De voordelen van Vloerverwarming

Inleiding

Tegenwoordig gebeurt het bijna niet meer dat een plavuizen vloer wordt gelegd zonder vloerverwarming. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat vloerverwarming een aantal voordelen heeft.

Vloerverwarming verhoogt het comfort

Het grootste voordeel van vloerverwarming is wel dat vloerverwarming 'stralingswarmte' geeft. Hierdoor wordt het lichaam rechtstreeks verwarmd en dus niet vanuit de omgeving. Ook is het koude-voeten-probleem door deze manier van verwarmen opgelost. Bij verwarming door middel van radiatoren stijgt de warme lucht eerst via de wanden omhoog naar het plafond, de warme lucht verzamelt zich daar en is eigenlijk pas voelbaar op zit- en stahoogte als de ruimte zich gevuld heeft met verwarmde lucht en de warme lucht naar beneden zakt. Bij vloerverwarming wordt de omgevingslucht daarom eerder als behaaglijk ervaren.

Vloerverwarming bespaart op de energierekening

Vloerverwarming is energiezuinig. Door de gelijkmatige temperatuursverdeling voelt de ruimte die verwarmd wordt door vloerverwarming al gauw behaaglijk en vaak is verwarmen tot 19 à 20 graden voldoende dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld radiator verwarming, vaak ervaar je dan pas een behaaglijk gevoel als er verwarmd wordt tot 21 à 22 graden. In onderzoek is ook aangetoond dat vloerverwarming op basis van CV-water en gevoed door een HR ketel een goede combinatie is om energie te besparen. Het HR-effect van de condenserende ketel wordt namelijk optimaal benut bij een verwarmingssysteem met lage warmtetemperatuur. Hierdoor wordt al gauw een besparing gerealiseerd van 10 à 20 %.

Vrijheid om je huis in te richten

Door het ontbreken van radiatoren heb je meer vrijheid om je huis in te richten zonder rekening te moeten houden met radiatoren. Denk bijvoorbeeld aan die mooie gordijnen of lamellen tot op de grond, geen lelijke radiator meer voor het raam en niet onder iedere vensterbank een radiator.

Geen stofverplaatsing bij vloerverwarming!

Vloerverwarming heeft zo goed als geen luchtverplaatsing. Ronddwarrelende stof die je ziet bij convectoren, radiatoren of hete luchtverwarming behoren tot het verleden en dat is goed nieuws voor mensen die last hebben van allergieën, en ademhalingsproblemen.

Elektrische vloerverwarming of vloerverwarming op CV

Je kunt kiezen voor elektrische vloerverwarming of vloerverwarming aangesloten op de CV. Elektrische vloerverwarming bestaat uit zeer dunne matten waarop de verwarming als het ware is aangebracht, deze montage is relatief eenvoudig.. Bij vloerverwarming door middel van CV zullen sleuven gefreesd moeten worden in de vloer en worden de leidingen die in de vloer worden gelegd aangesloten op de CV. Meestal kiezen mensen voor de kleinere ruimtes, zoals bv de badkamer voor elektrische verwarming en voor de grotere ruimtes, zoals de woonkamer voor vloerverwarming aangesloten op CV. De elektrische variant is vaak ook net iets duurder in gebruik.

Vloerverwarming geschikt voor alle vloeren?

Als je kiest voor vloerverwarming, dan ben je enigszins beperkt in de keuze van je vloer. Niet elke vloer is geschikt voor vloerverwarming. Harde vloeren als natuursteen, gebakken tegels, grindtapijt of een gietvloer zijn heel geschikt voor vloerverwarming. Deze soort vloeren geven warmte makkelijk door. Een dikke houten vloer is minder geschikt doordat hout krom kan trekken door de warmte maar als je je aan het juiste stookprotocol van de leverancier houdt hoeft het geen probleem te zijn. Ook tapijt is niet altijd geschikt, dit heeft te maken met de dikte van de foamlaag aan de onderkant van het tapijt. Het is dus raadzaam altijd van te voren met je vloerleverancier te overleggen of de gekozen vloer geschikt is voor vloerverwarming.

Tenslotte

Als je kiest voor vloerverwarming, is het ongeacht de vloerafwerking die je kiest, heel belangrijk je aan het stookprotocol te houden. Stook je de vloer te snel op dan kunnen je plavuizen barsten en zal je houtenvloer krom trekken.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden