Wanneer rijbewijs nodig voor voor rijden met aanhanger

Inleiding

In Nederland is het niet altijd verplicht om een rijbewijs (E bij B) te hebben voor het rijden met een aanhanger. Wanneer is het nu wel en wanneer is het nu niet verplicht om het E bij B rijbewijs te hebben?  

Geen rijbewijs nodig

In de volgende situaties is het niet verplicht om het E bij B rijbewijs te hebben. Het rijbewijs B is voldoende in de volgende situaties:  

Aanhangwagen tot en met 750 kg

Het totaalgewicht van de aanhanger, inclusief laadvermogen, mag niet meer dan 750 kg bedragen.  

Aanhangwagen meer dan 750 kg

Er gelden twee voorwaarden wanneer u zonder het E bij B rijbewijs toch een aanhanger mag trekken welke zwaarder is dan 750kg:   

  • De aanhanger mag, inclusief laadvermogen, niet meer bedragen dan de ledige massa van het trekkende voertuig. Heeft u een auto van 1.250 kg dan mag u een aanhanger van bijvoorbeeld 1.000 kg trekken en deze nog beladen met 250 kg.
  • De toegelaten maximum massa (TMM) van de auto en aanhanger, mag niet meer zijn dan 3.500 kg.

 

Wel rijbewijs nodig

Het E bij B rijbewijs geeft geen beperkingen meer met betrekking tot het gewicht van de aanhanger die u wilt trekken. Voldoet het gewicht van de aanhanger en de auto niet aan de eisen zoals hierboven genoemd, dan heeft u dus wel een rijbewijs nodig.   

Het is natuurlijk altijd aan te bevelen om het E bij B rijbewijs te hebben indien u met een aanhanger gaat rijden. Tijdens de opleiding leert u omgaan met de extra lengte waarmee u over de weg gaat. Het lijkt vaak eenvoudiger dan het is, maar er zitten wel degelijk meer gevaren aan het rijden met een aanhanger. Zo is het ruimer nemen van de bochten en het extra opletten bij het oversteken van straten erg belangrijk. Door het extra gewicht wat u trekt, zult u minder snel van uw plek komen en ook minder snel tot stilstand kunnen komen.

De manier van beladen van een aanhanger is ook erg belangrijk. Zorg er altijd voor dat het gewicht evenredig verdeeld wordt. Verkeerd beladen aanhangers, waarbij al het gewicht bijvoorbeeld aan één kant is geladen, hebben veel eerder de neiging om te kantelen bij scherpe bochten. De zogenoemde centrifugaalkracht zorgt ervoor dat de massa van de lading naar buiten toe beweegt. Bij het verlaten van de snelweg bijvoorbeeld krijgt de lading behoorlijk te maken met deze centrifugaalkracht. Het is niet voor niets dat deze lange bocht vaak het toneel is van gekantelde aanhangwagens. (ook van vrachtwagens, om dezelfde reden...)

Boete

Indien u zonder geldig rijbewijs een aanhanger trekt waarvoor u het E bij B rijbewijs nodig heeft, dan kan dat aardig wat kosten. In 2009 is de boete € 180.   

Doe eens wat anders met een aanhanger

Aanhangers zijn ook voor andere zaken erg handig. Zie in dit filmpje hoe een biertap en een broodje hamburger zonder aanhanger een stuk lastiger geweest was:

Youtube filmpje 


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden