Hoe kan je muizen bestrijden in huis

Inleiding

Voor de meeste mensen een grote nachtmerrie: muizen in huis! Toch komt het vaker en sneller voor dan je denkt. Muizen kunnen door de kleinste gaatjes al je huis binnenkomen. Ze komen een huis binnen omdat ze op zoek zijn naar voedsel of omdat ze een warme plek zoeken. Veel mensen laten af en toe eten of kruimels slingeren en dat is iets waar muizen dol op zijn. Meestal valt het niet te missen als je muizen in huis hebt. Misschien zie je hem voorbij rennen of hoor je constant een knagend of piepend geluid. Dat is natuurlijk al erg genoeg, maar wat denk je van de muizenkeutels die je overal tegenkomt? Of kapot geknaagde snoeren en meubels? Kortom, als je muizen in huis hebt, dan moeten deze zo snel mogelijk weer weg. Hoe kun je muizen in huis bestrijden?

Muizen in huis

Je kunt pas wat aan een probleem doen als je weet wat er aan de hand is. In principe kunnen muizen in ieder huis komen. Het is wel zo dat huizen op het platteland meer kans hebben op muizen. Hoe kun je herkennen dat je muizen in huis hebt?

  • De meeste mensen zien de muis of muizen voorbij schieten. Genoeg reden om te gillen, maar je weet wel gelijk dat je last hebt van muizen in huis.
  • Je vindt overal keutels in huis. Wanneer je overal kleine donkere keutels tegenkomt, dan is de kans groot dat je last hebt van muizen.
  • Geknaag en gepiep. Je zou het misschien niet zeggen, maar zo'n klein beestje kan nog aardig wat herrie maken. Ze knagen contstant aan alles wat ze tegenkomen, je kunt ze horen lopen en het gepiep is ook erg vervelend.
  • Beschadigde meubels en snoeren. Wanneer bovenstaande punten langs je heen zijn gegaan, maar je vermoedt toch dat je muizen in huis hebt, let dan eens op je meubels en snoeren. Muizen vinden het fijn om op alles te knagen en kunnen daarmee je huisraad flink beschadigen.

Hoe kan je muizen bestrijden in huis?

Wanneer je last hebt van muizen in huis, dan wil je dit zo snel mogelijk oplossen. Hoe kan je muizen bestrijden in huis?

  • Een muizenval zetten. De meeste bekende en effectieve manier om een muis te vangen is door een muizenval te zetten. Je lokt de muis met wat eten zoals een stukje kaas naar de muizenval. Zorg er wel voor dat er verder geen voedsel in het huis ligt waar de muis bij kan, anders zal hij niet snel op de muizenval afkomen. Je hebt verschillende muizenvallen. Je kan kiezen voor een muizenval waarbij de muis gelijk gedood wordt, maar er zijn er ook waarbij de muis wordt gevangen waarna je hem kan vrijlaten.
  • Gif. Een andere manier om muizen te bestrijden in huis is door middel van gif. Leg voedsel neer met gif. Wanneer de muis hiervan eet, dan zal hij niet lang meer leven. Een nadeel hiervan kan zijn dat je niet zeker weet of het gif geholpen heeft en dat je op zoek moet gaan naar de dode muis. Gif is ook niet aan te raden als je andere huisdieren rond hebt lopen.
  • Een kat. Katten zijn dol op muizen, dus een kat kan zijn helpen om muizen te verjagen. Muizen vluchten vaak weg als ze merken dat er een kat in huis is. Toch is het niet oplossing nummer één. Je zit meestal niet op een jagende kat te wachten en al helemaal niet op half opgegeten muizen in huis.
  • Bestrijdingsdienst. Wanneer je één of twee muizen in huis hebt, dan kan je deze zelf meestal nog wel bestrijden. Maar als je een hele plaag hebt, dan wordt dit al een moeilijker verhaal. Het beste kan je een bestrijdingsdienst inhuren, deze zullen de muizenplaag aanpakken en tevens tips geven hoe je muizen in huis kan voorkomen.

Hoe kun je muizen in huis voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, dus het beste kan je er voor zorgen dat muizen niet in je huis komen. Hoe kan je muizen in huis voorkomen?

  • Geen los voedsel en kruimels in huis. Muizen komen op de eerste plek op eten af. Hun neusje is goed ontwikkeld dus ze ruiken alles. Zorg ervoor dat je geen eten op het aanrecht laat slingeren of kruimels over de vloer.
  • Manieren om in huis te komen. Muizen kunnen door de kleinste gaatjes al in huis komen. Zorg er voor dat er geen gaatjes zijn waardoor muizen naar binnen kunnen komen. Stop gaten en kieren dicht en houd bijvoorbeeld s'nachts de ramen dicht.

