Planten:Giftige tuinplanten 2

Giftige tuinplanten

Deze pagina is een vervolg op Planten:Giftige tuinplanten 1

Giftige tuinplanten vervolg

Venijnboom Taxus baccata
De Herfsstijlloos ( Colchicum autumnale) is een wat verwarrend bolletje. Het kleine plantje, lijkt erg veel op de zo bekende onschuldige krokus. Het grote meest opvallende verschil tussen beide plantjes is, dat de krokus altijd tussen het wat sprieterige blad bloeit, terwijl de Herfststijlloos eerst de bloemen zonder het blad laat zien. De Herfstijlloos heeft erg giftig blad en een giftige bol. Wat apart is aan de groeicyclus van deze plant, is dat het blad in de winter naar boven komt. De bloei van het bolletjes is in begin van het najaar. De giftige stof die deze plant bevat is colchicine, dit is een sterk verdovend middel. Het werkt pijnstillend, maar is bij een teveel aan inname zelfs dodelijk. De stof colchicine wordt in pijnstillers gebruikt, die op doktersrecept te krijgen zijn, voor jicht en reuma. In deze medicijnen zit overigens maar een heel klein beetje van deze stof.

De Taxus baccata behoort tot een van de meest giftige planten die we heel vaak in de tuin hebben staan. Het groen en de bast van de gehele plant is zeer giftig. Er komen zeer opvallende bessen aan de struik, die van zichzelf niet giftig zijn, dat wil het volgende zeggen. Het vruchtvlees is niet giftig, de pitten zijn zeer giftig. Van de Taxus baccata worden medicijnen gemaakt, die behulpzaam zijn tegen borst- en eierstokkanker. In het snoeisel, dus de takjes en het blad, zit een stofje baccatine, deze stof wordt uit deze Taxus gehaald. Er is een zeer grote hoeveelheid snoeisel nodig, om een klein beetje van deze stof eruit te kunnen halen.

Uiteraard zijn er nog veel meer giftige planten, in deze twee pagina's zijn alleen even de meest voorkomende giftige tuinplanten aangehaald, omdat deze voor kinderen die het even willen proberen, behoorlijk schade aan kunnen brengen. Niet alle giftige planten behoren tenslotte tot de zwaar giftige planten. De hier genoemde planten dient men echter wel serieus te nemen.

Deze pagina werd mede mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde

Giftige tuinplanten

[[Afbeelding:Handtekeningtatjana.jpg|700px|left||thumb|Giftige planten die ook bij jou in de tuin kunnen staan. Even extra opletten dus, als er kinderen zijn. Lees ook eens Ambrosia veroorzaakt hooikoorts ]]


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden