Wat moet je weten als je een serre wilt aanbouwen

Inleiding

Een serre is een aanbouw aan een huis dat voor het grootste gedeelte uit glas bestaat. Door een serre aan je huis te bouwen heb je extra leefruimte, maar een serre heeft nog meer voordelen. Doordat een serre voor het grootste gedeelte uit glas bestaat heb je extra veel licht inval. Ook kan het heerlijk warm in de serre zijn als de zon er op schijnt. Veel mensen met een serre gebruiken deze als hobbykamer of relaxkamer. Een serre is net wat luxer dan een gewone aanbouw. Wil je een stuk aan bouwen aan je huis en houd je van veel licht en de zon, dan is een serre een goede optie. Wat moet je weten als je een serre wilt aanbouwen?

Plek van de serre

Waar je de serre laat aanbouwen is helemaal afhankelijk van je huis en waar je plek hebt. In een rijtjeshuis wordt een serre meestal aan de achterkant gebouwd. Maar bij een vrijstaand huis heb je veel meer keuze. Wanneer je een serre wilt aanbouwen bedenk dan waarvoor je de serre wilt gebruiken. Wil je hem gebruiken als mooie verlichte kamer of vind je het ook fijn als de zon er op staat. Het is belangrijk om op te letten wat de stand van de zon is. Wanneer je de serre op het zuiden laat aanbouwen, dan heb je de meeste zon. Staat de serre op het noorden, dan heb je alleen met opkomst en ondergang zon.

Het materiaal van de serre

Hout

Een serre bestaat voornamelijk uit glas, maar dit glas staat vast tussen profielen. Je hebt verschillende mogelijkheden als het gaat om het materiaal van deze profielen. Eén daarvan is hout. Meestal wordt gekozen voor tropische hardhout soorten. Deze blijven namelijk lang mooi en zijn stevig. Ook geeft hout een warme sfeer en het isoleert goed. Een andere voordeel van een houten serre is dat je deze kan verven in de kleur die je mooi vindt. Een nadeel van hout is dat het duurder is dan de andere materialen en je hebt meer onderhoud.

Aluminium

Je kan er ook voor kiezen om profielen van aluminium te nemen. Deze hebben een minder warme uitstraling dan hout, het ziet er een stuk moderner uit. Maar het is wel ideaal materiaal. Het is sterk materiaal en wanneer de serre staat heb je er bijna geen omkijken meer naar. Aluminium profielen heb je in allerlei kleuren, kies dus een kleur die goed bij je huis en tuin past. Aluminium is wel goedkoper dan hout, maar het kan nog goedkoper!

Kunststof

Een serre van kunststof is de derde mogelijkheid. Veel mensen vinden dit echter niet zo mooi als hout of aluminium. Maar het is wel een stuk goedkoper en kunststof heeft het minste onderhoud nodig.

Het glas van de serre

Omdat een serre voornamelijk uit glas bestaat is het belangrijk om goed glas uit te kiezen. Zo moet het sterk zijn en het is fijn als je in de zomer niet weg smelt. Er zijn vele soorten glas die gebruikt kunnen worden voor een serre, maar op deze punten moet je letten:

  • De veiligheid. Het beste kan je voor gelaagd glas kiezen. De ruit zal dan niet breken als er iets op valt. Er komt alleen een scheur of een ster in.
  • Zonwerend glas. Wanneer de zon recht op de serre staat, dan kan het hier erg warm worden. Een deel van de warmte kan je buiten houden met zonwerend glas.
  • Geluidswerend glas. Glas laat meer geluiden door dan bijvoorbeeld een betonnen muur. Houd hier rekening mee als je serre wilt aan bouwen. Er is speciaal geluidswerend glas tegen de herrie. Dit is ook ideaal als het bijvoorbeeld regent.

Wat moet je nog meer weten over het aanbouwen van een serre?

  • In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het aanbouwen van een serre, maar het is altijd slim om dit even na te vragen.
  • Laat het dak van de serre licht aflopen, dat is makkelijker met schoonmaken plus het licht valt er beter op.
  • Vind je het te warm in de serre dan heb je speciale zonwering.
  • De inwendige maat voor een bruikbare serre is minimaal 3 meter bij 2,40 meter.
  • Met een serre op de zuidkant kan je energie besparen.
  • Wat een serre kost is van zoveel punten afhankelijk dat het moeilijk is een gemiddelde te zeggen

Conclusie

Wat voor serre het beste bij je past is helemaal afhankelijk van je huis. Welk materiaal je voor de serre gebruikt is afhankelijk van de stijl van je huis. Heb je een klassiek huis, dan staat hout mooier. Bij moderne huizen kan aluminium prima. Laat je ook goed over het glas informeren. Met goed glas heb je veel meer profijt van je serre. Hoeveel een serre kost is afhankelijk van het materiaal, de grootte van de serre en het glas. Wanneer je weet wat je wilt, laat dan meerdere offertes uitvoeren om te kijken bij wie je de goedkoopste serre kan krijgen.