Conclusie

Wanneer je muizen in huis hebt, dan moet je deze zo snel mogelijk bestrijden. Ten eerste is het geen fijn idee dat er beesten in je huis rondlopen, maar ze zorgen ook nog eens voor veel overlast. Denk aan de keutels en het geknaag. Het is zeer onhygiënisch en het kan ook nog eens slecht voor de gezondheid zijn. Wanneer je een één of een paar muizen in huis hebt, dan kan je deze het beste zelf bestrijden met een muizenval of met gif. Wanneer je echt een plaag hebt, dan kan je het beste hulp vragen aan een bestrijdingsdienst. Deze weten precies hoe ze dit probleem kunnen oplossen.


Reacties (10)

Reageer
Jett reageerde 8 jaar geleden
14 Jun 22:38
Hallo allemaal, ook ik ben ten einde raad. Ik kan nergens terecht dus vraag ook hulp hier. Ik ben al met de woningbouw in discussie ik heb al twee verschillende ongediertebestrijdingsfirma's in huis gehaald. Zelfs van de Gemeente die erkende een groot probleem heel mijn zolder staat vol met Gif, houten vallen, Ijzeren vallen enz enz De bouwvereniging zegt ook dat het een groot probleem is maar gaat er niets mee doen. Gevelplaten hebben gaten nodig voor de ontluchting zeggen ze. De gemeente zegt eerst de buitenkant aanpakken dan de binnenkant. Ik heb zoveel muizen en het lijkt me dat al die rotzooi en ontlasting van die vele muizen op de zolder en tussen het plafond van de slaapkamers niet heel erg gezond kunnen zijn voor ons lichaam als je er al drie jaar mee zit. Weet iemand nog een oplossing misschien ik ben echt ten einde raad
Pedro reageerde 8 jaar geleden
06 May 19:27
Hallo allemaal, ik ben ook ten einde raad, heb ook wat lijm gekocht in een tube maar ik kan nergens wat vinden hoe groot het plankje moet zijn of kartonnetje. Ook heb ik klemmen gekocht zo wel muizen klem als een ratten klem, ik zag ze vanmiddag eten van het eten van mijn kitten, heb een slipper gegooid naar deze klote beesten, die redelijk groot waren. Maar kan iemand mij wat tips geven over de maat van het plankje of kartonnetje????
Johan reageerde 8 jaar geleden
21 Mar 20:52
Jaren lang hebben wij geprobeerd om van onze muizenplaag afgekomen.
Vallen met pindakaas, doosjes met gif (verschillende soorten en merken) niks bleek te helpen.
Toen een prof ingehuurd, de grootste en bekendste deze ging driftig aan de slag.
Behandelplannen en controles, maar de muizen wilde niet eten van het aangeboden gif.
Toen na enkele maanden stelde de prof voor om lijmvallen te gebruiken, helaas kon hij ze niet leveren ivm de vergunning. Op internet vonden we de lijmvalshop daar hebben we een aantal lijmplakjes gekocht. Niet dier vriendelijk maar we nadat we alles hebben geprobeerd was voor ons de maat vol.
In de avond hebben we ze neergelegd, in de ochtend toen we gingen kijken zaten er 5 vast, met de achterkant van een schroevendraaier gaf ik ze een tikje.
In de daarop volgende dagen hebben we er nog meer dan 20 gevangen.
Nu zijn we eindelijk verlost van de muizen. Ja ik kan ze wel aanraden omdat dit het eerste middel is wat dus wel werkt.
Regan MacNeill reageerde 9 jaar geleden
25 Nov 01:19
Wij hebben twee muizen die al twee jaar onder de vloer wonen en nu zag ik er een in de tuin voor me langs lopen en steeds omvallen. Dus ik heb hem opgepakt en in een dekentje gedaan en wat te eten gegeven. Hij at meteen wat brood en hij heeft net wat kaas aangepakt, maar hij wil geen in melk gedoopt brood, melk of ei. Hij heeft niks gebroken en ik zie ook geen verwondingen ofzo. Ik aaide hem over zn kopje en toen begon ie daar te krabben hihi, maarrr... het andere moment heeft ie hele rare stuipen ofzo, hij bewoog een paar keer heel raar en een beetje eng. Ik zocht eigenlijk naar een antwoord om hem te helpen.. maarja, de mens kan wel energie opbrengen voor vernietiging. Bij ons wordt nergens aan geknaagd trouwens, en ze mogen ook gewoon hier rondhuppelen. Ik leg soms wat eten bij hun gaatje waar ze doorheen komen, misschien een idee als er geknaagd wordt. O
