Welke airco kopen

Airco en aircondigtioning

Vandaag was ik ijverig op zoek naar een airco. Noppes: helemaal uitverkocht. Toch heb ik geleerd van mijn shoppingtijd. Welke airco moet ik kopen? Want er blijken nogal wat aircotoestellen te koop te zijn. Ook blijkt airconditioning niet altijd gezond te zijn. En ik wilde ook wel weten wat zo’n frisse omgeving dan wel kost!

 

Wat is airconditioning

Airconditioning komt uit het engels en betekent eigenlijk: de conditie van de lucht in de kamer.

Wat wil je met het apparaat? Aankooptips!

  1. Bij de aankoop moet je goed willen wat je wilt met het apparaat! Alleen maar koelen? Of koelen en verwarmen? Al was het maar om het prijsverschil… Nog een belangrijk gegeven: sommige toestellen bieden daarnaast ook nog extra’s als ventilatie, bevochtiging, ontvochtiging en zuivering van de binnenlucht. Voor de prijs geldt uiteraard: hoe minder functies, hoe goedkoper!
  2. Waar wil je het toestel gaan gebruiken: hoe groot is de ruimte? Wil je alleen maar koelen in de woonkamer of ook in de slaapkamer(s)? Met andere woorden: hoe groot is de ruimte? Het koelvermogen van het apparaat is dus ook van belang!
  3. Check ook eens hoeveel lawaai het toestel maakt! Ook niet onbelangrijk! Bedenk dat je, eenmaal je airco gekocht, dat ding ook wil gebruiken. Dus staat het wel enkele uren per dag of nacht te brommen… en voor irritatie kan zorgen! Zeker in het geval je buiten (tegen een buitenmuur, op je balkon) een afvoer hebt die voor enig lawaai zorgt. Vraag ook voor aankoop aan je huisbaas of er voorwaarden verbonden zijn aan externe voorzieningen. Soms mag het niet omwille van het uiterlijk van het gebouw). En hou rekening met de buren i.v.m. burenlawaai! Een gering geluidsniveau is dus zeker van belang!
  4. Verder moet je nog vragen naar het energieverbruik!

Over de techniek

  • Elk jaar zijn er wel nieuwe trends: zo heb je vloermodellen, plafondmodellen en wandmodellen.
  • Is er een nachtstand? Wel handig om energie te besparen.
  • Wil je ook een lucht- en geurfilter? Zo wordt de verspreiding van bacteriën, pollen en virussen voorkomen en worden geurtjes (sigaretten) verwijderd. Met de luchtfilter kun je kiezen uit een actieve elektrostatische filter, een actief-koolfilter, een fotokatalytische filter of ionisatie.
  • Is een aparte ventilatorstand voorzien zodat je alleen maar kan ventileren zonder te koelen?
  • Een automatische ventilatorsnelheid is ook handig: het apparaat kiest dan automatisch de ventilatorsnelheid om de ingestelde temperatuur te bereiken of te behouden.
  • Zit er een timer op om de airco te programmeren: start- en stoptijd.
  • Bij een condensatiereservoir: word je verwittigd als dit vol is?

Leerzaam filmpje!

Conclusie

Zoals reeds vermeld: hoe meer toeters en bellen er op de airco zitten, hoe meer je betaalt. Een prijs opgeven is dus moeilijk: van € 250 tot € 2500! Je kunt zo’n paar honderd websites bezoeken.