Hoe ontstop ik mijn gootsteen

Hoe ontstop ik mijn gootsteen?

We hebben er allemaal wel eens last van: Een verstopte gootsteen. In sommige gevallen kan dit heel simpel opgelost worden maar met een hardnekkige verstopping wordt enige voorzichtigheid geacht. In dit artikel zullen we de verschillende mogelijkheden stap voor stap doornemen. 

Bij de eerste tekenen van een verstopping is het van belang om gelijk actie te ondernemen. Een verstopping die er al een langere tijd zit zal moeilijker te verhelpen zijn. 

Een lesje ontstoppen

Ouderwets ploppen

De meeste verstoppingen zijn op te lossen door het creëren van een vacuüm in de leiding. Dit kan gedaan worden door het gebruik van een plopper. Dit is een houten steel, van circa 40 centimeter, met aan de bovenkant een halfronde rubberen kop. Deze rode rubberen kop heeft een diameter van ongeveer 15 centimeter. Als deze op het putje geplaatst wordt moet deze enkele keren geplopt worden. Als het goed is stroomt het water nu soepel weg. 

Werkt dit niet? Haal dan het sifon (de zwanenhals) aan de onderkant van de afvoer los. Het gebeurt vaak dat rotzooi zich ophoopt in de bochten. Zijn deze bochten ook helemaal schoon en loopt het water nog steeds niet weg? Probeer het dan met een chemische ontstopper. 

Vloeibare (Chemische) ontstopper

Een chemische ontstopper is een van de makkelijkste manieren om een ontstopping tegen te gaan. Vaak hoef je alleen maar een bepaalde hoeveelheid in de afvoer te gooien en dit een nachtje te laten staan. Er bestaan verschillenden varianten maar de duo ontstoppers zijn in veel gevallen het sterkst. Bij deze vorm van vloeibare ontstopper moeten er twee verschillende componenten in de afvoer gegooid worden. Maar let wel goed op want enkele gootsteenontstoppers kunnen gevaarlijk voor de leiding zijn. Volg daarom ook in alle gevallen de aanwijzingen op de verpakking. 

Een huis, tuin en keuken vorm van vloeibaren ontstopper is soda. Wanneer een handje soda gegooid word in 3 liter kokend water ontstaat er ook een ontstoppingsmiddel. Dit kokende water kan direct in de afvoer gegooid worden. Laat het daarna even enkele minuten rusten en spoel de afvoer als laatste nog door met heet water. 

Ontstoppingsveer

De sterkste manier om een verstopping tegen te gaan is met een ontstoppingsveer. Dit zijn lange spiralen met een boorkopje en aan de achterkant een handvat. Deze kan in de afvoer gestoken worden om de verstopping los te wrikken. Deze is leverbaar in verschillende lengtes maar in veel gevallen is 5 meter voldoende. Alhoewel dit de krachtigste manier is om de leiding zelf te ontstoppen is dit wel een van de smerigste. Bij het wrikken is het namelijk mogelijk dat een deel van de verstopping omhoog komt. 

Conclusie

Alle bovenstaande oplossingen zijn verkrijgbaar bij de lokale bouwmarkt en zullen 95% van de verstoppingen verhelpen. Mocht de verstopping nu nog niet opgelost zijn schakel dan de hulp van een professional in. Deze zal de leiding dan doorspuiten met behulp van een hogedrukspuit. De straal van deze hogedrukspuit is zo sterk dat deze zelfs de ergste verstoppingen kan tegengaan. 

Vergeet niet: Voorkomen is beter dan genezen! Spoel daarom nooit etenswaren of andere grote objecten weg via de gootsteen.