Zo geraken we verlost van schimmel in onze woning

Inleiding

Schimmelvorming is vooral, maar lang niet uitsluitend, een probleem van oudere woningen. Met de koude en vochtige wintermaanden definitief achter de rug, is het nu ongetwijfeld de meest geschikte periode om onze woning grondig op de aanwezigheid van schimmel te controleren. Worden we met schadelijke schimmelvorming geconfronteerd, dan maken we daar best zo vlug mogelijk komaf mee. Schimmel is immers oorzaak van heel wat gezondheidsklachten, én maakt onze woning minderwaardig. Hoe langer we met schimmelbestrijding wachten, hoe moeilijker we er defintief van verlost geraken. Wat is schimmelvorming nu precies? Wat zijn de oorzaken van schimmel in onze woning en wat doen we er aan?

Vocht belangrijke oorzaak schimmelvorming

Hoe vlugger we met de bestrijding van schimmel starten, hoe beter. Het opsporen én verhelpen van de oorzaak ervan, is minstens even belangrijk. Vocht is ongetwijfeld hoofdoorzaak van schimmel in onze woning. Stellen we schimmelvorming vast, dan is het belangrijk te weten waar het vocht vandaan komt. Slagen we er niet in deze vochtvorming definitief uit te schakelen, dan zal de schimmel hoe dan ook telkens weer terug komen.

Vochtgehalte terugdringen

Hoe weten we dat we onze vochtproblemen, verantwoordelijk voor schimmelvorming, doeltreffend hebben aangepakt? Vocht ontstaat in hoofdzaak bij poreuze (bouw) materialen als bouwplaten. Deskundigen gaan ervan uit dat we bij de aanpak van schimmel in onze woning, het vochtgehalte met minstens vijftien procent moeten terugschroeven. Dit kunnen we gemakkelijk nagaan met behulp van een handbediende vochtigheidsmeter. Dit toestel geeft een waarschuwingssignaal wanneer vocht wordt vastgesteld.

Relatieve vochtigheidsgraad

Bij de aanpak van schimmel en vocht, speelt ook de relatieve luchtvochtigheid een belangrijke rol. Deze luchtvochtigheid laat zich meten met een hygrometer. De relatieve vochtigheidsgraad in onze woning schommelt bij voorkeur tussen 35 en 55 procent. We meten deze relatieve luchtvochtigheid bij voorkeur in de vier seizoenen. Onze verwarming speelt daarbij immers een belangrijke rol. Wanneer we met vocht- en schimmelproblemen in onze woning worden geconfronteerd, dan dringt een systematische controle zich op. Worden de problemen niet afdoend aangepakt, dan keren vochtproblemen immers regelmatig terug.

Schimmel gemakkelijk op te sporen

Hoe herkenen we schimmel in onze woning? We kunnen schimmel gemakkelijk opsporen. We herkennen het aan zijn muffe, bedorven en/of aardachtige geur. Schimmelvorming laat ook een donkere verkleuring na. Schimmelvlekken hebben zowat alle kleuren van de regenboog, maar variëren meestal van groen tot zwart. Niet alle verkleurde vlekken wijzen echter op de aanwezigheid van schimmel. Verkleurde en donzige vlekken die snel uitbreiding nemen, wijzen op schimmelvorming. Schimmels groeien bij voorkeur onder muren, (vloer) tegels en aan de achterzijde van bijvoorbeeld plafondtegels.

Bevochtigen voor definitieve schimmelbestrijding

Bij de aanpak van schimmel is het belangrijk de schimmelsporen niet meteen uiteen te drijven. Droge en pluizige groepjes schimmel zijn meestal bedekt met minieme schimmelsporen, die gemakkelijk door de lucht bewegen. Verstoren we deze droge schimmel, dan kan er eens schimmelwolk ontstaan, die zich razendsnel door onze woning kan verspreiden. Willen we deze donzige schimmel zélf verwijderen, dan maken we de te behandelen plaats eerst goed vochtig, bij voorkeur met een ontsmettingsmiddel. Dat zal het aantal schimmelsporen aanzienlijk terugdringen. Zijn verwarmings- , ventilatie- en/of airconditioningsystemen eveneens door schimmelvorming aangetast, dan worden deze bij voorkeur uitgeschakeld. Zo vermijden we dat schimmel door de ganse woning wordt geblazen.

Tegels, broeihaarden van schimmels

Bij het verwijderen van schimmel op of onder plafondtegels, is de hoeveelheid schimmel meestal veel groter dan we in eerste instantie kunnen vaststellen. Daarom maken we beide zijden van de tegels goed vochtig. We verwijderen bij voorkeur eerst een niet door schimmel aangetaste tegel, pas daarna een schimmeltegel. Tegels zijn échte broeihaarden van schimmels. Zéker in keuken en/of badkamer, waar vlug condentiewater ontstaat. In dergelijke omstandigheden groeien en verspreiden de schimmels zich razendsnel.

Grootschalige schimmelbestrijding vraagt professionele aanpak

Bestrijding van grootschalige schimmelvorming, vraagt een professionele aanpak. Hoe groter de schimmelverontreiniging, hoe groter ook het risico op blootstelling aan schadelijke schimmelsporen tijdens de verwijdering ervan. Grootschalige schimmelvorming is in vele gevallen oorzaak van ernstige schade aan onze woning, die op zijn beurt een professionele aanpak vraagt.