Edwin reageerde 9 jaar geleden
05 Aug 23:57
Ik heb vaak last van muizen. Vallen zetten helpt niet goed en het gif dat nu nog is toegestaan, dat vinden ze lekker en gaan er niet aan dood. Ik bestrijd ze met Ronada lijmplankjes, te koop op internet. Dat helpt enigszins. Zet ze waar je een muis zag lopen. De muis loopt dan later opmeet plankje en wordt vastgekleefd. Meestal gaan ze wel zitten piepen en ze gaan er ook niet meteen dood van. Als de. Muis is gevangen moet je hem daarom ofwel vrijlaten in de natuur ofwel zelf doden. Je kan hem ook met plankje en al in de afvalcontainer gooien, maar dat is wreed.
Patty reageerde 9 jaar geleden
01 Aug 02:06
hoi...bah wat moet ik doen help
ik woon in een appartement 4 hoog in ik heb muizen
ik ben als te dood voor die beesten ik heb er nu al 3 gezien in mijn kamer 2 kleine bruine in 1 grijse die was groot.ik heb muizenvallen gekocht van hout met klein stukje kaas er op tot nu toe weet ik niet waar ze weg komen wat ik wel weet toen het zo warm was heb ik de deur open gehad ik denk zo zijn ze binnen gekomen anders zal ik het niet weten het is nu nacht 1:45 zit nog in de kamer ik vind het vies die muizen gister zat ik zo wat in het donker toen heb ik ze gezien mijn god ik was bang nu zit ik met vol licht aan over al zelfs in de badkamer ik denk ook dat ik bang ben dat ze in mijn bed komen en ik ben DOOF ik denk dat speelt een rol mee ik heb 1 slaapkamer elkeer als ik wat moet doen klap ik met mijn handen om dat ik bang ben nou bang weet ik niet ik vind het VIES mijn huis is prachtig schoon als ik nu naar bed ga krijg ik geen oog dicht ik vind het vies ZO mijn vraag is heb ik het goed gedaan met die muizenvallen???ik voel mij net een kind ik ben 45jaar dit heb ik nog nooit gehad dit word mijn 3e nacht ik ben moe op .....ik weet die muizen komen nu niet maar als het donker is dan komen ze mijn vraag is MOET IK NOU ECHT ZO BANG ZIJN.a,u.b vertel wat ik moet doen ja ik ga naar bed maar doe ik het goed met die muizenvallen ???
ik hoor van u. graag via mijn e,mail ....dank u
Priscilla reageerde 9 jaar geleden
31 Jul 12:19
Wellicht is de enige oplossing om een professionele muizenbestrijder in te huren. Maar misschien heeft een andere lezer nog een goede tip?
Liliane reageerde 9 jaar geleden
31 Jul 12:07
ik woon hier al 7 jaar
en het bestrijden van muizen is soms heel moeilijk
zit ook met twee hondjes
ben einde raad nu ,en in mijn kelder maken zelf de muren kapot.hoop op een reactie van jullie .
bauwens liliane
Priscilla reageerde 9 jaar geleden
01 Apr 20:10
Wat voor val heb je? Eén om de muis te vangen of eentje die de muis gelijk dood maakt?

Even een paar tips: zorg ervoor dat er verder echt geen eten is te vinden voor de muis. Des te eerder zal hij in de val lopen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij niet bij het eten van je hondje kan komen.

Muizenvergif is inderdaad niet goed voor je hondje. Maar heb je er al aan gedacht om het gif in een kast of een kamer te stoppen waar je hond niet bij kan?
Dresseleers christel reageerde 9 jaar geleden
28 Mar 19:57
hallo

mijn naam is christel en ik heb een muis binnen gekregen om mijn appartement al bijna twee weken ik heb muizenvallen gezet om ze te lokken en ze komt er wel naar toe en knaagt dan ook aan de val maar dat is het op de een of andere manier wilt die er maar niet in komen ik ben ten einde raad vergif kan ik niet leggen omdat ik een hondje heb en ben dan ook bang dat hij dat gaat opeten en er aan sterft ik weet niet meer wat ik nu nog moet doen ben ten einde raad weet jij wat ik nu nog kan doen om het beestje zo vlug mogelijk hier buiten te krijgen
groetjes christel