Een betere positie op Funda

Inleiding

Je wilt je huis te koop zetten. Natuurlijk moet je huis dan op Funda komen. In Nederland zoeken de meeste mensen namelijk via Funda naar een nieuwe woning. Het is dan ook belangrijk dat je huis zo goed mogelijk uit de verf komt op Funda. Als je een makelaar in de arm neemt om je huis te verkopen zou je mogen verwachten dat de makelaar alles weet over het zo goed mogelijk positioneren van je woning op Funda. Helaas leert de praktijk dat niet alle makelaars de dominante positie van Funda erkennen en / of slecht geïnformeerd zijn over hoe een woning zo goed mogelijk gepositioneerd kan worden op Funda.

Funda vergelijken met Google

Als je een zoekopdracht met Google uitvoert kijk je dan wel eens naar de resultaten op pagina 13? Of kom je zoals de meeste mensen niet veel verder dan de tweede of hooguit derde pagina? Op Funda is dit niet veel anders. De meeste mensen voeren een zoekopdracht uit op Funda en bestuderen de woningen op de eerste paar pagina's van Funda uitvoerig. Al snel verslapt echter de aandacht en krijgen huizen die minder hoog scoren ook minder aandacht. Hoe zorg je er nu voor dat je huis zo hoog mogelijk eindigt in de Funda resultaten en hoe zorg je ervoor dat de huizenzoeker je woning met interesse bekijkt?

Hoe Funda de zoekresultaten sorteert

Net als alle andere zoekmachines bepaalt Funda aan de hand van een aantal regels op welke positie een zoekresultaat komt te staan. Voor Funda denkt men dat onderstaande lijstje de rangorde in de zoekresultaten bepaald.

 • Bovenaan komen de betaalde producten van Funda zoals:
  • TopHuis
  • 360º foto’s
  • Plattegronden
  • Video
 • Vervolgens komen in alfabetische volgorde de woningen met brochures
 • Daarna komen de woningen zonder brochures op alfabetische volgorde
 • En als laatste de woningen van buiten Funda

Over het belang van de brochures bestaat enige discussie op internet en Funda kan ook op elk moment bovenstaande rangorde wijzigen. Bespreek dit dan ook met je Makelaar.

Hoog scoren in de zoekresultaten in jouw regio

Moet je nu meteen alle betaalde producten van Funda gaan kopen om zo hoog mogelijk te scoren? Niet noodzakelijk. Wat je wel moet doen is kijken naar de concurrentie in jouw regio en prijssegment en bekijken of je veel concurrentie hebt van woningen met betaalde producten. Je kunt dan zelf bekijken of betaalde producten je kunnen helpen om beter te scoren op Funda.

Gevonden worden en doorklikken

Hoog scoren in Funda is de eerste stap. De tweede stap is zorgen dat mensen op je huis klikken en de details van je woning gaan bekijken. Hiervoor zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken.

 • Zorg voor een perfecte hoofdfoto. De hoofdfoto is de eerste foto die mensen zien van je huis en deze foto bepaalt voor een belangrijk deel of mensen willen doorklikken. Een foto zegt nog steeds meer dan duizend woorden.
 • Je kun er misschien niet veel aan doen, maar waak ervoor dat de vraagprijs redelijk lijkt. Indien de foto niet overeen lijkt te komen met de vraagprijs zul je zeker een aantal kijkers mislopen.

Het optimaliseren van de presentatie

Als de huizenzoeker dan heeft doorgeklikt naar jouw woning komt hij op het tabblad "overzicht" terecht. Hier heb je ongeveer 3 regels tekst welke je kunt invullen. Zorg dat op deze 3 regels de sterke punten van je woning naar voren komen. Verspil deze ruimte niet aan een op deze plek nutteloze tekst over bijvoorbeeld de omgeving waarin de woning ligt. De huizenzoeker wil hier liever zien of de woning voldoet aan zijn zoekprofiel. Zo wil hij weten of de woning voldoende slaapkamers heeft en of er wel of geen garage is. Zorg ook dat de kenmerken van de woning op dit eerste tabblad correct zijn ingevuld. De laatste tip: zorg dat er voldoende foto's opstaan. Hoeveel foto's voldoende is is niet uit te drukken in een exact cijfer, maar van elk belangrijk vertrek in de woning zou een foto op Funda te vinden moeten zijn. Zorg dat de huizen zoeker aan de hand van de foto's en de omschrijving een reëel beeld kan vormen van de woning.

Ik wens je een goede verkoop van je woning.