Wat moet je weten als je een dakkapel wilt plaatsen

Inleiding

Veel mensen kiezen er voor om een dakkapel op hun huis te plaatsen. De meeste huizen hebben een zolder met een schuin dak. Hierdoor lijkt de kamer kleiner en donkerder. Met een dakkapel kan je heel gemakkelijk meer ruimte creeëren. Een schuine wand wordt namelijk recht gemaakt. Hierdoor krijg je meer ruimte, waardoor de zolderkamer opeens een volwaardige kamer wordt. Ook heb je meer lichtinval met een dakkapel. Over het algemeen worden er grotere ramen in een dakkapel geplaatst, waardoor er lekker veel licht in de kamer komt. Een ander voordeel van een dakkapel is dat het altijd goed is voor de waarde van je huis. Een huis met dakkapel is meer waard dan een huis zonder dakkapel. Wat moet je allemaal weten als je een dakkapel wilt plaatsen?

Wat is een dakkapel precies?

Een dakkapel is een uitbouw op het schuine gedeelte van je dak. Er wordt als het ware een stuk dak weggehaald en daar wordt de dakkapel geplaatst. Een dakkapel bestaat uit een kozijn en twee zijwangen. Verder heeft een dakkapel over het algemeen een plat dak, dat natuurlijk goed is afgedekt. Je zit niet te wachten op een lekkende dakkapel. Een dakkapel is ideaal als je van je zolderkamer een volwaardige kamer wilt maken. Je krijgt meer ruimte en licht en je huis wordt meer waard.

Waar moet je opletten als je een dakkapel wilt plaatsen?

Vergunning

Voordat je een dakkapel wilt laten plaatsen, is het aan te raden om na te gaan of je een bouwvergunning nodig hebt. In principe mag je een dakkapel plaatsen zonder bouwvergunning, maar dan moet deze wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een aantal voorwaarden waar de dakkapel aan moet voldoen zijn onder andere:

  • De dakkapel moet aan de achterkant of zijkant van het huis geplaatst worden
  • De dakkapel moet een plat dak hebben
  • De dakkapel mag aan de zijkant geen ramen hebben
  • Verder worden er voorwaarden gesteld aan de maat van de dakkapel.

Wanneer je een dakkapel wilt plaatsen is het dus altijd aan te raden om bij je gemeente na te vragen welke voorwaarden er gelden om een dakkapel zonder bouwvergunning te plaatsen. Wanneer je een ander soort dakkapel in je hoofd hebt, dan zal je een bouwvergunning moeten aanvragen.

Een dakkapel laten plaatsen of zelf plaatsen

Je kan op verschillende manieren een dakkapel laten plaatsen. Tegenwoordig kan je een dakkapel kant-en-klaar bestellen. Een dakkapel die in de fabriek wordt gemaakt wordt ook wel een Prefab dakkapel genoemd. Deze dakkapel is van kunststof. De dakkapel hoeft alleen nog maar op je dak gezet te worden door middel van een hijskraan. Het enige wat er nog gedaan moet worden is de voorbereiding en de afwerking. Het voordeel van een Prefab dakkapel is dat deze in een dag geplaatst kan worden. Een nadeel is dat je minder mogelijkheden hebt. Je kan er ook voor kiezen om vakmensen ter plekke een dakkapel op je huis te laten bouwen. Je hebt dan overzicht op het proces van het plaatsen van je dakkapel, plus je hebt meer mogelijkheden. Een nadeel is dat het wel langer duurt.

Je kan er ook voor kiezen om zelf je dakkapel te plaatsen. Je moet hiervoor echter wel handig zijn en weten waar je mee bezig bent. Ook hierbij heb je weer de mogelijkheid om een kant-en-klare dakkapel te kopen of om er zelf een te maken. Het is natuurlijk het goedkoopst om zelf je dakkapel te plaatsen, maar wanneer je het door vakmensen laat doen, heb je over het algemeen wel de garantie dat het goed gebeurd.

Prijzen dakkapel

Net zoals bij andere producten en diensten verschillen ook de prijzen van dakkapellen onderling. Het ene bedrijf zal meer voor het plaatsen van een dakkapel vragen dan een ander bedrijf. Gelukkig kan je op internet heel makkelijk verschillende offertes aanvragen. Op die manier weet je zeker dat je de goedkoopste dakkapel krijgt. Gemiddeld moet je denken aan een prijs tussen de 2500 en 4000 euro, maar dit is afhankelijk van wat je precies wilt.

Waar moet je nog meer op letten?

  • Materiaal. Een dakkapel kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals hout en kunststof (polyester). Met een houten dakkapel heb je meer mogelijkheden, maar heeft ook meer onderhoud nodig. Een dakkapel van polyester is over het algemeen goedkoper en heeft geen tot weinig onderhoud nodig.
  • Het dak. De meeste dakkapellen hebben een plat dak, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een schuin dak. Een schuin dak is duurder, maar er kan geen water of bladeren op blijven liggen.
  • Glas. In een dakkapel komt ook glas. Laat je goed informeren over de verschillende glassoorten die er zijn.

Conclusie

Er komt nog heel wat bij kijken als je een dakkapel wilt laten plaatsen. De meeste mensen kiezen er voor om een Prefab dakkapel te laten plaatsen. Dit is over het algemeen in één dag gebeurd en je hebt in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Maar je hebt natuurlijk nog meer mogelijkheden. Je kan je dakkapel ook zelf laten plaatsen of deze laten plaatsen door vakmensen. Je hebt dan meer mogelijkheden en het is vaak goedkoper. Laat je altijd goed informeren over de mogelijkheden en laat verschillende offertes uitvoeren om er zeker van te zijn dat je niet teveel betaalt voor je dakkapel.