Bruin water

Is bruin water schadelijk voor de gezondheid?

In drinkwater mag een kleine hoeveelheid ijzer aanwezig zijn. Als ijzer in contact komt met zuurstof wordt het roestkleurig. Als je de bruine kleur na enkele uren kan vaststellen als je een witte kom gevuld hebt met kraanwater, dan is het ijzergehalte hoger dan wettelijk toegelaten. Dit wil niet zeggen dat het water dan slecht is voor de gezondheid (ijzer is niet schadelijk, integendeel), maar het veroorzaakt mogelijk roestvlekken in het wasgoed. Als je geen bruine kleur ziet is het ijzergehalte wettelijk in orde.

Waarom heeft kraanwater (leidingwater) soms een roestachtige kleur?

Omdat ijzer niet slecht is voor de gezondheid mag het in leidingwater aanwezig zijn. Niet in grote hoeveelheden, want dan zou je roestvlekken in het wasgoed krijgen.

Een deel van het ijzer zet zich af op de binnenwand van de leidingen waar het water doorstroomt. Zolang de snelheid van het water niet plots verandert, blijft dat laagje rustig zitten en is er verder niets aan de hand. De snelheid kan wel oplopen

  • bij werken aan de waterleiding,
  • bij werken van aannemers waarbij veel water nodig is,
  • als de brandweer een brand moet blussen,
  • als de brandweer de brandkranen controleert.

Dan kan de afzetting op de binnenwand van de leidingen loskomen en meegevoerd worden. Het water krijgt daardoor een geelachtige tot roestbruine kleur.

Omdat je waterbedrijf niet altijd op de hoogte is van werken van aannemers in jouw buurt, is het verstandig om even te bellen als er bruin water uit de kraan komt. Het probleem kan meestal snel verholpen worden door de leiding te spoelen.

Eenzelfde probleem kan ook binnenshuis ontstaan. Dan heeft het uiteraard geen zin om naar het waterbedrijf te bellen, want dan kunnen zij het probleem niet voor je oplossen.

Hoe kan je weten of het water bruin uit de waterleiding komt? Of dat het probleem in je eigen woning ontstaat?

Vlak bij de watermeter vind je een aftapkraantje. Meestal is het van koper. Als je daar water aftapt komt dit zo goed als rechtstreeks uit de waterleiding. Omdat het aftapkraantje maar zelden gebruikt wordt, laat je best eerst wat water weglopen om het kraantje door te spoelen.

Als je dus vuil water krijgt in de keuken of in de badkamer, is het goed om ook water af te tappen aan dat aftapkraantje. Als je het water in een wit potje opvangt, kan je heel goed zien of het ook een kleur heeft. Als dit het geval is, kan het waterbedrijf het probleem voor je oplossen door de leiding te spoelen.

Soms ontstaat de kleur pas als het water een uurtje gestaan heeft. Dit is het geval als het ijzer eerst nog opgelost was in het water. Het zal pas bruin worden door het contact met zuurstof uit de lucht.

Als je bruin water krijgt aan een kraan in de keuken of in de badkamer en NIET aan het aftapkraantje, dan ontstaat het probleem binnenshuis. Het heeft in dit geval geen zin om naar het waterbedrijf te bellen. Je kan dan beter contact opnemen met de loodgieter.

Wat kan de oorzaak zijn van bruin water in de binnenleidingen van de woning?

De drinkwaterleverancier zorgt er voor dat het geleverde water aan de invoer van de leiding van uitstekende kwaliteit is. Als er enkel binnenshuis problemen zijn heeft dit te maken met de staat van de binneninstallatie. Problemen kunnen veroorzaakt worden door o.a.

  • een binnenleiding die bestaat uit buizen van verschillende metalen, bv. een combinatie van koperen en gegalvaniseerde ijzeren leidingen,
  • een ontharder die het water te fel onthardt in combinatie met gegalvaniseerde ijzeren leidingen,
  • oude leidingen die aan vervanging toe zijn.

Bruin water en elektrische toestellen

Bruin water beschadigt elektrische toestellen (wasmachine, afwasmachine, gasketel, boiler, ...) niet.

Het is uiteraard niet verstandig de witte was te doen als je vastgesteld hebt dat het water bruin van kleur is. Ook tap je op zo'n moment beter geen warm water af. Daarmee trek je het bruine water in de boiler of in het systeem dat warm water moet produceren. Het kan dan enige dagen duren voor je weer helder warm water krijgt.


Reacties (2)

Reageer
Skypitt reageerde 7 jaar geleden
25 Jul 18:47
De pH-waarde is hoogstwaarschijnlijk laag. Het water heeft dan een zuur karakter waardoor het de ijzeren buizen aantast (gedeeltelijk oplost, zeg maar). Dit gebeurt vooral als het water een tijdje stilstaat in de leidingen. Het is dus echt wel roest wat je ziet, afkomstig van de buizen.
Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat het water zelf teveel ijzer bevat. Maar dit lijkt me in dit geval onwaarschijnlijk. Dan zou je eigenlijk nooit helder water kunnen hebben, ook niet nadat je het lang hebt laten lopen.
Het is dus een goed idee om de pH van het water eens te (laten) meten. Als die inderdaad erg laag is, kan je de leidingen beter vervangen door leidingen van kunststof.
Wat drinkbaarheid betreft: ijzer is niet schadelijk, maar een te lage pH is niet zo gezond. De pH van drinkwater moet minstens een waarde 6,5 hebben.
Herbert reageerde 7 jaar geleden
25 Jul 17:48
Ik heb een waterput in de tuin van onze vakantiewoning. Ons kraanwater wordt via een ijzeren pijp opgepompt uit de put en komt zo in de waterleiding terecht. Soms is dat water roestbruin. Volgens mijn neef komt dat door roestvorming in de ijzeren pijpen. Als we de kraan lang open laten staan, wordt het water helderder. Komt dat roest nou direct uit die pijpen of is het bezinksel in die pijpen van het grondwater als dat te lang in de pijpen staat?