Wat wil je weten over fotobehang

Inleiding

Fotobehang is een combinatie van behang en decoratie. Gewoon behang kennen we allemaal. Je plakt repen behang op je muur om deze te bedekken. Fotobehang werkt op dezelfde manier. Fotobehang is een foto op muurformaat die je op je muur plakt als behang. Muurformaat houdt in dat het fotobehang minimaal twee meter hoog is. Fotobehang wordt meestal maar voor een gedeelte van de kamer gebruikt. Hierdoor krijg je een bijzonder effect. Je kunt zelf kiezen uit een mooie afbeelding, maar je kunt ook een eigen foto gebruiken! Wat wil je weten over fotobehang?

Wat is fotobehang

Normaal behang bestaat uit een kleur of patroon. Als er een figuur opstaat, dan komt deze in iedere rij weer terug. Bij fotobehang heb je één afbeelding op de behangrol. Dit kan een mooie foto zijn, maar ook een leuk plaatje. De afmetingen van het fotobehang zijn per afbeelding verschillend. De hoogte zal over het algemeen gemiddeld minimaal twee meter zijn. Maar de breedte is verschillend. Zo heb je fotobehang van een meter breed, maar ook van ruim vier meter! Je hangt fotobehang op dezelfde manier op als gewoon behang. Het fotobehang kan één geheel zijn, maar het is ook mogelijk dat het fotobehang uit een aantal banen bestaat. Voor fotobehang wordt over het algemeen vliesbehang genoemd. Vliesbehang is zeer gemakkelijk in gebruik. Zo hoef je het behang niet met lijm in te smeren om het behang op te plakken. Alleen de muur insmeren is voldoende! Ook is vliesbehang een stuk sterker dan gewoon behang. Zo is de kans op scheuren zeer klein! Een derde pluspunt is dat vliesbehang milieuvriendelijk is.

Afbeelding fotobehang

Er zijn allerlei afbeeldingen mogelijk. Welke afbeelding je kiest is afhankelijk van je persoonlijke smaak en inrichting van de rest van de kamer. Bedenk dat fotobehang een groot gedeelte van je muur zal innemen. Je kunt niet om de afbeelding heen! Kies daarom een afbeelding die je niet snel zat zult zijn. Ook moet de afbeelding bij de rest van de kamer passen. Houd bijvoorbeeld rekening met de sfeer, kleuren en stijl van je kamer! Populaire afbeeldingen voor fotobehang zijn bijvoorbeeld:

  • Landschappen, zoals het strand, bergen of bos
  • Dieren
  • Bloemen en planten
  • De aarde en planeten
  • Watervallen
  • Gebouwen
  • Bruggen
  • Leuke afbeeldingen voor de baby en kinderkamer

Het is ook mogelijk om een eigen afbeelding te gebruiken. Op die manier creëer je helemaal iets persoonlijks. Misschien heb je wel een leuke foto in je collectie die je kunt gebruiken. Wanneer je online fotobehang wilt bestellen is het een kwestie van de foto uploaden en de juiste maten doorgeven! Er worden wel hoge eisen gesteld aan het aantal pixels. Een foto met te weinig pixels zal vaag worden als je hem vergroot.

Afmeting fotobehang

Fotobehang kan verschillende afmetingen hebben. Voordat je fotobehang gaat bestellen is het aan te raden om eerst te bekijken hoeveel ruimte je wilt gebruiken voor het fotobehang. De meeste mensen behangen maar een gedeelte van een kamer of muur met fotobehang. Het is wel de bedoeling dat het fotobehang opvalt, dus er moeten zo min mogelijk meubels of andere spullen voor staan. Heb je veel ruimte? Dan kun je kiezen voor een brede afbeelding! Bij minder ruimte kies je voor een smalle afbeelding. Er is fotobehang van nog geen meter tot ruim vier meter! Tip: let ook altijd op het aantal banen.

Kosten fotobehang

Fotobehang hoeft helemaal niet duur te zijn. Gemiddeld ligt de prijs van fotobehang tussen de vijftig en 350 euro. De prijs wordt bepaald door de afbeelding en de maat. Bestel je fotobehang online? Let dan altijd op de verzendkosten. Ook hebben de meeste sites interessante aanbiedingen! Zo zijn er scherpe kortingen of krijg je de behanglijm er gratis bij.

Voor een eigen afbeelding wordt een vaste prijs per vierkante meter gerekend. Gemiddeld is dit ongeveer 25 euro per vierkante meter. Let wel op eventuele extra kosten!

Tips en opmerkingen

  • De meeste afbeeldingen hebben een vaste maat. Je kunt dus niet zelf kiezen voor een bepaalde maat. Hierdoor kunnen de prijzen laag gehouden worden. Maar wanneer je net niet goed uit komt met de maat, bekijk dan of het een raar gezicht is als je een baan weglaat. Is dat het geval? Dan kun je beter op zoek gaan naar een andere afbeelding! Het is zonde als het niet helemaal perfect is en je je gaat irriteren.
  • Met bepaalde afbeeldingen zoals een landschap kan je kamer groter en dieper lijken!

Conclusie

Met fotobehang kun je een kamer net wat extra's geven. Wanneer je fotobehang wilt kopen is het aan te raden om je van tevoren voor te stellen hoe het zou staan. Ook is het belangrijk om op de afmeting te letten. Fotobehang neemt een vrij prominente plaats in, dus het moet wel helemaal naar je zin zijn!