Emigreren naar Australië

Inhoud

  1. Aanleiding
  2. Emigreren?
  3. Visa
    1. Kom ik in aanmerking voor een visum?
    2. Bureaus die helpen bij visumaanvraag
    3. Op welk visum kan ik een aanvraag doen?
    4. Papierwerk en testen
  4. Je leven in Nederland achterlaten
  5. Waar te wonen?
    1. Het huren van een huis
    2. Het kopen van een huis
  6. Het vinden van een baan

1. Aanleiding

De Harbour Bridge in Sydney beklimmen, duiken bij het Great Barrier Reef, met een 4 wheeldrive door de Outback, zwemmen met dolfijnen. Wie wil droomt daar nu niet van? Misschien wil je wel deel uitmaken van de relaxte Australische levensstijl en verkassen naar de andere kant van de wereld. Waar het klimaat in ieder geval een stuk aangenamer in Nederland is, de stranden schoner en de huizen groter.


Op deze pagina wordt een deel van emigratieproces globaal beschreven om jou een stap dichter bij je droom te brengen. Of je nu nog nooit een stap in het land hebt gezet maar al weet dat je hier de rest van je leven door wilt brengen, of dat je jaarlijks een paar weken in Australië doorbrengt.

2. Emigreren?

Redenen om te emigreren zijn er genoeg. Vaak hebben mensen genoeg van het leven in Nederland. Het regent hier namelijk altijd, de wegen zijn dichtgeslibd door files, iedereen is gestrest. Ook de prijs van de woningen en de overbevolking kan een reden voor je zijn om Nederland voorgoed de rug toe te keren en proberen een leven in Australië op te zetten.

Denk van te voren na of je wel geschikt bent om deze grote stap te zetten en of je er echt (dan wel of niet samen met je partner en/of gezin) achter staat. En bedenk wáárom je wilt emigreren. Problemen die je in Nederland hebt, kom je ook in Australië tegen.

Houd in ieder geval rekening met de volgende punten bij het maken van je keuze:

  • Eenmaal aan de andere kant van de wereld je kan niet makkelijk terug naar Nederland. Natuurlijk kan je er wel je vakanties doorbrengen maar je kan niet bij ieder gevoel van heimwee even familie en vrienden opzoeken. Kan je lange tijd leven zonder je familie en vrienden?
  • In Australië moet je een nieuw leven zien op te bouwen. Aan de andere kant van de wereld moet je een baan vinden, nieuwe vrienden maken en aanpassen aan een andere cultuur, een andere taal spreken. Heb je genoeg aanpassingsvermogen?
  • De eerste periode is een investering en kan heel moeilijk zijn. Wellicht moet je eerst een zware tijd doormaken voordat je kan genieten van je nieuwe leven. Heb je doorzettingsvermogen?
  • Mislukking.Het kan natuurlijk ook zijn dat het tegenzit. Je kan niet aarden, je krijgt last van enorme heimee, kortom je wilt terug. Is het makkelijk om weer een leven in Nederland op te bouwen? Als je met kinderen en al vertrekt kan het zwaarder zijn om alles weer in NL op te zetten. Ook leeftijd kan een rol spelen. Als je als 40-er je baan hebt opgezegd in Nederland, kan het moeilijk zijn om deze in Nederland weer terug te krijgen. Durf je dit risico te nemen?
  • Het hebben van te hoge verwachtingen. Het leven in Australië is op veel punten niet anders dan in Nederland. Je rondreis was waarschijnlijk fantastisch en indrukwekkend, maar veel van het land zal je niet veel van het land zien. Hooguit kan je weekendjes weg. In Australië heb je veel minder dagen dan in Nederland, minder sociale zekerheden en moet je waarschijnlijk meer uren werken voor een lager salaris.Is het gras echt groener aan de andere kant?

Zekerheid bestaat niet. Misschien ben je voor vertrek van alle bovenstaande punten overtuigd en gaat het alsnog mis. Dat kan natuurlijk gebeuren. Maar twijfel je van te voren al enorm, dan kan het beter zijn om het hele avontuur af te blazen. Of op een andere manier aan te pakken. Wellicht heb je de mogelijkheid om tijdelijk in Australië te werken en te reizen zodat je wat meer over het land te weten kan komen.

Op deze website staan verhalen van succesvolle en minder succesvolle emigraties.

