Siergrassen heel bijzonder in de tuin

Siergrassen zorgen voor beweging en kleur

35886.jpegSiergras voegt hoogte, textuur, beweging en kleur toe aan elke tuin. Ze trekken vogels en vlinders aan in de zomer, en bieden voedsel en onderdak voor het wild in de winter. Siergrassen groeien snel en vereisen weinig onderhoud. Ze kunnen gebruikt worden als schermen of specimen planten. De meeste siergrassen worden niet verstoord door herten, konijnen, insectenplagen of ziekte. Siergrassen worden meestal verdeeld in twee categorieën: siergras voor het koude seizoen en siergras voor het warme seizoen. Siergrassen zijn vol en weelderig tijdens de warme maanden, zetten grote schermen van herfstkleur op tijdens de herfst en zijn ongeëvenaard voor een wintertextuur. Bovendien zijn ze esthetisch veelzijdig en kunnen ze in alle tuinstijlen worden gebruikt.

Zie voorbeelden om ideeën te krijgen voor siergrassen in je eigen tuin.

Plant ze in kruiken. Hoewel  het niet een typische keuze is, zijn grassen zeer geschikt om te planten in kruiken. Ze kunnen gebruikt worden als een hoog middelpunt in een urn of solo geplant in een kruik. 

Integreer ze in een weiland. Door zijn ontwerpen heeft John Greenlee een reputatie verdiend als meester van siergrassen. Hij combineert betoverende grassen met dansende wilde bloemen, bollen en andere planten om weiden te vormen die harmoniseren met het omliggende landschap.

Ga voor een massabeplanting. Als je de ruimte hebt, zijn siergrassen perfect voor grote groeperingen. Start  met groeperingen van oneven getallen die nauw samen zijn geplant. U zult merken dat grassen in veelvouden veel meer impact hebben.

Plant rondom je zwembad. Het planten rond een pool kan een lastige taak zijn en het wordt vaak verwaarloosd of slecht gedaan. Zoek siergrassen die niet veel rommel veroorzaken of anders zal je voortdurend je pool moeten schoonmaken.

Dek een helling. Heuvels zijn een andere  tuin uitdaging die kunnen worden aangepakt met siergrassen. 

Gebruik ze als achtergrond. Gras hoeft niet altijd de ster van de show te zijn, ze maken in feite grote ondersteunende uitzichten. 

Opteer voor een haag effect. Geloof het of niet, als je fantasievol plant kunne grassen helpen om je eigen privacy te creëren zonder dat je te veel inkijk pris geeft.

Gebruik ze om het gevoel van een wateromgeving te creëren. Creatieve tuindiers kunnen grassen in hun waterbesparende tuinen gebruiken om een illusie van waterige overvloed te creëren. 

Siergrassen zijn verdeeld in twee categorieën:

Koele seizoen grassen of warme seizoen grassen

1. Siergrassen voor koude klimaten

Koele seizoen grassen bloeien snel in het voorjaar op, bloeien in de vroege zomer, gaan slapen van de hitte in het midden van de zomer, en groeien dan weer wanneer temperaturen afkoelen in het vroege herfst.

2. Siergrassen voor het warme seizoen

Warme seizoen grassen kunnen langzaam groeien in het voorjaar maar gaan echt uitzetten in de hitte van de midden- en late zomer en bloeien in de late zomer-herfst.

Zet ze allebei in je tuin

Heb je zowel de koude- en warme siergrassen in je tuin, dan kan het een echt spektakel opleveren en een grote meerwaarde voor je tuin als het om de pracht van siergraasen gaat.

Tot slot: Onderhoud

Siergrassen voor koude klimaten vereisen weinig onderhoud. Ze moeten één keer per jaar in het vroege voorjaar 2-4 tot centimeter lang worden gesneden. Door ze in de herfst terug te snijden, kunnen ze kwetsbaar zijn voor vorstschade. Gras biedt voedsel en schuilplaats voor vogels en andere dieren in de winter. Niet terugknippen in het vroege voorjaar kan nieuwe groei vertragen. Als ouder siergras beginnen af te sterven in het centrum of gewoon niet groeien, zoals ze vroeger deden verdeel ze dan vroeg in het voorjaar. Bepaalde tedere siergrassen zoals het Japans Bloodgras, Japans Bosgras en Pennisetum, hebben extra zorg nodig voor winterbescherming.

Link