Tips voor het kopen van een rolluik

Inleiding

Het is misschien een dure investering, maar rolluiken zijn hartstikke praktisch. Ten eerste zijn ze isolerend. Een rolluik zorgt er in de winter voor dat de kou buiten blijft, terwijl de warmte in het huis blijft. Maar in de zomer houdt een rolluik juist de zon tegen, waardoor het niet zo heet wordt in huis. Door de goede isolatie blijft ook het geluid buiten. Ook zijn rolluiken inbraakwerend. Je huis is dus beter beveiligd tegen inbrekers. Een ruit kan je inslaan of openbreken, maar door een rolluik kom je niet zo makkelijk heen. Ook blijven je kozijnen beter beschermd, omdat ze afgeschermd worden. Kortom, er zijn veel voordelen aan een rolluik. Het kan nog best lastig zijn om een rolluik aan te schaffen. Er zijn aardig wat verschillen tussen rolluiken onderling. Waar moet je opletten als je een rolluik wilt aanschaffen?

Tips voor het kopen van een rolluik

Soorten rolluiken

  • Inbouw rolluiken. Inbouw rolluiken zie je vooral bij nieuwbouwhuizen. In bestaande huizen zijn dit soort rolluiken moeilijk te realiseren. De rolluiken zijn namelijk ingebouwd in de muur. Boven het raam en tussen de muur moet een opening zijn waarin de oprolas verstopt kan worden. Wanneer het rolluik is opgerold zie je niks, terwijl een uitgerold rolluik mooi aansluit op het raam. Het lijkt één geheel. Het voordeel van een inbouw rolluik is dat alles mooi weggewerkt is, ook heb je geen kans op tocht.
  • Opbouw rolluiken. Opbouw rolluiken lijken op de inbouw rolluiken, alleen kan de kast waarin de oprolas zit niet in de muur weggewerkt worden. Dit rolluik wordt aan de binnenkant van de muur of een kozijn bevestigd. Een uitgerold rolluik ziet er daardoor uit als één geheel.
  • Voorzet rolluiken. Voorzet rolluiken worden aan de buitenkant van een kozijn of muur geplaatst. Dit rolluik sluit niet aan op het raam of de deur, er blijft altijd een opening tussen het raam en het rolluik. Dit kan als nadeel hebben dat er tocht doorheen kan komen. Een voordeel kan zijn dat je de mogelijkheid hebt om het raam een stukje open te doen, ook als het rolluik naar beneden is.

Bediening van het rolluik

  • Elektrisch. Een elektrisch rolluik is ideaal. Met een druk op de knop of zelfs een afstandsbediening kan je je rolluik makkelijk laten zakken of opdraaien. Een elektrisch rolluik is duurder dan een rolluik dat je met de hand moet bedienen.
  • Met de hand. Andere rolluiken kan je met de hand bedienen. In huis zit een rad waarmee je het rolluik makkelijk kan opdraaien of laten zakken.

De lamellen

Ook in de lamellen van de rolluiken kan verschil zitten. Er zijn vier verschillende klasses. Er wordt gelet op de sterkte van de lamellen. Is het bijvoorbeeld van sterk materiaal gemaakt en hoe dik zijn de lamellen? Deze klasses zijn vooral belangrijk als het rolluik dient ter beveiliging. Een ander punt waarop gelet moet worden is de lichtinval. Wanneer een rolluik helemaal gesloten is, dan is de kamer als het goed is verduisterd. Maar je kan een rolluik ook half oprollen, er is dan een opening tussen de lamellen. Meestal is de lichtdoorval dan 50 procent, maar je hebt ook rolluiken met een lichtdoorval van 70 procent.

Materiaal van het rolluik

Niet ieder rolluik wordt van hetzelfde materiaal gemaakt. Over het algemeen zal je zien dat rolluiken van aluminium of kunststof worden gemaakt. Deze twee materialen hebben ieder hun eigen kenmerken.

Kenmerken aluminium Kenmerken kunststof
Keuze uit veel kleuren Goedkoper dan aluminium
Makkelijk te plaatsen Beter bestand tegen zware weersomstandigheden
Licht materiaal Betere isolatie

Conclusie

Je zal zien dat er aardig wat punten zijn waar je op moet letten als je een rolluik wilt aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan het soort rolluik, de bediening en het materiaal. Je kan een rolluik zo duur maken als je zelf wilt. Wanneer je verschillende aanbieders van rolluiken gaat vergelijken, dan zal je zien dat er aardig wat prijsverschil in kan zitten. Het belangrijkste prijsverschil zit hem vaak in de manier van monteren. Wanneer je er voor kiest om het rolluik zelf te plaatsen, dan ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je dit laat doen.