Spouwmuurisolatie voor lagere stookkosten

Inleiding

Spouwmuurisolatie is de meest kosten efficiënte oplossing voor gevelisolatie. In vergelijking met andere vormen van gevelisolatie is het isoleren van de spouwmuur een goedkope oplossing en biedt het toch een grote isolatiewaarde. 

Voor spouwmuurisolatie geldt bovendien het verlaagde btw tarief van 6% dat het ook zeer aantrekkelijk maakt om de spouwmuur te isoleren.

Wat is spouwmuurisolatie

Een spouw is een lege ruimte tussen een buitenmuur en een binnenmuur. Deze open ruimtes zijn ooit bedacht om de vochtdoorslag van buiten naar binnen tegen te gaan. Isolatie betekent het minimaliseren van de overdracht van thermische energie (temperatuur) tussen 2 zijde van een materiaal. 

In de spouwmuur wordt dus een materiaal aangebracht, spouwmuurisolatie, dat het transporteren van een bepaalde temperatuur minimaliseert. In normaal Nederlands betekent dit gewoon dat de warmte in een woning wordt zo efficiënt mogelijk wordt vastgehouden. 

Welk materiaal wordt er gebruikt

Voor spouwmuurisolatie kunnen verschillende materialen gebruikt worden, denk het traditionele steenwol, vlokken, purschuim, maar het meest gebruikte materiaal om bestaande spouwmuren te isoleren zijn wel de polystreen isolatiekorrels. 

Deze korrels hebben de eigenschap zeer isolerend te zijn en kunnen bovendien relatief eenvoudig in een bestaande spouwmuur gespoten worden.

Hoe werkt dat dan

spouwmuurisolatieVoordat de korrels in de spouw gespoten kunnen worden zullen er op meerde plekken in de buitenmuur kleine gaatjes gemaakt worden waar de korrels doorheen kunnen worden gespoten. Deze gaten worden eigenlijk altijd gemaakt op de kruisingen van de voegen.

Nadat de kleine gaatjes in de buitenwand zijn aangebracht kunnen de isolatiewerkers met een machine die gehele spouw opspuiten van buiten af.

De gaatjes worden na het vullen van de spouwmuur weer netjes dicht gesmeerd, daar is niks meer van te zien.

Waarom spouwmuurisolatie?

Aangezien spouwmuurisolatie een zeer effeciënte manier van isoleren is, kunnen huishoudens flink besparen op de stookkosten na het aanbrengen van deze isolatie. Sommige huishoudens besparen tot wel €800 op jaarbasis. Een goede isolatie is vanzelfspreken ook veel beter voor het milieu.

Bovendien zie je van deze vorm van isolatie helemaal niks meer terug, bij bijvoorbeeld buitengevelisolatie of andere vormen van gevelisolatie zie je altijd aanpassingen aan de gevel.

De waarde van uw woning zal ook stijgen naarmate het energievriendelijker is, iets dat met spouwmuurisolatie zeker het geval is.

Waar op te letten bij spouwmuurisolatie

Omdat er voor bedrijven veel geld te verdienen is met spouwmuurisolatie zijn er ook iets minder betrouwbare bedrijven te vinden. Alvorens u met een bedrijf in zee gaat is het verstandig om naar referenties te vragen en de garantie regelingen van een bedrijf goed door te nemen.

Kosten Spouwmuurisolatie

De kosten voor spouwmuurisolatie zijn ongeveer €16 per vierkante meter, deze prijs in inclusief de 6% btw. De prijzen kunnen uiteraard per bedrijf en per isolatiemateriaal verschillen. 

Wanneer u besloten heeft dat u spouwmuurisolatie wilt aanschaffen is het verstandig om offertes bij verschillende bedrijven op te vragen. Op deze manier kunt u de kosten goed vergelijken en bovendien de verschillende offertes gebruiken om af te onderhandelen over de prijs bij de verschillende aanbieders. 

Conclusie

Spouwmuurisolatie is voor alle woningeigenaren interessant die de gevel beter willen laten isoleren, of huishoudens die een manier zoeken om te besparen op de stookkosten en een duurzame samenleving belangrijk vinden.