Waar moet een hamsterkooi aan voldoen

Inleiding

Hamsters verdienen een eigen thuis waarin ze zich veilig en vertrouwd voelen. Maar aan welke eisen moet een goede hamsterkooi voldoen? Hamsterkooien zijn er in verschillende soorten en maten. Lees dit artikel goed door, zodat je weet waar je op moet letten als je een hamsterkooi gaat kopen. 

Een hamsterkooi kopen

De natuurlijke leefomgeving van de hamster

Het belangrijkste waar je op moet letten als je een hamsterkooi gaat kopen, is dat de kooi aansluit bij de natuurlijke leefomgeving van de hamster. De kooi moet zo zijn gebouwd, dat deze zo veel mogelijk lijkt op de omgeving waar een hamster in het wild in leeft. Een wilde hamster leeft in een ondergronds gangenstelsel (door zichzelf gegraven). Het gangenstelsel zorgt ervoor dat de hamster wordt beschermt tegen de warmte. Wilde hamsters leven namelijk vaak in gebieden wat het erg warm is, daarom zoeken ze verkoeling onder de grond. Een hamsterkooi moet zoveel mogelijk aan de natuurlijke situatie van de hamster tegemoedkomen. Zorg er voor dat de hamsters in hun kooi kunnen graven, door bijvoorbeeld wat stro of hooi op de grond te leggen. Andere middelen om de natuurlijke leefsituatie van de hamster weer te geven is hamsterspeelgoed als een plastic gangenstelsel of een hamsterbal.

Materiaal van de hamsterkooi

Naast de natuurlijke leefomgeving van de hamster is het materiaal van de hamsterkooi erg belangrijk. Hamsterkooien zijn meestal gemaakt van plastic, glas of hout. Glazen hamsterkooien of plastic hamsterkooi zijn aan te raden. Bij deze kooien kun je de hamster goed zien en het schoonmaken gaat erg eenvoudig. Houten hamsterkooien worden afgeraden. Het nadeel van hout is dat het vocht opneemt het de geur vasthoudt. Houten hamsterkooien zijn daardoor erg moeilijk schoon te maken. Daarnaast is de hamster een knaagdier. Het materiaal van de hamsterkooi zal er dus bestendig moeten zijn tegen het knagen. Ik hierbij is het handiger om voor plastic of glas te kiezen in plaats van hout. Het knagen aan glas of plastic is een stuk lastiger dan hout.

De grootte van de hamsterkooi

Een hamster leeft in zijn natuurlijk omgeving zonder grenzen, en dus kan een hamsterkooi ook niet groot genoeg zijn. De minimale afmeting van een hamsterkooi is 25 bij 40 centimeter. Daarbij moet je er op letten dat de tralies niet verder dan 8 milimeter uit elkaar staan. Anders wurmt de hamster zich wellicht door de tralies heen. De grootte van de kooi hangt níet af van de hamstersoort. Het gaat namelijk om de bewegingsvrijheid van de hamster, niet om de grootte van de hamster zelf. De hamster moet voldoende kunnen bewegen in zijn kooi. Daarom geldt; hoe groter, hoe beter! Want hoe groter de kooi, hoe meer de hamsters kunnen bewegen.

Conclusie

Bij het kopen van een hamsterkooi moet je rekening houden met:

  • De natuurlijke leefomgeving van de hamster (door bijvoorbeeld hamsterspeelgoed te kopen).
  • Het materiaal van de kooi (koop geen houten hamsterkooi).
  • De grootte van de kooi.

Wil je een hamsterkooi kopen? Dan zijn er verschillende websites waarbij je snel online een hamsterkooi kunt kopen via hun webshop. Let daarbij goed op de zojuist genoemde punten. Let niet teveel op de prijs, een hamsterkooi is namelijk een eenmalig aanschaf.