Goedkoop je schilderwerk laten doen door een winterschilder

Inleiding

Er wordt gezegd dat de beste tijd om je huis te schilderen in het voorjaar en het begin van de zomer is. De weersomstandigheden zijn dan het beste, zo is de kans op regen het minst groot en de temperatuur is over het algemeen goed. Wanneer het te warm is kan de verf te snel drogen, terwijl met kou de verf juist heel moeilijk droogt. Voor schilders is dit in principe lastig. Het ene deel van het jaar hebben ze heel veel werk, terwijl ze bijvoorbeeld in de winter niet veel te doen hebben. Veel schilders bieden hun diensten daarom in de winter goedkoper aan. Ze geven bijvoorbeeld flinke kortingen. Een winterschilder is in principe een gewone schilder, maar die in de winter speciale acties heeft. Het kan ook een collectief zijn waarbij verschillende schilders hun diensten aanbieden. Hoe kan je goedkoop je schilderwerk laten doen door een winterschilder?

Wat is een winterschilder?

Een schilder heeft het meeste werk in het voorjaar en de zomermaanden. Ook in het najaar is er nog wel genoeg werk, maar in de winter zitten veel schilders werkloos thuis. Het zit er nog in van vroeger dat verven van de buitenkant van het huis in de winter niet mogelijk is. Zo zou het resultaat minder mooi zijn door de kou. Tegenwoordig gaat dit niet meer op. De schilder van nu heeft professionele middelen om zijn werk te beschermen. Alleen als het echt vriest, dan mag er buiten niet geverfd worden. Maar ook naar binnen schilderwerk is in de winter weinig vraag. De meeste kluskriebels komen pas weer in het voorjaar. Zo gebeurt het dus dat een schilder in de wintermaanden weinig inkomsten heeft en onnodig thuis zit. Om toch werk te hebben verlaagt de schilder zijn tarieven. Dit gebeurt alleen in de winter, vandaar de naam winterschilder.

Korting van de winterschilder

Vroeger was er een subsidie voor de winterschilder. Per dag kon je een bedrag van dertig euro terugkrijgen, deze regeling gold voor zowel binnen als buiten schilderwerk. Deze regeling is helaas vorig jaar vervallen. Winterschilders regelen hun korting nou zelf. Wanneer je je huis laat verven in de winter, dan kan krijg je bij de meeste winterschilders rond de tien procent korting. Dit geld is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Om te kijken of je in aanmerking komt voor een korting is het slim om de voorwaarden van de schilder even na te kijken. Soms krijg je bijvoorbeeld alleen korting als het schilderwerk meer dan drie dagen in beslag neemt. Maar met de juiste voorwaarden, kan je een hoop geld besparen. Toch kan het nog goedkoper!

Op schilderwerk geldt een btw tarief van 19 procent. Dit bedrag is verlaagd naar zes procent. Dit lagere btw tarief geldt alleen voor huizen die ouder zijn dan twee jaar. De meeste huizen komen dus voor dit tarief in aanmerking.

Conclusie

De winterschilder is geen speciale schilder, het is een benaming voor de schilders die in de winter korting geven op hun tarieven. In de winter hebben schilders namelijk minder werk dan in de andere seizoenen. Om toch werk binnen te halen geven ze vaak flinke kortingen op hun tarieven. De korting van de winterschilder geldt meestal voor een bepaalde periode, namelijk rond half november tot half maart. Om te bekijken of je voor een korting in aanmerking komt is het aan te raden om de voorwaarden van de schilder te bekijken. Wanneer je in aanmerking komt, dan krijg je al snel een korting van minstens tien procent. Om de goedkoopste winterschilder te krijgen kan je bij verschillende schilderbedrijven een offerte opvragen. Op die manier weet je zeker dat je het minste geld kwijt bent voor je schilderwerk!