VijverLibellen en Waterjuffers

Libellen en Waterjuffers bij de vijver

Vind je het leuk om insecten of andere dieren naar je tuin te lokken. Dan is de aanleg van een vijver een goede zaak. Het schone stilstaande water zal een verblijfplaats worden van verschillende vormen van leven in de tuin. Een van de insectensoorten, waarvan je een grote kans hebt, dat je die ook trekt, zijn de libellen en de waterjuffers.

Libelle of Waterjuffer

De libellen zijn de insecten, ook wel eens helikopters genoemd, met het wat dikkere lijf en de Waterjuffers zijn de op Libellen lijkenden insecten met een dunner lichaam en in z'n geheel vaak wat kleiner. De Waterjuffers is dan ook een soort onderorde van de Libellen.

In Nederland komen zo ongeveer 70 verschillende libellen voor, waarbinnen de waterjuffers als onderorde al zijn meegerekend. De soorten zijn voor een leek, vaak heel moeilijk te onderscheiden en zeker bij de waterjuffers zijn de verschillen zo weinig, dat het verschil tussen de een en de ander er nauwelijks toe doet. Zeker omdat ze vaak ook niet lang genoeg stilzitten om een uitgebreide studie van te kunnen maken.

Libellen en water

Waterjuffer.jpg

Libellen zijn aangewezen op een plek waar water te vinden is. De larven van de Libellen leven in het water. Daardoor zullen ook de prachtige vliegers, ook alleen in een omgeving van water worden aangetroffen. Dit hoeft overigens niet direct alleen water in eigen tuin te zijn, want ze kunnen op een behoorlijke afstand van het water af. De Libellen kunnen dan ook vliegend een snelheid van 50km per uur bereiken. Dit maakt de Libelle, dan ook direct het snelste insect. Wel is het zo, dat de kans veel groter is, dat een Libelle, vaker terugkomt, indien er een vijver aanwezig is en ook dat een kort verblijf lang genoeg duurt, dat wij als mensen er toch even van kunnen genieten. Een Libelle legt alleen de eieren in stilstaand water. Hierin maakt het niet uit of het plassen, meren, poelen of vijvers zijn. Het water mag alleen niet te sterk vervuild zijn. Dit maakt de vijver tot een geschikt biotoop, omdat er over het algemeen aandacht wordt besteed, aan het zuiver houden van de vijvers.

Ei en larves

Waterjuffers2.jpg

De vrouwtjes van de libelle of waterjuffer die leggen de eitjes in het water in waterplanten, waarin de libellen dan gaatjes hebben geboord. Ook zijn er soorten die in een modderig gedeelte de eitjes in de modder afzetten. Bij veel soorten, houdt het mannetje, het vrouwtje dat haar bevrucht heeft nog bij het leggen vast. Deze twee aan elkaar gekleefde waterjuffers, zie je dan ook vaak voorbij komen, als de weg naar de vijver een keer is gevonden. In twee tot vier weken, worden de eitjes, larven. Veel komen in de herfst nog uit, sommige soorten overwinteren als ei. Uiteraard duurt bij deze soorten het langer voordat het larve stadium is bereikt. De larven hebben als grootste natuurlijke vijand, uitdroging van hun leefgebied. Een andere vijand is de wesp er zijn namelijk sluipwespenorders, die hun eitjes afzetten, binnen de libelleneieren.

Het is een mooi en levendig gezicht, als je bij een vijver zit, en er komen onder andere van deze prachtige insecten voorbij. Ze kleuren je tuin, net zoals de beplanting dat doet. Het is mijn niet bekend, of er ook planten zijn die rondom of in de vijver nog specifiek deze insecten trekken. Wel is er van verschillende planten bekend dat ze vlinders trekken.