Weetjes over het paardenras Appaloosa

Inleiding

De Appaloosa is van oorsprong een Amerikaans warmbloed paard. We kennen het ras allemaal wel door Pipi Langkous. Haar paard vol met vlekken en sproeten was ook een Appaloosa.

Geschiedenis

De geschiedenis van dit paard gaat ver terug. Al voor de jaartelling begon bestonden er paarden met vlekken. Dit blijkt uit grotschilderingen waarop gevlekte paarden afgebeeld zijn. De naam Appaloosa stamt van de Nez Percé indianen uit Noord Amerika. Deze indianenstam fokte volgens strenge regels een snel, wendbaar en hard paard dat ze de naam 'Palouse' gaven naar de rivier Palouse. Het paard werd gebruikt voor de jacht en voor oorlogsvoering. Later veranderde de naam Palouse in Appaloosa.

Maten / grootten

Het paard komt voor in drie maten. Klein, middel en groot. Het paard op de foto is groot en heeft de typische Appaloosahuid. De vlekken en sproeten die om zijn ogen en mond te zien zijn heeft hij over zijn hele lichaam. Dit is vooral goed zichtbaar als hij nat is. De huid is erg zongevoelig en verbrandt makkelijk.

De Appaloosa is een paard met een groot uithoudingsvermogen. Het is een vriendelijk paard met een eerlijk karakter. Toch is het, alhoewel vaak anders beschreven wordt, een ras met gebruiksaanwijzing.

Het is ook een trots paard dat snel beledigd is. En een gevoelig paard dat je niet al te ruw moet benaderen. Heeft hij vertrouwen in jou als 'eigenaar' dan heb je een geweldig paard waarmee je kan lezen en schrijven. Dit heeft, is mijn ervaring, wel wat jaartjes nodig.

Het opvallendste aan de Appaloosa is zijn kleur. Er zijn vijf hoofdpatronen. Snowflake, few-spot, Leopard, blanket en roan. Deze indeling zegt iets over de verdeling van de vlekken of stippen over de lichte of donkere huid. Voor meer informatie hierover kun je eens kijken bij de Appaloosasite. (link hieronder)

Gefokt door indianen

De Appaloosa is een heel behendig paard dat snel (groot acceleratievermogen) en wendbaar is. Zo hebben de indianen hem vroeger al gefokt. Heeft het paard een goede werklust dan is hij voor elke tak van paardensport inzetbaar. Western, dressuur, springen maar ook bijvoorbeeld 'endurance'. Het is belangrijk dat je een goede band opbouwt met dit paard en dat hij je volledig vertrouwt.

Handige links

  • http://www.appaloosa.nl
  • http://appaloosa.com
  • http://www.appaloosamuseum.org/cms/default.asp?contentID=1