Huis verkopen zonder makelaar

Huis verkopen zonder makelaar

Wil jij je huis verkopen, maar wil je niet (teveel) betalen aan een makelaar? Als je denkt dat je het zelf (beter) kunt, kan je ervoor kiezen je huis zélf te gaan verkopen. Dus zonder tussenkomst van een makelaar. Lees hier de do's and don'ts.

Huis verkopen zonder makelaar: De voordelen

Het kan voordelen hebben je huis zonder makelaar te verkopen. Natuurlijk is het grootste voordeel dat je geen geld hoeft uit te geven aan de courtage van de makelaar. Dit kan al snel een paar duizend euro zijn. Als je je huis zonder makelaar verkoopt, kan je dit bedrag in eigen zak steken. Dit is de voornaamste reden waarom veel mensen proberen hun huis zonder makelaar te verkopen.

Nog een voordeel is dat je de hele verkoop in eigen handen hebt. Je weet wat er wanneer gaat gebeuren, je maakt je eigen afspraken en hebt volledige grip op de verkoop. Belangrijk is wel dat je weet waar je het over hebt, want makelaars bestaan niet voor niets: een huis verkopen is een vak.

Soms kan het een voordeel zijn dat mensen alleen voor jouw huis komen kijken en niet bij een makelaar naar binnen hoeven waar ze kunnen kiezen uit nóg een heleboel andere huizen die die makelaar ook te koop heeft.

Een makelaar heeft goede kennis van de lokale markt. Hij kan dus ook heel goed inschatten door zijn ervaring wat een huis waard is en voor welk bedrag je je huis te koop zou moeten zetten om het snel en succesvol te verkopen. Heb je zelf geen idee wat je huis waard is, maar wil je je huis toch zonder makelaar verkopen? Vraag dan een taxateur om je huis te taxeren.

Huis verkopen zonder makelaar: De nadelen

Voordat je besluit je huis zonder makelaar te verkopen is het goed ook de nadelen te onderkennen en af te wegen. Misschien vraag je je in alle euforie af: "Nadelen, zijn die er dan?": Ja die zijn er zeker. Hierboven hebben we als voordeel genoemd dat je de verkoop zelf in de hand hebt. Het nadeel dat hierbij hoort is dat je álles zelf moet doen. Promotie, advertenties, bezichtigingen, onderhandelen, noem maar op.

Ook zijn er voordelen die je misloopt als je geen makelaar inschakelt om je huis te verkopen. Een makelaar heeft doorgaans een groot sociaal netwerk. Hiervan maakt hij gebruik om mensen te attenderen op de huizen die hij te koop heeft.

Huis verkopen zonder makelaar: Hoe je het doet

Je huis verkoopt zich niet vanzelf. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk mensen te laten weten dat jouw huis te koop is. Tegenwoordig is internet het belangrijkste medium om je huis te verkopen. Met of zonder makelaar. Daarom is het verstandig je huis op zoveel mogelijk sites aan te melden. Sommige sites doen dat gratis, sommige sites niet.

Helemaal je huis zonder makelaar verkopen lukt je niet als je ook een vermelding op Funda.nl wilt, want alleen aangesloten NVM leden kunnen een huis aanmelden op de site. Hiervoor bestaan echter virtuele makelaarskantoren die tegen betaling jouw huis met de door jouzelf geschreven verkooptekst en je zelfgemaakte foto's aanmeldt op Funda.nl.

Daarnaast zou je kunnen overwegen een aantal inloopdagen te organiseren om je huis te verkopen. Dit kan je bijvoorbeeld aankondigen op Funda.nl, of met een advertentie in de krant. Steeds belangrijker worden ook de social media. Denk eens na of je hier slim op in kunt spelen door ook op Hyves te zetten dat jouw huis te koop is, of een wervend filmpje op Youtube te zetten. Vergeet niet het open huis ook via Twitter aan te kondigen, of mensen via je weblog te laten delen hoe jouw avontuur verloopt om je huis te verkopen zonder makelaar.

En niet onbelangrijk natuurlijk: zorg dat wát je verkoopt er ook goed uitziet. Zorg dus dat je huis schoon en opgeruimd is, dat de voortuin er spik en span bijligt en dat de lekkende kraan gerepareerd is. Voor wie al wat langer in een huis woont kan het verstandig zijn een goede vriend eens om objectief advies te vragen met een kritische blik naar jouw huis te kijken voor je het gaat verkopen, want soms kan je een soort blindheid ontwikkelen voor gebreken aan je huis die een buitenstaander direct opvallen.

Conclusie

Niet iedereen is in de wieg gelegd om zijn huis zonder makelaar te verkopen. Wees hier eerlijk in naar jezelf, want het is helemaal geen schande om tóch een makelaar in te huren om je huis te verkopen. Misschien is dat wel de beste raad van dit artikel.

Heb je inmiddels je huis helemaal zelf verkocht, maar heb je nog geen ander huis? Lees hier hoe je snel een huurwoning kunt vinden. Of heb je liever een nieuwbouwappartement?