Dakkapel soorten

Dakkapel soorten

De meeste dakkapellen zijn hoekig en hebben een platdak. Een grote meerderheid van de dakkapellen worden met deze kenmerken gemaakt. Dit type dakkapel wordt ook wel een prefab dakkapel of een traditionele dakkapel genoemd. De meeste mensen kiezen voor deze dakkapel, vanwege de prijs. In deze Wiki wordt antwoord gegeven op de vraag: Welke dakkapel soorten kunnen allemaal op het dak geplaatst worden? Daarnaast zal ook nog een alinea geweid zijn aan het renoveren van dakkapellen.


Prefab dakkapel / Traditionele dakkapel

Een standaard dakkapel heeft rechte contouren en een platdak, dit type dakkapel kan door de nieuwe regelgeving met een hoogte uitgevoerd worden van 1,75 meter. De breedte is afhankelijk van de gevel, waarop de dakkapel geplaatst wordt. Op de voorgevel mag 50% van het dakvlak bebouwd worden. Op de achtergevel mag niet binnen 0,5 meter van de erfgrens gebouwd worden. Prefab dakkapellen of traditionele dakkapellen zijn de meest goedkope dakkapellen en kunnen als enige dakkapel soort vergunningsvrij geplaatst worden.

Pannendak dakkapel / Sleepdakkapel

Een pannendak dakkapel of een sleepdakkapel levert evenveel ruimtewinst op als een standaard dakkapel. Het dak is alleen schuin en bedekt met pannen, in plaats van bijvoorbeeld EPDM, dat wordt gebruikt bij de dakkapellen in de vorige alinea. Een pannendak dakkapel of sleepdakkapel is nooit vergunningsvrij, maar wordt door de meeste mensen wel als optisch mooier beschouwd. Een pannendak dakkapel of sleepdakkapel is iets duurder dan een standaard dakkapel, dit komt door het schuine dak, dit kost meer manuren, deze manuren worden besteed aan het leggen van dakpannen.

Verlegde nokdakkapel en nokverhoging

Als op een zolder niet normaal kan worden gelopen, dan is een nokverhogende dakkapel zeer handig. Dit type dakkapel wordt geplaatst op huizen met een zolderverdieping, waarbij de stahoogte niet meer is dan 1,5 tot 1,8 meter. De stahoogte is gelijk aan de onderkant van de nokbalk, deze loopt midden over de zolderverdieping. Bij een verlegde nokdakkapel wordt 1 zijde van het dak verhoogd, bij een nokverhoging wordt de hele zolderverdieping verhoogd. De tweede optie is duurder, maar levert aanzienlijk meer ruimtewinst op. Ondanks de prijs is een nokverhoging toch een aantrekkelijke optie. Het prijsverschil tussen een verlegde nokdakkapel en nokverhoging is ongeveer 20%.

Dakkapellen renoveren

Een groot aantal woningen in Nederland is al in het bezit van een dakkapel of dakkapellen. Deze dakkapellen zijn vaak gelijktijdig met de bouw van de woning geplaatst. De leeftijd van deze dakkapellen is 10, 20 of soms 30 jaar. In het verleden was het belangrijkste materiaal dat gebruikt werd bij de productie van dakkapellen hout. Een groot gedeelte van de al geplaatste dakkapellen is aan vervanging toe, maar renoveren is misschien een goed alternatief.

Veel gerenoveerde dakkapellen zien eruit als nieuwe dakkapellen. Een dakkapelleverancier kan vrijwel alles van een bestaande dakkapel vervangen, zoals het kozijn, de buitenbekleding, de dakbedekking, maar ook de isolatie aan de binnenzijde van de dakkapel. Een bestaande dakkapel kan ook nog vergroot worden, naast dat de oude dakkapel gerenoveerd wordt. Een renovatie kan 20% schelen aan kosten in vergelijking met de plaatsing van een nieuwe dakkapel.

Bron: Dakkapel Op Maat