3. Visa

Als toerist heb je keuze uit twee soorten visa, eentje die 3 maanden geldig is en een versie waarmee je zes maanden in Australie mag verblijven. Met deze visa mag je geen werk aannemen. In dit hoofdstuk staan de belangrijkste zaken met betrekking tot permanente visa.

3.1. Kom ik aanmerking voor een visum?

Oké je weet het zeker, je hebt er lang over nagedacht, met vrienden en familie over gehad, je wilt het liefst gisteren weg!

Houd er rekening mee dat het gehele emigratieproces lang meeslepend, ingewikkeld; en uitputtend zijn en de voorwaarden streng om het land in te komen. Ook hangt er een aardig prijskaartje aan. Als je een emigratiebureau in de hand neemt, dan zijn dit de grootste uitgaven. Ook ben je geld kwijt aan medische testen, taaltesten, vertalen van diploma’s, aanvraag van het visum zelf. Misschien moet je je ook bij of om laten scholen om het land in te kunnen komen.

Op de site van de Australische immigratiedienst kan je een test doen of voor welk visum je in aanmerking komt.

3.2. Bureaus die helpen bij visumaanvraag

Omdat de aanvraag ingewikkeld is, kan je de aanvraag via een bureau laten lopen. Dit scheelt heel veel tijd en energie maar is een zeer prijzige aangelegenheid. Vooral de bureaus in Nederlands hebben een aardig hoog prijskaartje. Bureaus in Australië berekenen lagere kosten en bieden dezelfde service. Het emigratieproces zit voor de meeste aanvragen ingewikkeld in elkaar, dus het is aan te raden iemand in de hand te nemen die er verstand van heeft.

Je wil natuurlijk wel van te voren weten of je in aanmerking kan komen voor een visum. Daar om is een vrijblijvend gesprek altijd mogelijk om te bekijken wat jouw kansen zijn op een permanent verblijfsvisum.

Het is aan te raden een bureau in Australie in de hand te nemen. Dit scheelt aanzienlijk in kosten. Move2Australia heeft al jarenlange ervaing op het gebied van visumaanvragen.

3.3. Op welk visum kan ik aanvraag doen

Hieronder volgt een korte beschrijving van de belangrijkste soorten visa. Elk visum heeft zijn eigen voorwaarden en procedures die ook nog eens kunnen veranderen. Ook geeft elk visum je andere rechten. Met het ene visum mag je bijvoorbeeld studeren en met het andere weer niet. Let op: eisen hiervan kunnen op elk moment veranderen, kijk dus voor de laatste stand van zaken even op de website van het ministerie.

De kosten genoemd per visum, zijn een schatting. Dit is namelijk geheel afhankelijk waar en hoe jet het visum aanvraagt.

Sponsoring door werkgever (Employer sponsored worker)

Als je door een werkgever gesponsord wordt, kan je onder deze categorieën een permanent visum aanvragen. De werkgever moet wel aan kunnen tonen dat de vacature niet vervuld kan worden door een Australische werknemer.

Employer Nomination Scheme

Werkgevers hebben de mogelijkheid om hoogopgeleide werknemers te sponsoren, om openstaande vacatures te vervullen. Enkele eisen zijn dat het bedrijf legaal gevestigd moet zijn in Australië. Ook moet de vacature voor 3 jaar beschikbaar zijn voor fulltime werk, voor minimaal het minimum salaris. Prijs visum: AUD 9190,-

Regional Sponsored Migraine Scheme

Voor werk bij bedrijven in dunbevolkte gebieden, of gebieden waar nauwelijks groei in bevolking plaatsvindt, die op zoek zijn naar professionele werknemers. Prijs visum AUD 8940,-

Ook hier moet het bedrijf legaal gevestigd zijn in Australië. De vacature moet voor 2 jaar beschikbaar zijn voor fulltime werk. Voorwaarden voor werkzaamheden en salaris moeten overeenkomen met de Australische regelgeving.

Aanvraag op basis van indivuele eigenschappen (General Skilled Migration)

De leeftijd van de aanvrager is tussen de 18 en 45 jaar, een goede beheersing van de Engelse taal is verplicht en recente werkervaring in het beroep, of een recent behaald diploma. Voor deze categorieën moet je beroep een aanvulling zijn voor de Australische maatschappij. Op de Skilled Occupations List kan je kijken of jouw beroep erbij staat.

