Hoe verwijderen we vlekken uit onze vloer

Inleiding

Na de eindejaarsfeesten is de kans zéker niet denkbeeldig dat we met ontsierende vlekken in onze vloer worden geconfronteerd. Hebben we een vloer in hout of natuurteen, dan doen we er goed aan deze vlekken zo vlug én efficiënt mogelijk weg te werken. Welke tips en voorzorgsmaatregelen moeten we hierbij in acht nemen om deze klus doeltreffend uit te voeren?

Regelmatig onderhoud?

Werd onze parketvloer regelmatig, en volgens de richtlijnen van de parketlegger onderhouden, of niet? Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag wanneer we met vlekken in onze parketvloer worden geconfronteerd. Zelfs veel belangrijker dan de vraag met welke producten die vlekken werden veroorzaakt.

Onderhoud met natuurolie

Bij parketvloeren die met natuurolie zijn behandeld, wordt de noodzakelijke en regelmatige onderhoudsbeurt al wel eens vergeten. Men gebruikt hierbij ook niet altijd het meest geschikte product om vlekken uit zijn parketvloer te verwijderen. Zo heeft elke natuurolie zijn specifiek kuisproduct, en dat zorgt nog al eens voor verwarring.

Vlekken in onze parketvloer

Hebben we het door de installateur voorgeschreven reinigingsmiddel in huis, dan mengen we dit voor gebruik met een beetje lauw water. Met de zachte kant van een klassieke huishoudspons, wrijven we in de richting van het hout de vlek(ken) weg. Maar wat als we de vlekken niet volledig weg krijgen met het nochtans geschikte reinigingsproduct?

Vlekken wegschuren

Als dit laatste het geval is, dan schuren we onze parketvloer op met de ruwe kant van onze huishoudspons. Dat heeft uiteraard nadelen. Daardoor wordt de beschermende olielaag van onze parketvloer ernstig aangetast. Na het verwijderen van de vlek(ken), moeten we de olielaag weer herstellen. Het kleurverschil zal wel zichtbaar blijven.

Gerverniste parketvloer

Wanneer we de vlekken laattijdig opmerken, zitten we bij geverniste parketvloeren pas écht met een probleem. De producten die de vlekken veroorzaakten, hebben dan immers de gelegenheid tot diep in het hout door te dringen. Uiteindelijk is de kans erg groot dat de vervuilde planken niet meer kunnen gerenoveerd worden. Een product waar men écht voorzichtig mee moet zijn, is ongetwijfeld kaarsenvet. Zo een vlek helemaal verwijderen, lukt ons nooit écht. We kunnen wél veel van de vlek wegwerken, met de hulp van een stoomstrijkijzer en een droge doek.

Vloer uit natuursteen

Bij vloeren in natuursteen, moeten we er steeds van uit gaan dat, hoe poreuzer de steen, hoe groter de kans is op vlekken. Vandaag zijn er heel wat doeltreffende producten in de handel, om vlekken in een natuurstenen vloer te verwijderen. Deze producten zetten de poriën van de natuurstenen vloer wagenwijd open. Op deze manier wordt het vuil als het ware naar de oppervlakte geduwd. Ook hier moet men opletten met kaarsenvet. Een geschikt product om vlekken met kaarsenvet uit onze natuurstenen vloer te verwijderen, is ongetwijfeld Oil-Ex. Ook bij deze vloeren, moeten we de ontstane vlekken zo vlug mogelijk proberen te behandelen. Zodra de vlek is verwijdert, maken we de poriën van onze natuurstenen vloer weer dicht en brengen we een nieuwe beschermlaag aan. Breng deze beschermlaag niet alleen aan op de plaats van de verwijderde vlek, maar pak bij voorkeur de volledige vloer aan. Na behandeling, glanst die weer als in zijn beste dagen.