Dubbelglas of driedubbelglas

==Inleiding==In de volksmond is Dubbelglas = isolerend glas, maar is dit ook zo? Als je de media mag geloven is driedubbelglas de toekomst.

Wat is dubbelglas?

Er zijn een aantal soorten dubbelglas: HR, HR+ of HR++.

Hoe kan ik zien wat voor dubbelglas ik heb?

In de rand van het glas (het aluminium gedeelte) staat de aanduiding wat voor soort dubbelglas u heeft. Is er geen aanduiding, dan gaat het om gewoon dubbelglas of HR glas van voor 1996. HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdient u binnen ruim twee jaar terug, omdat de energierekening omlaag gaat. HR+++ drie-dubbelglas bijna 1,5x zo duur als dubbelglas.

Geeft Drie-dubbelglas nog meer besparing?

Het lijkt beter te zijn dan dubbelglas. Helaas is de terugverdientijd van drie-dubbelglas lang, dit komt door de hogere aanschafkosten en de beperkte energie winst ten opzichte van hoog rendement dubbel glas. Ook een nadeel van drie-dubbelglas is dat het niet in elk raamkozijn of deur kan worden geplaatst. Dit komt doordat het glas een stuk dikker is en het een stuk zwaarder is.

  • U-Waarde is = Warmtedoorgangscoëfficiënt
  • Type glas U-waarde
  • Enkel Glas 5.8 W/m²K.
  • Dubbel glas van 4,1 tot 2.8 W/m²K.
  • dubbelglas + met lucht van 3,3 tot 1.4 W/m²K.
  • dubbelglas ++ met gas van 3,0 tot 1.1 W/m²K.
  • Driedubbel glas met gas 0.6 tot 1.0 W/m²K.

Het grootste voordeel van driedubbelglas is dat het heel goed geluid dempt, dit is een van de redenen naast de vergrote energiebesparing. dus naast de energie besparing is er een geluidsreductie zeker nuttig als je langs een drukke weg woont.

Zowel bij dubbel als driedubbelglas is ventilatie heel belangrijk, het belangrijk om ventilatie roossters boven de ramen te plaatsen.

U-waarde is de hoeveelheid warmte die in een normale toestand door een raam gaat. per eenheid van tijd, per eenheid van oppervlakte en per eenheid van temperatuursverschil tussen de omgevingen langs beide zijden van het raam. Deze wordt uitgedrukt in W/m²K. hoe lager het U-getal hoe beter isolerend het materiaal is.

Vaak zijn ramen voorzien van een coating om een raam nog beter te isoleren. Deze coating kan twee functies hebben, namelijk beperking van de zon toetreding en beperking van de stralingsverliezen. Meestal is de coating aangebracht aan de binnenzijde (spouwzijde) van de binnenruit. Voor een effectief functioneren, is het van groot belang dat de gecoate glasplaat juist wordt geplaatst.

Inbraakwerend glas

Dubbel glas (HR+ en HR++) dat tegenwoordig wordt gebruikt is al veel beter inbraakwerend dan enkel glas of het ‘gewone’ dubbel glas. Maar als u nog beter beveiligd wilt zijn tegen inbraak, dan kunt u kiezen voor inbraakwerend glas. dit is glas met een extra folie of coating in het glas verwerkt. Hierdoor is het glas moeilijk te breken. Het voordeel is dat het glas blijft wel gewoon transparant. De inbraakwerendheid neemt toe naarmate het glas dikker is en er meer folies in verwerkt zijn.

Inbraakwerend glas moet voldoen aan het SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw). Dit SKG-keurmerk geeft aan de inbraakwerendheid.

  • 1 *SKG ster: standaard inbraakwerend; 3 minuten vertraging
  • 2 **SKG sterren: zwaar inbraakweren; 5 minuten vertraging
  • 3 ***SKG sterren: extra zwaar inbraakweren; 10 minuten vertraging

Conclusie

Vervangen van enkel glas naar dubbelglas geeft een besparing die in enkele jaren is terugverdient, maar van dubbelglas naar drie-dubbelglas geeft niet het rendement waar je veel geld op bespaard dit komt ten eerste door de hoge aanschafkosten en de extra kosten voor het aanpassen of vervangen van kozijn of deur.

Het is aan te raden om een offerte aan te vragen bij verschillende aanbieders van dubbelglas, goed vergelijken van verschillende aanbieders kan je een veel geld besparen maar let wel op het soort dubbelglas. naast deze prijs komt nog het plaatsen door de glaszetter, glas latten, kit en klein materiaal.

Er is een subsidieregeling 2010 voor het plaatsen van Super isolerend glas van het type HR++ 13mm of hoger. subsidie is maximaal 20% van de kosten.

voor meer informatie of vragen: www.kraaijeveldonderhoud.nl