Woningrenovatie en woningonderhoud: hoe pak je dat aan

Inleiding

Slaagde je erin je droomwoning te realiseren? Dan wil je daar uiteraard zo lang mogelijk van kunnen genieten. Het regelmatig én aangepast onderhoud en de eventuele renovatie van je woning is noodzakelijk om de levensduur van je woning te verlengen. Je woning vraagt zowel buiten- als binnenshuis een regelmatige onderhoudsbeurt en eventueel de renovatie van verouderde gedeelten. Beslis nooit te vlug om deze werken aan een ervaren vakman over te laten. Je kunt heel wat op je budget besparen, door zoveel mogelijk zélf te doen.  Kortom, oe pak je het onderhoud en de renovatie van je woning het best aan, en waar moet je vooral op letten om dit tot een goed einde te brengen?

Soort renovatie

Er bestaan twee soorten renovaties. In de eerste plaats is er de normale slijtage aan je woning. Die pak je bij voorkeur tijdig aan, waardoor je duurdere herstellingswerken kunt voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn het schoonmaken en het onderhouden van je dak en de dakgoten, het eventueel plaatsen van een nieuw dak, het vernieuwen van de elektriciteit, en het herstellen van het schrijn- en van het metselwerk. Daarnaast zijn er renovatiewerken waarmee je je woning aantrekkelijker wil maken, en het een extra meerwaarde wil geven. Denk hierbij aan het plaatsen van het uitbreiden van je woning met een dakkapel, het plaatsen van een veranda, de realisatie van een terras of een terrasoverkapping, van een garage of een carport. Maar ook binnenshuis moeten er regelmatig onderhouds- en/of herstellingswerken worden uitgevoerd. Je interieur heeft op tijd en stond een nieuwe verflaag nodig, of de vloeren of de ramen en deuren zijn dringend aan vervanging toe...

Maak eerst een ontwerp

Zowel het onderhoud ,als het eventuele renoveren van je woning, betekent een flinke investering. Stel eerst een budget samen en wijk daar niet van af. Verzamel zoveel mogelijk informatie over de verschillende mogelijkheden. Besloot je je interieur aan te pakken? Win dan zeker de raad in van een interieurspecialist. Die helpt je met raad en daad om je droominterieur  te realiseren. Vraag ook enkele offertes aan. Dat doe je best online. Door deze offertes te vergelijken, kun je heel wat besparen. Na deze uitgebreide informatieronde, zet je best  je wensen en voorkeuren op papier. Wat zijn de noodzakelijke werken die niet langer kunnen uitgesteld worden? Op welke manier kun je je woning verfraaien? Welke werken kun je zélf uitvoeren? Het internet kan je hierbij zeker helpen. Daar vind je tal van websites die zich specialiseerden in het onderhoud en het renoveren van woningen. Zet alles op papier voor je met de werken start. Met het opstellen van zo'n ontwerp, zal je later eventuele onaangename verrassingen voorkomen.

Structurele verbouwingen

Structurele verbouwingen aan je woning zijn het meest ingrijpend, en nemen ook het grootste gedeelte van je budget voor hun rekening. Vraag je hierbij af of dergelijke structurele verbouwingen wel nodig zijn. Als blijkt dat deze werken niet langer kunnen uitgesteld worden, kun je niet anders dan een architect onder de arm nemen. Bij dergelijke werken is dat meestal zelfs verplicht.

Wat kan je zélf doen?

Voor je het onderhoud en/of de renovatie van je woning aan een vakman toevertrouwd, ga je best na welke werken je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Bij het renoveren van je dak, kun je bijvoorbeeld de oude dakbedekking zelf verwijderen. Zijn de vloeren in je woning versleten of verouderd, of zijn de ramen en/of de deuren aan vervanging toe? Ook die kun je gemakkelijk zelf uitbreken. Op die manier kun je heel wat op je beschikbare budget besparen.

Werken goed opvolgen

Meestal kun je niet anders dan sommige onderhouds- en/of renovatiewerken door een ervaren vakman te laten uitvoeren. Volg in dit geval de werken zo goed mogelijk op, en grijp tijdig in wanneer blijkt dat de werken langer duren dan vooraf met de aannemer werd afgesproken. Spreek steeds een einddatum af, en zorg dat die ook wordt gerespecteerd. Vergeet niet in het contract met de aannemer  ook een vertragingsclausule te laten opnemen. Daarmee heb je recht op een vergoeding bij eventuele vertraging van de werken.

Conclusie

Een regelmatig en aangepast onderhoud is onmisbaar voor de lange levensduur van je woning. Ga voor je beslist een ervaren vakman in te schakelen, zeker na welke werken je zelf kunt uitvoeren. Daardoor kun je heel wat op je budget besparen.