Huizenprijzen 2012: prognose

Huizenprijzen 2012: prognose

Wat is de prognose voor de huizenprijzen in 2012? Gaan de prijzen van huizen verder dalen? In 2011 waren de dalende huizenprijzen steevast in het nieuws. In 2012 zullen de huizenprijzen nog verder dalen, is de prognose. De daling van huizenprijzen loopt nog lang niet ten einde. In de afgelopen jaren zijn de prijzen tegen 9 % gedaald en naar verwachting komt er nog een daling van 2,5% bij. Dit is de prognose van economen van diverse banken. Dit is gunstig voor wie een eerste woning gaat kopen. Minder gunstig is het voor de huiseigenaar die zijn huis wil verkopen. Wie zijn huis wil verkopen zal waarschijnlijk met een restschuld blijven zitten.

Huizenmarkt 2012, komt er herstel?

Herstel van de huizenmarkt in 2012 is nog niet in zicht. De gemiddelde tijd dat een woning te koop staat is 18 maanden en dat is erg lang. Te hopen is dat de economie aantrekt, de prijsontwikkeling stabiel wordt en dan toch licht gaat stijgen. Op korte termijn echter is de prognose dat de prijzen blijven dalen. De economische Europese crisis doet ook een duit in de zak van de stagnerende woningmarkt.

Hypotheek voor de starter op de woningmarkt

Voor de starter op de woningmarkt zijn de dalende woningprijzen gunstig, zou je denken. Woningen zijn betaalbaarder geworden. Maar door onzekerheid over bezuinigingen en hypotheekrenteaftrek twijfelt men sterk of men wel een woning moet kopen. Ook de onzekerheid en aarzeling voor het kopen van een huis is een factor in de slechte woningmarkt. Daarbij komt dat eigenaren die hun huis te koop hebben staan tóch willen vast houden aan een (te) hoge vraagprijs. De vraagprijs zouden zij moeten aanpassen aan de woningmarkt die zeer gestagneerd is. Toch willen zij het onderste uit de kan. Gevolg hiervan is, dat ze hun woning amper kwijtraken.

Speciale regeling voor starters

Hoewel de starter kan profiteren van de dalende huizenprijzen en woningen betaalbaar zijn geworden, is het bedrag dat verstrekt wordt aan hypotheek lager geworden. Dit, omdat er minder dure woningen verkocht worden en dus juist door de lagere huizenprijzen. Evengoed is er een speciale regeling om beginners toch te kunnen doen starten op de woningmarkt.

Hypotheekrente in 2012

De prognose voor de hypotheekrente in 2012 is ook belangrijk. Gaat de hypotheekrente dalen of stijgen. Verwacht wordt dat er een lichte daling komt die niet zal veranderen. De hypotheekrente zal redelijk stabiel blijven. Stijgende hypotheekrente heeft gevolgen voor de maandlasten. Wilt u elk risico uitsluiten dan laat u uw hypotheekrente tijdig vastzetten. Dit is misschien iets duurder per maand, maar u voorkomt verdere stijgingen en hogere maandlasten.Een stijging van 1% kan de maandlasten met honderden euro's verhogen. Laat daarom uw rentevaste periode vastleggen, dit biedt meer zekerheid. Begin hier tijdig mee en maak een afspraak met uw hypotheekverstrekker om de hoogte van de rente vast te stellen en de lengte van de rentevaste periode.

Hypotheekrenteaftrek

Een hypotheekrenteaftrek die blijft zoals hij is, zou mooi zijn. Toch zit er een beperking van hypotheekrenteaftrek aan te komen. Het is dus nog niet helemaal duidelijk wat er met de hypotheekrenteaftrek in 2012 gaat gebeuren. Hypotheekrenteaftrek heeft invloed op de huizenprijzen, huizenmarkt, economie, hypotheekschuld en hoeveelheid starters op de woningmarkt.