Hoe onderhouden we natuursteen

Inleiding

Marmer, graniet en kalksteen zijn stuk voor stuk duurzame materialen die niet alleen buiten, maar de jongste jaren ook meer en meer in onze keuken én ons interieur worden verwerkt. Bij een regelmatig én passend onderhoud, gaat natuursteen een leven lang mee. Met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we hierbij best rekening om zo lang mogelijk van onze natuursteen te genieten?

Natuursteen in ons interieur

Werd kalksteen tot voor kort hoofdzakelijk buiten gebruikt, dan wordt zowel marmer als graniet en ander natuursteen steeds meer en meer in ons interieur van onze woning gebruikt. Ook in onze keuken wordt meer en meer natuursteen aangetroffen. Vooral in moderne keukens, worden zowel marmer als graniet veelvuldig gebruikt, vooral als keukenblad. Hoe worden deze duurzame materialen het best onderhouden? Op welke manier kunnen we het verlies van glans, het ontstaan van vlekken of het verkleuren van onze natuursteen voorkomen? En als het onheil toch gebeurd is, wat is dan de beste manier om er aan te verhelpen?

Glansverlies

Een dikwijls voorkomend probleem bij zowel marmer als graniet, is het verlies van glans, meestal als gevolg van het veelvuldig gebruik en van slijtage. Glansverlies geldt veel meer voor het zachtere marmer, dan voor graniet. Onze schoenzolen werken als schuurpapier, en nemen alle glans weg. Om overdreven slijtage te voorkomen, is het belangrijk onze natuurstenen vloer regelmatig te ontstoffen en inloopmatten te leggen. Om een versleten natuurstenen oppervlak te herstellen, is het noodzakelijk onze vloer vakkundig te laten verzoeten en polijsten.

Doffe plekken

Doffe plekken in onze natuurstenen vloer, ontstaan wanneer we vloeistoffen die zuren bevatten, op onze marmeren vloer morsen. In vaktermen wordt dit etsen genoemd. Zowel marmer als kalksteen, etsen gemakkelijk. Graniet is daarentegen zuurbestendiger, en zal daarom veel minder met dit probleem af te rekenen krijgen. Om etsing te voorkomen, gebruikt men bij voorkeur geen "zure"schoonmaakmiddelen. Allerlei reinigingsmidelen die bijvoorbeeld citroen bevatten, zijn dus te mijden. Verschillende dranken en voedingsmiddelen bevatten hoge concentratie's zuren, en kunnen gemakkelijk etsen. Lichte inetsing op marmer kan verwijderd worden met een beetje marmerpolijst poeder. Bij een diepe inetsing, moet onze natuurstenen vloer grondig gerestaureerd worden.

Vlekken voorkomen

Vlekken verwijderen in natuursteen is doorgaans bijzonder moeilijk. Om hardnekkige vlekken te voorkomen, wordt best alles wat op de vloer wordt gemorst, onmiddellijk verwijderd met een schone doek of keukenrol. Als we op deze manier de vlek niet kunnen verwijderen, kan enkel "poulting" met aangepaste chemische middelen, een uitkomst bieden. Hier is tussenkomst van de vakman noodzakelijk. Om vlekvorming te voorkomen, is het van groot belang het oppervlak te verzegelen met een diep indringende "verzegelaar" of "sealer".

Geen water bij uitbloeiïng

Dergelijke uitbloeiïngen zijn merkbaar als witte poederresten aan het oppervlak van onze vloer in natuursteen. Het is een normaal verschijnselen bij een pas gelegde vloer, of bij blootstelling aan overvloedig water, zoals bij overstromingen. Dit poeder is een mineraal zout uit de onderbedding. Om witte poeder te verwijderen mag men dus zéker geen water gebruiken, daarvoor zijn verschillende, gespecialiseerde producten in de handel verkrijgbaar. Natuursteen zal blijven uitbloeiïen tot hij volledig is uitgedroogd. Afhankelijk van de ernst van het probleem, kan deze periode variëren van enkele dagen tot méér dan één jaar.

Vergeelde natuursteen

Vergeelde natuursteen is meestal het gevolg van het oxyderen van het aanwezige ijzer in het gesteente. Dit probleem doet zich vooral voor bij witte marmersoorten. Om blijvende vergeling te voorkomen, reinigen we onze vloer bij voorkeur met een alkalinereiniger of met wasstripper.

Witte puntvlekken

Witte puntvlekken ontstaan hoofdzakelijk in marmervloeren, en zijn het gevolg van kleine "explosie's" in de steenkristallen. Vlakken, schuren en slijpen kunnen deze beschadigingen tot een strikt minimum beperken.

Waterringen in tafelbladen

Waterringen en watervlekken komen veelvuldig voor op marmeren tafelbladen. Deze vlekken worden veroorzaakt door de concentraties calcium en magnesium in het water. Om deze vlekken te verwijderen, gebruiken we bij voorkeur een marmerpolish of een speciaal reinigingspoeder voor mamer. Het ontstaan van dergelijke waterringen kan voorkomen worden, met het gebruik van steenpasta of wax.