Welk stoomstrijkijzer kopen

Stoomstrijkijzers de moeite waard

strijkijzerAls ik mijn jongste collega’s zou geloven, is strijken niet meer van deze tijd. Zakdoeken hoef je toch niet te strijken? T shirts en keukenhanddoeken verdwijnen ongestreken terug in de kast. De meesten hebben ook een hekel aan strijken. Ik begrijp dat niet goed: voor mij is strijken een dankbaardere bezigheid dan koken.

Waar moet je zoal op letten bij de aankoop van een strijkijzer?

1. Gewicht

Het gewicht wordt voornamelijk bepaald door de strijkzool. Die wordt onder punt 4 behandeld. Het gewicht is in die zin voornaam omdat uw strijkijzer goed in de hand moet liggen. En daar zit behoorlijk wat verschil in tussen de verschillende apparaten. Dus de eerste kooptip: ga niet alleen te werk op het uiterlijk en de uitleg van de verkoper maar probeer het apparaat voor je koopt in de winkel: hef het eens op, draai er eens mee, kortom: probeer het daadwerkelijk uit.

 

2. Temperatuurregeling

Deze kan automatisch of handmatig zijn. Een traploze temperatuurregeling zorgt ervoor dat u altijd op de juiste temperatuur strijkt. Of anders gezegd: u strijkt alle textiel met één universele temperatuurstand. Synthetische stoffen, katoen, zijde, linnen, kortom iedere stof heeft immers een eigen strijktemperatuur. Bij eenvoudige strijkijzers is de temperatuurinstelling handmatig te regelen. U stelt dan zelf de gewenste strijktemperatuur in.

3. Stomen

  • Het stoomdebiet: de stoomafgifte verschilt van apparaat tot apparaat: 30 g/min tot 85 g/min. Ook de kracht/druk waarmee de stroom uit de machine stroomt wordt vermeld: deze gaat van 90 g/minuut tot 200 g/minuut (super pressing). Deze beide kenmerken zijn van belang voor de kreuken in het wasgoed: hoe meer stoom en hoe hoger de stoomdruk, hoe beter u de hardnekkigste kreuken eruit krijgt.
  • Stoomrichting(en): stoomt de machine alleen maar verticaal, horizontaal of in beide richtingen? Denk bijvoorbeeld aan uw pas gewassen gordijnen die u hebt teruggehangen aan de rails en verticaal kunt gaan strijken (indien nodig).

4. Strijkzool

  • Het al of niet glijdend vermogen van uw strijkijzer wordt bepaald door de zool, de onderkant van uw machine. Deze kan vervaardigd zijn uit Inox, roestvrij staal (al of niet krasbestendig). Nieuw tegenwoordig is een zelfreinigende zool met palladium of titanium be kleding. Ook kan de zool voorzien zijn van een aantal stoomkanalen die zorgen voor de ideale stoomverdeling.
  • Onderhoud: de meeste fabrikanten adviseren een katoenen doek terwijl het ijzer nog lauwwarm is.

5. Anti kalksysteem

Het anti kalksysteem kan uitgevoerd zijn van heel eenvoudig tot meerdere voorzieningen per apparaat. De eenvoudigste vorm is een waarschuwingslampje dat aangeeft wanneer de stoomkamer gereinigd moet worden. Een tweede vorm is een anti kalkpatroon dat in de machine aanwezig is bij aankoop (geïntegreerd kalksysteem genoemd) en regelmatig vervangen moet worden. In de beste ijzers zit een ‘self-cleaning’ anti kalksysteem dat het apparaat automatisch ontkalkt.

 

 

6. Sprayfunctie en druppelstop

Het is handig als een strijkijzer beschikt over een druppelstop. Zo kunnen er geen natte plekken op uw strijkgoed komen. Met een sprayfunctie op het strijkijzer kunt u nog wat extra water op uw kleding spuiten. Zo kunt u een per ongeluk zelf veroorzaakte kreuk weer uit uw wasgoed krijgen.

7. Vulopening

Handige tip: hoe groter deze opening, hoe makkelijker om het strijkijzer te vullen! Ook de grootte van het reservoir zorgt voor gebruiksvriendelijkheid: kan gaan van 300 ml tot 400 ml. Weliswaar een detail maar een doorzichtig vulreservoir is handig meegenomen.

Tip: voordat u uw strijkijzer wegzet, kunt u het beste eerst het reservoir legen.

8. Veiligheid: shut off

Valt de machine automatisch uit als u hem bijvoorbeeld rechtop zet? Of als u het apparaat een halve minuut niet verplaatst omdat u met iets anders bezig bent?

9. Aantal Watt?

Er is niet opvallend veel verschil in het aantal Watt: van 2100 W tot 2600 W. Beetje eigenaardig is af en toe dat de duurste apparaten niet eens 2600 W hebben.

10. Prijs en merken

Bekende merken zijn: Calor, Braun, Philips, Rowenta, Siemens, Tefel, Bosch.

Prijzen: van € 40 tot € 99.

Tip: welk water gebruiken? Gebruik nooit puur gedistilleerd of geparfumeerd water. Dit bevat namelijk mineralen die zich concentreren onder invloed van warmte. Zo ontstaan er bruine vlekken of wordt er een lekkage veroorzaakt. Tevens veroudert uw strijkijzer veel sneller door dit water. Het is dan ook aan te raden om kraanwater te gebruiken om het waterreservoir te vullen.

Conclusie

Met de huidige techniek is er niet zo veel verschil tussen strijkijzers. En logischerwijze is het zo dat je voor meer geld ook een betere machine hebt. Dus een strijkijzer van € 40 is niet zo goed als eentje van € 80. De prijs wordt hoofdzakelijk bepaald door de zool. Gemiddeld gaat een strijkijzer zo’n 5 tot 7 jaar mee.

Update: mei 2010: Philips en zijn 'mannenstrijkijzer'!

Philips heeft hét strijkijzer voor mannen ontwikkeld. Deze nieuwe, ultieme strijkhulp moet gewoon een plaatsje krijgen elke gereedschapskist, beweren ze op hun website. Het nieuwe Philips strijkijzer voor mannen laat alle tegenzin wegsmelten en klaart de klus in een mum van tijd. Qua technische mogelijkheden niets spectaculair nieuw: (2400 watt) behalve dan misschien de 'Steam Boost': krachtige vrijgave van maar liefst 100 g/min. Geen ontkalken nodig. Verkrijgbaar vanaf midden mei 2010 tot einde voorraad voor de prijs van € 79,99.

Test door de Consumentenbond

Shoppingtips