Verschillende soorten zonneschermen

Inleiding

Een zonnescherm dient meerdere doelen. Het belangrijkste doel is natuurlijk het tegenhouden van te veel zonlicht. Dat kan in de winter handig zijn, bijvoorbeeld bij een laagstaande zon, maar zeker in de zomer houdt het fel licht en veel warmte buiten de woonkamer. Een ander doel van een zonnescherm is het mooie en gezellige aangezicht. Naast de functie wil het oog dus ook zeker wat. En een zonnescherm kan ook als parasol dienen voor buiten op het terras aan het huis. In dit artikel wordt beschreven welke verschillende soorten zonneschermen er zoal zijn en wat de specifieke kenmerken hiervan zijn. Op deze manier kan bekeken worden welke zonneschermen het best passen bij welke situatie.

Welke soorten zonneschermen zijn er?

Markiezen

Dit zijn zonneschermen met een hoog nostalgisch karakter. De schermen werden vroeger vooral gebruikt bij boerderijen en landelijke huizen. Ook nu is dat nog het geval. Maar ook bij minder landelijke huizen wordt regelmatig voor markiezen gekozen. De uitstraling van deze zonneschermen is chique en zorgt zeker voor een mooi en gezellig aanzicht. De meeste varianten worden geleverd met een verticaal gestreept motief. De markiezen hangen op dezelfde hoogte als de ramen. Let daar op, want als het om ramen aan een zonneterras gaat, dan is dat niet handig aangezien ze in de weg kunnen zitten. Een groot voordeel van markiezen is de bescherming tegen van opzij invallende zon: de zijkanten zijn namelijk gesloten. Markiezen zijn vrijwel altijd voorzien van een houten omhulsel dat dient ter bescherming van het doek zodra de markies is ingeklapt. Bediening kan zowel van binnen uit geregeld worden als vanaf buiten, afhankelijk van hoe ze gemonteerd zijn.

De knikarmschermen

Dit zonnescherm wordt veel toegepast voor ramen bij een zonneterras. De schermen dienen namelijk ook bijzonder goed als bescherming tegen de zon voor als je buiten op het terras zit. De schermen zijn er in vele soorten, maten en kwaliteiten. Een aandachtspunt bij de knikarmschermen is de windgevoeligheid.De schermen vangen veel wind en de knikarmen zijn gevoelig voor de druk die hierdoor kan ontstaan. Hierdoor gaat het scherm lager hanger dan aanvankelijk was ingesteld. En daardoor kan men bijvoorbeeld het hoofd stoten aan de punt van het scherm. Bediening kan eenvoudig, met de hand van buitenaf tot aan volautomatisch, met regen en windsensor.

Uitvalschermen

Deze zonneschermen zijn met name geschikt voor aan de voorkant van het huis. Net als markiezen hangen ze redelijk laag. Ze zijn beter bestand tegen harde wind dan de knikarmschermen. Dat komt door de constructie (niet de gevoelige knikarmen) en door het feit dat deze schermen minder ver van de muur af komen.

Screens

Dit zijn zonneschermen die vlak langs het raam lopen. Voordeel is dat er geen uitsteeksel naar buiten toe is. En het zonlicht kan volledig worden buitengesloten, afhankelijk van de gekozen stof of materiaal. De platte schermen zijn beschikbaar in vele soorten, merken, kwaliteiten en materialen. Met volledige begeleiding aan de zijkant of niet en van binnen uit elektrisch bedienbaar of met de hand vanaf buiten.

Conclusie

Voor elk wat wils! Dat is zo'n beetje de makkelijkste conclusie voor wat betreft de keuze in beschikbare zonneschermen. Afhankelijk van smaak en van de betreffende behoefte en situatie zal er altijd een geschikt zonnescherm te vinden zijn.