Wat zijn isoparels

Isolatie

Isoparels worden ook wel eens ecoparels genoemd. De isoparels zijn kleine bolletjes die gebruikt worden om buitenmuren te isoleren. De isoparels bestaan uit isomo- of polystyreenkorrels met toevoeging van een grafiet component. De ecoparels worden gebruikt om de spouwmuur op te vullen. Dit systeem is dus ideaal om bij reeds bestaande woningen of renovaties te gebruiken. Het isoleren van de spouwmuur is zeer rendabel. Het aantal vierkante meters buitenmuur overtreft in de meeste woningen het aantal ramen en deuren. Zo kan er tot 30 procent warmte verloren gaan door niet-geïsoleerde muren.

Technische gegevens

De ecoparels zijn bolvormig en hebben een polysterene wand met ingesloten lucht. Polystyreen is vochtwerend en absorbeert geen water. De ingesloten lucht blijft dus perfect droog. Het inspuiten van de parels, samen met het bindmiddel zorgt dus voor een laag stilstaande droge lucht. Dit zorgt voor een optimale isolatie.

De zeer kleine diameter van de afzonderlijke parels zorgt dat de parels goed tegen elkaar aansluiten. Het bindmiddel dat samen met de ecoparels wordt ingespoten zorgt dat ze op hun plaats blijven. Deze speciale lijm is dampdoorlatend maar voorkomt dat er vocht van buiten naar binnen wordt afgevoerd. Doordat de parels door de lijm op hun plaats blijven zitten is er ook geen risico op verzakkingen in je spouwmuur. Bij toekomstige verbouwingen blijft het scherm ook zitten als je bv. een raam uitbreekt.

Werkwijze

Endoscopisch onderzoek

Een specialist van de firma voert een endoscopisch onderzoek van je spouwmuur uit. Met een speciale camera kijkt men dan in de spouwmuur of deze leeg is en hoe breed de spouwmuur is. Dan volgt er een bespreking en prijsberekening op basis van de totale oppervlakte.

Gaatjes boren

In de kruising van de lint- en stootvoegen boort men ongeveer elke meter een gaatje van enkele milimeters breed. Door deze gaten zullen straks de ecoparels worden ingeblazen met een speciaal ontworpen pistool.

Vullen met isoparels

Door de gaten worden de isoparels in de spouwmuur geblazen. Dit gebeurt onder lichte druk. Samen met het bindmiddel stollen de parels in de spouwmuur tot een dichte homogene plaat.

Gaten dichten

De gemaakte gaten worden vakkundig terug dicht gemaakt in de juiste kleur en mooi afgewerkt. Het hele werk duurt, afhankelijk van de grootte van de woning, ongeveer één dag.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Er zijn zowel thermische als financiële voordelen aan isoparels verbonden.

Thermische voordelen

  • geen vochttransport meer van buiten naar binnen
  • dampdoorlatend, wel opletten bij geverfde muren dat ook de verf dampdoorlatend is
  • de laag krimpt of scheurt niet en is vormvast
  • de spouw is volledig gevuld en zorgt voor constante isolatie
  • geen koudegevoel meer langs de muren
  • milieuvriendelijke techniek

Financiële voordelen

  • Besparing op je verwarmingskosten
  • Het werk kan door 2 personen op één dag uitgevoerd worden en is dus niet zo arbeidsintensief
  • Spouwmuurisolatie wordt gesubsidieerd door de overheid door allerhande premies

Conclusie

Ik kocht vorig jaar een woning van 30 jaar oud. Zonder breekwerk kon ik toch mijn buitenmuren isoleren met ecoparels. Dit zorgde voor een isolatie waardoor ik tot 30 % op mijn verwarmingskosten kan besparen. Bovendien wordt er van de totale prijs 50 % terugbetaald door verschillende overheden. Een gemiddelde kostprijs voor dit systeem kost tussen de 18 en 24 euro per vierkante meter. De gemiddelde terugverdientijd van je investering bedraagt dus maar enkele jaren.