Dit visum werkt op basis van een puntensysteem. Je krijg onder andere punten, leeftijd, diploma’s en werkervaring. Heb je een aanbod op een baan dan krijg je daar ook punten voor.

Independent

Dit visum is het meest aan te raden om aan te vragen, omdat er de minste restricties aan vast zitten. Deze categorie is voor emigranten die niet gesponsord worden door een werkgever in Australië en op basis van eigen kwaliteiten kans maken. Prijs visum: AUD 6015,-

Wegens de kredietcrisis en de recessie zijn sinds eind september de eisen voor deze categorie enorm aangescherpt. Naar verwachting zal het de komende drie jaar moeilijker worden om op deze manier Australië in te komen.

Regional skilled sponsored visum

Een tijdelijk visum, aan te vragen door middel van sponsoring van familie in Australië. Het totaal te behalen punten is lager dan bij de categorie independent. AUD 6015,-

Dit is een visum voor als je al familie in Australië hebt wonen en zij jou sponsoren. Ook geldt dit visum als je gedragen kan wordt door een regionaal overheidsbureau in een staat.

Na twee jaar kan een permanent visum aangevraagd worden. Onder de voorwaarden dat er minimaal twee jaar is gewoond éen jaar in een speciaal aangewezen regio is gewerkt.

3.4. Papierwerk en testen

Voor elk visum gelden weer andere eisen en een andere papiermolen die ingevuld moet worden. Iedere emigrant komt in ieder geval bij de aanvraag de volgende zaken tegen:

IELTS test – International English Language Testing System

Wil je toegelaten worden tot Australië, dan moet je in ieder geval een IELTS test doen. Dit is een test voor de Engelse taal. Of je wel goed genoeg in de taal bent. Het cijfer wat je dient te halen ligt per aanvraag anders. Als je lerares wilt worden gelden andere taaleisen als jij in een fitnesscentrum wilt werken.

De test bestaat uit een Half uur luistertest, uur leestest, uur schrijftest, kwartier spreektest. Hier kan je nagaan bij welke instanties je de IELTS test kan afleggen.

Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Bij de aanvraag van het visum moet je op een gegeven moment een verklaring van goed gedrag aanleveren. Ook wel een bewijs van goed gedrag genoemd. Deze kan je aanvragen bij de gemeente waar je ingeschreven staat. Bij de aanvraag van het VOG voor emigratie doeleinden kan je het formulier zelf invullen. Je hoeft de VOG niet speciaal in het Engels aan te vragen. Er is maar éen versie en die is in het Nederlands opgesteld met een paragraaf in het Engels. Een vertaling is dus niet nodig.

Vertalingen

Alle behaalde diploma’s en curricula die van waarde zijn voor je visum aanvraag moeten vertaald worden in het Engels. Hetzelfde geldt voor werkgeversverklaringen. Deze vertalingen kan alleen een beëdigd vertaler uitvoeren.

Medische test

Door middel van een medische test moet je aantonen dat je gezond bent. Deze test bestaat uit een lichamelijk onderzoek, een bloed test en een x-ray van de longen. Alleen een beperkt aantal artsen in Nederland mag de medische test uitvoeren.


4. Je leven in Nederland achterlaten

En dan is het eindelijk zo ver, je bent in het bezig van het felbegeerde visum! Het is dan hét moment om te beslissen wanneer het vertrek plaats zal vinden. En wat ga je met je woning in Nederland doen? Ga je deze verkopen of eerst onderverhuren om een slag om de arm te houden. Als je dit doet, vraag dan wel even bij de hypotheekverstrekker na of je mag onderverhuren en wat de gevolgen hier voor zijn. Wellicht is bij jouw vertrek het huis nog niet verkocht. Wacht je hier op voordat je vertrekt of regel je alles verder op je plek van bestemming?

Ook moet je er over na gaan denken wat je met je meubels doet. Alles verschepen kost een boel centen en een hoop tijd. Er zijn verschillende mogelijkheden: zo kan je bijvoorbeeld een container met anderen delen. Dit is goedkoper, maar het duurt langer voordat alles aankomt. Dit doordat de container vol moet zijn voor vertrek.

Enkele internationale verhuisbedrijven:

Het meenemen van huisdieren is mogelijk, maar daar gaat een heel proces aan vooraf. Zo moeten honden maximaal zes maanden voor vertrek zijn ingeënt tegen rabiës en geldt er een quarantaine van 30-60 dagen in Australië.

