Waarom grondlaag aanbrengen bij schilderen interieur

Inleiding

Bij een grondige opfrisbeurt van ons interieur, neemt schilderwerk neemt belangrijke plaats in . De nieuwe verflaag bepaald immers mee de sfeer in onze woning. Maar met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we bij voorkeur rekening, om van het schilderen van ons interieur een succes te maken? Waarom mogen we hierbij zeker niet het aanbrengen van een grondlaag vergeten? Waarom is deze grondlaag dan zo belangrijk, en welke functie heeft deze grondlaag bij het schilderen van het interieur van onze woning?

Goed begonnen is half gewonnen

Het schilderen van het interieur van onze woning is zoveel meer dan het kiezen van de juiste kleur. Goed begonnen is ook hier half gewonnen. Een goede voorbereiding is zeker van groot belang. Het aanbrengen van een grondlaag, primer in vaktermen,, is beslist geen bijkomstigheid of een te verwaarlozen detail, wel integendeel

Waarom is grondlaag zo belangrijk?

Waarom is het aanbrengen van zo een grondlaag dan zo belangrijk bij schilderwerk in onze woning? Deze grondlaag zorgt in de eerste plaats voor een goede hechting van de uiteindelijke eindlagen. Een geschikte grondlaag werkt tevens eventuele absorptieproblemen weg. Door het aanbrengen van een grondlaag, verkrijgen we een mooie, egale tint. Zeker bij nieuwbouw, of bij pas bepleisterde muren, is het aanbrengen van een grondlaag of primer een noodzaak.

Voorbereiding

Voor we onze grondlaag aanbrengen, zijn enkele voorbereidende werkzaamheden nodig. Daarbij moeten we de te schilderen ondergrond grondig ontstoffen en ontvetten, en ijzer uiteraard ontroesten. Harde ondergronden als metaal, pvc en melamine, dienen grondig te worden ontvet met een synthetische thinner. Oude en slecht hechtende verf eerst verwijderen.

Géén muurverf

Verf voor het aanbrengen van een grondlaag of primer, is zeker niet hetzelfde als muurverf. Het verschil tussen beiden laat zich ongetwijfeld zien in het uiteindelijke eindresultaat dat, zonder het gebruik van een aangepaste grondlaag, zeker zal tegenvallen. Onze grondlaag legt immers als het ware een beschermende film op de te schilderen ondergrond. Een doodgewone muurverf is niet in staat de zuigverschillen in muur of plafond, volledig weg te werken. Door het gebruik van gewone muurverf voor onze grondlaag, worden we achteraf ongetwijfeld geconfronteerd met belangrijke en ontsierende kleurverschillen. Oorzaak hiervan ligt bij het verschil in samenstelling. Muurverf bevat veel minder bindmiddel. We houden bij er voorkeur ook rekening dat elke ondergrond een een aangepaste verf als grondlaag vraagt.

Belangrijke kleur- en glansverschillen

Een constructie in bijvoorbeeld gipskarton, kunnen we zeker niet onmiddellijk afwerken met een eindlaag. De kans is dan immers erg groot dat onze verflaag zich niet zal hechten aan de ondergrond. Bovendien worden we dan zeker ook geconfronteerd met belangrijke kleurverschillen. Matte en glanzende gedeelten zullen daarbij elkaar afwisselen. Een aan onze ondergrond aangepaste grondlaag zorgt hier niet alleen voor een uitstekende hechting van de eindlaag, maar zal zeker ook verschillen in zuigkracht wegwerken.

Vergrijzing en verrotting

Hout als ondergrond zorgt dan weer voor problemen van een gans andere aard. Inderdaad, dit materiaal is niet alleen onderhevig aan verrotting, maar zal na enige tijd ook vergrijzen. Dit fenomeen ontstaat wanneer hout te lang wordt blootgesteld aan zonlicht. Afhankelijk van de houtsoort, kunnen we het hout bij voorkeur impregneren tegen vocht. We kiezen hiervoor bij voorkeur een diep indringende houtprimer. Deze beschermt ons hout in de diepte tegen mogelijk indringend vocht.

Wees extra voorzichtig met pleisterwerk

Bij recent aangebracht pleisterwerk blijft bij contact een witachtig poeder achter. Een aangepaste verf voor onze grondlaag zal er hier voor zorgen dat dit witte pleisterpoeder als het ware vastgekleefd wordt aan de te schilderen ondergrond. De grondlaag zal hier ook eventuele verschillen in zuigkracht wegnemen. Deze verschillen ontstaan tussen het pleisterwerk en herstellingen van bijvoorbeeld barstjes en spleetjes. Bij het schilderen van baksteen, zijn het dan weer de cementlagen die voor extra problemen zorgen. Onze bakstenen muur vooraf fixeren met een speciaal hiervoor ontworpen primer, is zeker geen overbodige maatregel.

Tegels en gladde materialen

Met de juiste keuze verf voor onze grondlaag, laten zelfs geglazuurde tegels zich probleemloos overschilderen. We gebruiken hier bij voorkeur een tweecomponentenprimer, spciaal voor gladde oppervlakken. Met zo een tweecomponentenprimer geven we zelfs melaminekastjes een compleet nieuwe look. Gladde materialen als aluminium, zink, koper en alle glanzende materialen verkleuren bij contact met lucht en water. Om dit te voorkomen, is een speciale primer verkrijgbaar. IJzer vraagt dan weer een antiroestprimer, en voor het overschilderen van bijvoorbeeld pvc, is een grondverf met hoogwaardige hechtingskwaliteiten noodzakelijk.