Planten:Giftige tuinplanten 1

Giftig of eetbaar, soms heel dicht bij elkaar

De bloemen van de tomaat

Naast de vele planten die eetbaar zijn, of eetbare onderdelen hebben, zijn er ook planten die behoorlijk giftig zijn. Van deze planten zijn er een aantal die velen van ons in de tuin hebben staan. Op zich geen probleem, maar wel erg handig als je kinderen hebt, wanneer je weet welke dit zijn. Net zoals van vele planten alleen maar een onderdeel eetbaar is, is ook van veel andere planten alleen een onderdeel giftig. Weer andere planten zijn in het geheel giftig. Zo kan het ook zijn, dat er planten zijn, die wij kweken om de eetbare vrucht, voor de rest behoorlijk giftig zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de tomaat. Alleen de tomaat kan gegeten worden, maar de plant komt van de nachtschade familie, die bekends staat als een zeer giftige familie. Er zijn veel planten die giftig zijn, teveel om op te noemen, hier beperk ik me tot een aantal zeer giftige soorten,die veel in de tuinen voorkomen.

Giftige siertuin planten

De Monnikskap (Aconitum)

De Monnikskap wordt gebruikt als homeopathisch middel. De plant wordt gebruikt als middel bij angsten en chronische fobieen. Hiermee is het zeker niet aan te raden om hier zelf mee te experimenteren. Want de Aconitum is giftig en heeft een hallucinerende werking. De plant is dusdanig giftig, dat bij aanraken, soms al huidirritatie kan onstaan.

Lelietje-van-Dalen ( Convallaria majalis )

Gouden Regen (Cytisus laburnum)

De Gouden regen, heeft prachtige geelbloeiende naar beneden hangende bloemen, na de bloei, komen er een soort peulen aan te hangen.Deze peulen zijn voor kinderen nog al eens een verleiding om even te willen proeven, dat kan bij deze struik dus niet. Zowel de bloemen, als de peulen zijn giftig. Er zit een stof in, die gebruikt werdt in medicijnen, die gebruikt werden als tegenhanger van de nicotine. Deze medicijnen, zijn echter in nederland al niet meer verkrijgbaar, door de giftigheid, die deze stof cytisine heeft.

Lees ook: Planten:Giftige tuinplanten 2

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden