Wat zijn de voordelen van een huurhuis

Wat zijn de voordelen van een huurhuis? Kopen of Huren?

In Nederland wordt het bezitten van een koopwoning sterk gepromoot ten opzichte van het huren van een huurhuis. Toch kunnen er voordelen zitten in een huurhuis ten opzichte van een koopwoning. Tien redenen waarom een huurhuis voordeliger is dan kopen.

1. Een huurhuis geeft zekere woonlasten

Het huren van een woning geeft je zekerheid in je woonlasten. Iedere maand ben je een vast bedrag kwijt voor je woning. Als huurder heb je geen zorgen over hypotheeklasten of wijzigingen in de hypotheekrente. Daarnaast zijn er geen zorgen over waardevermindering van de woning of gebreken aan de woning die verholpen moeten worden.

2. Een huurder heeft geen kosten aan onderhoud

Waar de eigenaar van een koopwoning regelmatig zal moeten investeren in zijn woning om deze te onderhouden heeft de huurder hier geen last van. De particuliere verhuurder of woningcorporatie neemt het onderhoud van het huurhuis voor zijn rekening.

3. Een huurhuis zorgt voor flexibiliteit

Vindt een huurder een baan in een andere stad of wil hij ergens anders gaan wonen dan heeft de huurder de vrijheid om binnen korte tijd een andere woning te zoeken en de oude woning achter te laten. Een huurder is flexibeler in de locatie waar hij woont en voor hoe lang hij ergens woont. De eigenaar van een koopwoning is langer gebonden aan zijn of haar woning en moet de woning met een meerwaarde van 6% verkopen om geen verlies te maken op de aanschaf.

4. geen zorgen over de verkoop van de woning bij verhuizen

Naas de flexibiliteit van het huren geeft het ook minder zorgen bij verhuizen en is de periode van dubbele woonlasten bekend en te overzien. Een woningeigenaar moet nog maar zien of het oude huis verkocht wordt binnen een redelijke termijn.

5. minder verzekeringen noodzakelijk in een huurhuis

Een huurder heeft ten opzichte van een woningeigenaar minder kosten voor het verzekeren van de woning. De inboedel moet nog wel verzekerd worden maar de opstalverzekering zal betaald worden door de verhuurder.

6. vrijmaken van overwaarde

Bent u op dit moment woningeigenaar en heeft u de hypotheek voor een groot deel afgelost dan is het mogelijk om de overwaarde van uw woning vrij te maken door te gaan huren. Bij de verkoop van de woning zal er een bedrag vrijkomen wat ingezet kan worden voor andere doelen.

7. opbouw eigen vermogen

Mocht u als huuder toch overwegen om in de toekomst te gaan kopen dan is het mogelijk om vermogen op te bouwen naast de huur die u betaald. De meeste huurhuizen zijn goedkoper dan een hypotheek van een koopwoning waardoor u geld opzij kunt zetten waarmee u later een woning kunt kopen. Bijkomend voordeel is dat u dan geen of een lagere hypotheek nodig heeft.

8. u ontvangt huursubsidie

Waar een woningeigenaar gebruik kan maken van hypotheekrenteaftrek komt een huurder eventueel in aanmerking voor huursubsidie. De maandlasten kunnen hierdoor lager uitvallen dan de huurprijs.

9. lagere inkomenseisen bij een huurhuis

De inkomenseisen bij een huurhuis zijn lager dan bij een koopwoning. Hierdoor komt u eerder in aanmerking voor zelfstandige woonruimte dan bij de aanschaf van een koopwoning.

10. Uw huurverhoging is gemaximaliseerd

Doordat in Nederland de huren niet zomaar ongelimiteerd verhoogd mogen worden bent u als huurder beschermt tegen absurde huurverhogingen en zullen uw lasten niet plotseling zwaarder kunnen worden.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden