Bladruimers als tuinhulpen

Bladruimers als hulp in de tuin

De herrie in de buurt is weer begonnen. Ook deze herfst is mijn buurman druk doende met zijn bladruimer. Of bladzuiger, ik weet niet wat hij er allemaal mee kan. In elk geval is het opruimen van die mooie herfstbladeren een wel erg lawaaierig karwei. Niet alleen bladeren neemt hij onder handen. Ook kastanjes, notenafval, takjes, belanden in de zak. Niet van Sinterklaas, van zijn bladruimer.

 

Mooie uitvinding!

Toegegeven: het is elk jaar weer een hels karwei. En ondankbaar op de koop toe. Mijn buurman heeft zijn gat maar half gedraaid en zijn inrit ligt weer helemaal vol. Twee dagen daarna moet hij weer opnieuw aan de slag met zijn bladblazer. Of heeft ie nou ook een bladzuiger? De twee mogelijkheden:

1) Met een bladblazer kun je de bladeren alleen maar bij elkaar vegen als het ware. Er is geen opvangmogelijkheid voorzien. Het opruimen zelf moet je dus handmatig doen. Bladzuigers zijn dus vrij eenvoudige apparaten. Het prijsverschil is er wel maar is niet dermate groot dat je er meteen over kunt denken om een apparaat aan te schaffen dat zowel blaast als zuigt. Anders krijg je achteraf misschien spijt…

2) Bladblazer + zuiger + versnipperaar: heeft dus een opvangzak. Om het opvangen efficiënter te doen verlopen, wordt de boel eerst versnipperd, zeg maar een kopje kleiner gemalen. Zo kan er meer afval opgevangen worden die dan in de afvalbak kan. Of misschien wil je gaan composteren? Dus 'meestal' zit er een versnipperaar ingebouwd. Dit extraatje vertaalt zich uiteraard in de prijs.

Specificaties

Er zitten nogal wat kenmerken aan een bladzuiger of bladblazer dus. Die leggen we even uit!

1) De blaaskracht wordt uitgedrukt in km/uur. Het spreekt vanzelf dat hoe hoger dit getal, hoe beter hij blaast. De blaascapaciteit schommelt van 180 km/uur tot 320 km/uur. Zoals je ziet: er is veel verschil tussen bladblazers!

2) De zuigkracht wordt uitgedrukt in liter per uur. Ook hier: hoe hoger het getal, hoe beter hij zuigt.

3) Gewicht: het lichtste apparaat dat wij vonden woog 3,7 kg. Het zwaarste 10,8 kg.

4) Elektrisch of benzinemotor? In gewicht en prijs maakt het verschil tussen beide soorten niet veel uit. Voor een grotere tuin/inrit wordt in de regel een bladblazer met een benzinemotor aangeraden. Hierbij kun je nog kiezen uit een tweetakt- of een viertaktmotor. Nadeel van bladblazers met een benzinemotor is wel dat deze motor warm loopt na verloop van tijd. Dit kan gevaarlijk worden (brandwonden).

Net zoals bij een grasmaaier heeft een elektromotor (230 V) weinig tot geen onderhoud nodig. Als er een stopcontact in de buurt is, doet ie het altijd. Maar dat is ook een nadeel: door de stroomkabel ben je beperkt in je actieradius. Daarom zijn er tegenwoordig elektrische blazers/zuigers die werken met een accu. En nog een niet onbelangrijk verschil: elektrisch maar veel en veel minder herrie!

5) Dat brengt ons bij het geluidsniveau. Mis kijk je niet in de manier waarop dit wordt uitgedrukt! Bijvoorbeeld: een verschil van 3 dB tussen twee modellen bladzuigers betekent een verdubbeling van het geluid. Of met andere woorden: een bladblazer met 70 dB maakt dubbel zo veel herrie als die van 67 dB. Voor de geluidsniveau's moet je iets verder in de produktinformatie duiken om deze gegevens te weten te komen. Met andere woorden: er wordt om deze hete brei heen gedraaid.

6) Merken. We kennen ze allemaal wel: Makita, Bosch, Black & Decker en nog een hele hoop 'eigen huismerken'.

Prijs

Moeilijk, moeilijk! Vooral omdat de meeste apparaten én blazen én zuigen. Soms met en soms zonder versnipperaar. En dan zijn er nog seizoensaanbiedingen en einde seizoenopruimingen. Om je toch een idee te geven:

  • Black & Decker: van 89 tot 119 euro/elektro/6 kg/93 dB/met versnipperaar.
  • Makita: rond 600 euro/benzine/enkel blazen!/11 kg/99 dB/geen versnipperaar.
  • Wehkamp heeft een aanbieding voor een Skil-bladblazer voor maar 58 euro. Ik weet het niet: bovenaan staat 'bladblazer' bij hun advertentie maar in de productinformatie staat dan weer dat het apparaat blaast én zuigt én hakselt. Verder 3,8 kg zwaar, aantal dB? Geen info.

Conclusie

Vergelijken kun je op meerdere sites. Lees echter goed de technische informatie vooraleer je prijzen gaat vergelijken. Of ga eerst fysiek eens kijken bij Gamma, tuincentra, Brico, legerstock of waar dan ook. Succes met je aankoop maar denk ook aan je buren s.v.p.

Tip! Miskijk je niet op de kracht, meer bepaalde de luchtstroom, van je bladblazer. Wees voorzichtig als er kleine kinderen en/of dieren in de omgeving rondlopen. Aanbevolen wordt om er een veiligheidsbril en een goede gehoorbeschermer bij aan te kopen.