Hoe roepen we vochtproblemen in onze woning een halt toe

Inleiding

Welke zijn de verschillende mogelijkheden om vochtproblemen  definitief uiit onze woning te weren? Kan men zo een vochtprobleem zélf oplossen en welk prijskaartje hangt eraan vast? Zijn deze bijzonder schadelijke vochtproblemen hét probleem van uitsluitend oudere woningen?

Vijand nummer één

Met de nakende winterperiode in het verschiet, worden velen onder ons extra geconfronteerd met vochtproblemen in hun woning. Velen maken zich daarover ernstige zorgen.Terecht, want vocht in een woning laat zich niet zomaar in een handomdraai verjagen. Vocht is dan ook de voornaamste vijand van onze woning. Het veroorzaakt heelwat schade en is tevens verantwoordelijk voor muffe geurtjes, voor snel afbladderend behangpapier en, nog erger, voor schimmelvorming. Met vocht in zijn woning rekent men best zo snel én accuraat mogelijk af. In het andere geval maakt het onze woning op iets langere termijn minderwaardig en uiteindelijk zelfs waardeloos. 

Opstijgend vocht meest schadelijk

Opstijgend vocht is probleem nummer één bij oudere woningen. We herkennen het aan schimmelvorming en natte plekken op de onderzijde van muren, vaak nooit hoger dan één meter en haast uitsluitend op de gelijkvloerse verdieping. Meestal is de zoutrand op de betrokken muur overduidelijk zichtbaar. Het vocht is hoofdzakelijk afkomstig van de té vochtige ondergrond dat in contact komt met de poreuze bouwmaterialen van zowel fundering als muren. In nieuwbouwwoningen wordt nu al jaren een beschermende folie aangebracht, maar dat was vroeger dus niet het geval, met alle gevolgen vandien.

Opstijgend vocht kan men een halt toeroepen door de muren te injecteren met een waterafstotende gel. Vooraleer de gel in de muren te spuiten, dient men eerst de door het grondwater beschadigde pleister weg te kappen. Deze vochtwerende gel wordt via gaten  zo diep mogelijk in  de vochtige muur gespoten. Na maximum zes maanden kan men dan nieuw pleisterwerk aanbrengen. Deze herstellingswerken kan men gemakkelijk zélf uitvoeren. Laat men deze karwei echter door een aannemer uitvoeren, dan betaal je al vlug zo'n honderd euro per strekkende meter.

Moet de woning onmiddellijk terug bewoond worden, dan kan men het vochtprobleem keren door een zoutbestenddige pleister (richtprijs 45 euro/m2) of  van een speciale folie (20 euro/m2) aan te brengen.

Natte schouw

Vochtplekken op de schouw of in de onmiddellijke omgeving ervan, zijn het gevolg van een lekkende schouw of van schoorsteencondensatie.. Uit veiligheidsoverwegingen lost men dit probleem het best op nog voor het begin van de winter en dus zeker voor het stookseizoen. Schoorstenen zijn enorm gevoelig voor vocht. Ze krijgen immers voortdurend afkoeling en opwarming, waardoor er erg gemakkelijk condensatievocht kan ontstaan. Dit probleem kan vrij eenvoudig én goedkoop verholpen worden door het plaatsen van een schoorsteenbuis.

Condensatieproblemen

Vochtproblemen als gevolg van condensatie doen zich eveneens haast uitsluitend in oudere woningen voor. Condensatievocht herken je onmiddellijk aan de zwarte schimmelpuntjes in de bovenste hoeken van een kamer en/of op plaatsen waar zich de zogenaamde koude brug bevindt. Deze koude brug is een palaats in  de woning waar onvoldoende of slecht is geïsoleerd, zodat de koude van buiten naar binnen komt. Dit verschijnsel doet zich dikwijls voor in de nabijheid van dorpels, op plaatsen waar de spouwmuur op de fundering rust of daar waar een binnenmuur en een buitenmuur samen komen. De luchtvochtigheid slaat er neer, omdat op die plaats een koude plaats is waardoor en condensatievocht ontstaat. Dit probleem is niet altijd even gemakkelijk op te lossen. Zo kan men bad- of slaapkamer uitrusten met een extra ventilatiesysteem. Koude bruggen dienen zoveel mogelijk vermeden of weggewerkt worden.

Doorslag van regen

Als gevolg van de neergutsende regen, kunnen buitenmuren uiteindelijk toch vocht doorlaten. Vooral gevels die zuid-of westwaarts gericht zijn, lijden onder dit vochtprobleem, dat je kan verhelpen door de gevel uit te slijpen en te hervoegen. In vele gevallen is het noodzakelijk je gevel te laten behandelen met een vochtwerend middel, waar je gemiddeld zo'n acht euro per m2 moet voor neertellen.

Vochtige kelder

Een ander probleem doet zich voor in de kelder, erg gevoleig voor vochtproblemen omdat de keldermuren in rechtsreeks contact staan met de vochtige ondergrond en met het grondwater. De gevolgen van vocht in de kelder kunnen op langere termijn de ganse woning aantasten en zwaar wegen op het gezinsbudget. Wanneer de keldermuren uiteindelijk beginnen af te brokkelen, komen immers de bovenliggende constructies in gevaar. Bij vrijstaande woningen is de beste oplossing om de kelder langs de buitenzijde volledig uit te graven en daarna te voorzien van een waterdichte laag. Daarvoor gebruikt men hoofdzakelijk primer. Samen met de nodige kelderdichting en drainage moet je hier rekening houden met een kostprijs van zo'n 70 euro/m2

Bij ee rijwoning  of bij en half open bebouwing moet men de vochtige kelder waterdicht maken langs de binnenzijde. De kelder wordt dan voorzien van een laag waterdichte mortel en een zoutbestendige pleister. Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem zijn  er gemiddeld zo'n drie tot vijf pleisterlagen nodig. Een kelder waterdicht maken langs de binnenkant draagt een prijskaartje dat varieert tussen de honderd en driehonderd euro per m2.