5. Waar te wonen wonen?

Goed nieuws! In Oz heb je niet te maken met een overspannen woningmarkt. Het is dus relatief makkelijk om een woning te vinden en ook geen slecht idee. De meeste Australische steden staan op de lijst van aantrekkelijke

Tijdens de aanvraag van het visum kan je al gaan oriënteren waar je wilt gaan wonen. Heb je al een baan dan is de keuze makkelijk. Maar heb je een beroep waar je eigenlijk in het hele land terecht kan, dan is het lastiger om te beslissen waar te gaan wonen. Veel aspirant-emigranten gaan dan ook op vakantie in Australië om te kijken welke plek voor hen het prettigst is om te wonen en waar de kans het grootst is om eventueel een baan te vinden.

Ook hier zijn de laatste jaren zijn de huizenprijzen behoorlijk gestegen. Dit kom ironisch genoeg door de nieuwe aanwas van skilled migrants. Prijzen variëren enorm. Zo betaal je in Perth in de wijk Riverdale AUD 185.000 voor een appartement. Woon je liever in het centrum, dan sluit je een hypotheek af voor minmaal een bedrag 305.000 Australische dollars. Op dit moment (18-11-2009) krijg je voor 1 AUD €1,42.

De duurste plek om te wonen is Sydney. Sinds de Olympische Spelen van 2000 zijn de huizenprijzen daar met 20 % gestegen. De huizen van de rest van het land stijgen ook mee, maar niet zo hard.

In verhouding verwoon je meer geld in Australië dan in Nederland.

5.1. Huis huren

De prijs van een huurwoning ligt tussen de $300 - 700 per week, geheel afhankelijk waar je gaat settelen. Het voordeel van huren is felxibilieit, wat handig is aan het begin van je emigratie avontuur. Het aanbod van werk en voorzieningen heeft invloed op de prijs. Het is in Australië heel normaal om je woning te delen met anderen. Zo kan je bijvoorbeeld in het begin de kosten van een huurwoning drukken.

5.2. Huis kopen

Heb je de plaats van je dromen gevonden en wil je een huis gaan kopen? Dit is het handigst als je al in het bezit bent van een visum. anders heb je toestemming nodig van de Australische regering.

Het is aan te raden om een makelaar in de hand te nemen omdat die op de hoogte is van de lokale markt en alle bijbehorende regeltjes. Zoek in het begin uit wat je budget is. Om in Australië een huis te kopen moet je 10% van de verkoopprijs aanbetalen. Het restant kan gefinancierd worden in een hypotheek. Verder heb je te maken met diverse bijkomende kosten die per staat verschillend kunnen zijn, zoals het papierwerk voor de overdracht van het huis, registration fees, duty fees, enzovoort. Verdiep je hierin voordat je de koop aangaat!

Het is in ieder geval aan te raden om gebruik te maken van open huizen. In Nederland soms een laatste wanhoopspoging om je huis kwijt te raken, in Australië is dit een hele gebruikelijke manier om een huis onder de aandacht te brengen.

Enkele huizensites:

6. Het vinden van een baan

Natuurlijk weet je van te voren al of je in jouw beroepsgroep makkelijk een baan kan vinden in Australië. Of wellicht heb je al een job offer te pakken. Dankzij internet kan je al heel wat voorwerk verrichten en bedrijven mailen. Toch werkt het sneller als je oog in oog staat met een potentiele werkgever. Neem na aankomst de tijd om een baan te vinden. Spaar voldoende geld om de eerste maanden te overleven als het vinden van een baan niet zo makkelijk gaat.

Er zijn diverse websites waarop je de zoektocht naar een baan kan beginnen:

In Australië gaat het sollicitatieproces er iets anders aan toe dan in Nederland. Ongeveer 70% van de arbeidsmarkt valt onder het midden- en kleinbedrijf, waardoor het voor te duur is om te adverteren voor banen of met recruiters te werken. Daarom is het daar nog belangrijker om te netwerken. Zo heb je de grootste kans op het vinden van een baan.

De ontslagregels in Australië zijn anders dan in Nederland. Een werkgever kan jou in de meeste gevallen makkelijker op straat zetten zonder enige opzegtermijn in acht te nemen.