Wintertuin:Kleurige takken

Kleurige takken in de wintertuin

Om in de winter kleur in de tuin te krijgen, is het gebruik van heester die een mooie kleur hebben in de winter een echte aanrader. Hierbij valt te denken om heesters te gebruiken, waarvan de takken een mooie kleur hebben. De sierwaarde van de heester komt dan in de winter echt goed tot zijn recht. De takken zullen des te meer opvallen, zonder blad.

Voor deze gekleurde takken is niet zo heel veel keus. We zullen eens naar een paar heesters kijken die geschikt zijn.

Fel groene takken

Een prachtige heester, die heel fel groene takken behoud in de winter is de Kerria japonica. Ook zonder blad, is blijft deze struik aantrekkelijk om te zien. De kerria is een makkelijke heester. Zolang deze maar op een beetje doorlatende grond terecht komt.

Kornoelje

Cornus sanguinea Winter Beauty
De meest gebruikte heester voor dit doel, zijn toch wel de Kornoelje soorten. Waarvan de Cornus alba veelvuldig.De naam alba betekent wit. Dus is rood niet het eerste waar je aan zou denken. Maar de naam wit, slaat op de witte bessen die de heester draagt. De felrode kleur is is op zijn mooiste als de heester op tijd wordt gesnoeid. Doordat het rode kleurpigment, in de jonge takken het meeste aanwezig is.
Cornus sericea 'Flaviramea'

Van de kornoelje soorten zijn er meerdere geschikt. De Cornus sericea 'Flaviramea', wordt juist weer in de tuin geplaatst om zijn gelige takken. ( Ook wel Cornus stolonifera 'Flaviramea' genoemd )En de Cornus sanguinea Winter Beauty heeft oranje takken, waarvan de net nieuwe toppen weer een rode kleur geven. De naam winter Beauty spreekt al voor zich. De heester is in de winter een echte Beauty. Zeker de moeite waard om op een plaats te planten die vanuit huis al zichtbaar is. Deze kornoelje familie kan de sombere winterdagen best opfleuren.

Cornus alba 'siberica'

Geschikt voor de bloemschik

Mocht je er nog van houden in de winter het een en ander aan pronkstukjes te maken, voor op tafel. Dan is de kornoelje bij uitstek geschikt om in bloemstukken te verwerken. Zeker als het aanbod aan bloemen te wensen overlaat in dit seizoen.

Bamboe in de winter

Buiten de kornoelje soorten is er ook nog de Bamboe. De bamboe blijft staan, met zijn sterke groene stengels. Als een stukje power in de tuin. Zolang het nog geen - 20 is of -10 met een schrale wind. Dan blijven de bamboestengels net zo groen als dat ze in de zomer doen.

Bamboe (Phyllostachys nigra)

Een spreciaal soort voor winterkleur is wat de bamboe betref toch wel de Phyllostachys nigra. Deze bamboe heeft geen groene stengels maar bijna zwarte stengels. Wat de naam nigra dan ook betekent. Die naam betekent zwart.

Lees van dezelfde auteur ook eens:

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde