Alles over kunststof kozijnen

Vroeger had je de typische houten kozijnen maar vandaag de dag hebben veel meer mensen gekozen voor kunststof kozijnen in plaats van houten kozijnen. Waarom? Bieden kunststof kozijnen dan zoveel meer voordelen?

Minder onderhoud

Wel een eerste voordeel van kunststof kozijnen is dat er weinig onderhoud voor nodig is. Dat is ook een van de grootste redenen dat steeds meer en meer mensen voor kunststof kozijnen kiezen. Het onderhoud van houten kozijnen is veel groter. Zo moet je houten kozijnen toch minstens om de vijf jaar verven om ze degelijk te onderhouden. Indien je dat niet doet, loop je dat kans dat je na verloop van tijd je kozijnen zal moeten vervangen. Daarom kiezen de meeste mensen voor kunststof kozijnen. Het vervangen van kozijnen is echter een dure aangelegenheid.

Andere voordelen van kunststof kozijnen

  • Langere levensduur (ook al is er minder onderhoud aan)
  • Isolatie (kunststof zorgen voor een betere isolatie dan andere kozijnen)
  • Kunststof kozijnen zijn beter tegen inbraak (dit is gekeurd door de politie)
  • Grote weerbaarheid (Ze zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals zon en regen)
  • Je kan kunststof kozijnen kiezen in verschillende kleuren zonder ze te moeten verven.

Nadeel kunststof kozijnen

Er zijn niet echt expliciete nadelen aan verbonden. Natuurlijk kosten kunststof kozijnen redelijk veel, maar dat betaalt zich wel terug. Zo zorgt een betere isolatie ervoor dat je minder moet stoken. Er is minder makkelijk in te breken in je huis. Kunststof kozijnen zijn makkelijk in onderhoud. Dat betekent dus dat je geen geld meer moet uitgeven aan verf om ze te over schilderen, en dit bespaart ook moeite. Als je vergeet om je kozijnen (van ander soort materiaal dan kunststof) te onderhouden en regelmatig te verven, zal je je kunststof kozijnen ook regelmatig moeten vervangen door slijtage. Als je dat dan bijvoorbeeld al drie keer in je leven moet doen, zit je al snel boven de prijs van goede kunststof kozijnen. Conclusie; alleen de prijs kan wat hoger zijn, maar je krijgt er wel kwaliteit voor!

Kunststof kozijnen kopen

Waar je wel op moet letten bij het aankopen van kunststof kozijnen is de kwaliteit. Er zijn namelijk ook goedkopere modelletjes op de markt, maar deze zijn ook van mindere kwaliteit. We zouden dus kunnen spreken van oplichting. Wat je daar tegen kan doen, is om er voor te zorgen dat je een bedrijf met een VKG-keurmerk inschakelt. De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie, is een vereniging van bedrijven van kunststof kozijnen. Op die manier kan je jezelf een beetje beschermen tegen oplichters.

Prijzen kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn sowieso al de duurste soort kozijnen. Ze zijn merkbaar duurder dan de houten en aluminium kozijnen. Maar wanneer je kunststof kozijnen aankoopt, is dit meestal voor je hele leven. Daarmee bedoel ik dat de kunststof kozijnen, mits wat geluk, je hele leven meegaan. Op die manier zul je heel wat kosten besparen, zoals onder andere op verf en schilders. Maar wat kost een kunststof kozijn dan? Wel, wanneer je een kunststof kozijn koopt van 1,5 meter op 2 meter, zal je dat al zo'n 1000 euro kosten. Om kunststof kozijnen te plaatsen in een gewoon rijtjeshuis, zal het totale bedrag minimaal rond de 10000 euro liggen.

Lees ook

Soorten kozijnen

Voordelen dubbelglas