Heeft de papieren krant nog toekomst

Heeft de papieren krant nog toekomst

Een van de vragen die gesteld wordt na het opkomen van internet en nieuwe media. In de toekomst zou papier overbodig worden en zullen kranten niet meer op papier worden gelezen. Een overzicht van het toekomstperspectief van de papieren krant.

Toekomst van de krant

Als nieuwsmedium is een krant een traag item. Berichten in de kranten hebben te maken met deadlines, druktijden en bezorgtijden waardoor het nieuws wat u in de krant leest in veel gevallen al 24 uur oud is. In de tijd van internet en sociale media waarin elke telefoon een nieuwsbron is kan nieuws zich binnen enkele seconden verspreiden over heel de wereld bijvoorbeeld via Twitter.

De toekomst van de krant ziet er somber uit toch zijn er lichtpuntjes in de duisternis.

De papieren krant overleeft

De papieren krant kan overleven in de huidige tijd door het businessmodel van de krant te veranderen.

achtergronden en opinie

Nieuws op internet is vaak kort en snel nieuws met slechts enkele koppen en korte teksten. Het nieuws wordt in hapklare brokken opgediend en snel geconsumeerd door de nieuwslezer. Een krant kan deze manier van internetnieuws naar zijn hand zetten door verdieping en onderzoek in het nieuws te brengen. Achtergronden en analyzes van het nieuws zijn zelf ook nieuwswaardig.

beter medium om te lezen

De krant is bij uistek het medium wat rustig op de bank of onderweg gelezen kan worden. De krant brengt rust en geeft informatie zonder dat daarvoor verdere apparatuur nodig is.

verzuipen in de informatie

De krant brengt rust in de nieuwsvoorziening. Gedoseerd en overzichtelijk wordt het nieuws bij de lezer gebracht. Internet aan de andere kant biedt een golf aan informatie die de gebruiker overspoelt. Selectie van informatie is noodzakelijk en berichten kunnen enorm gekleurd zijn waardoor de informatie via verschillende bronnen gelezen moeten worden.

De papieren krant gaat ten onder

De kracht van het internet is enorm. Het is in twee decenia bijna vanuit het niets opgekomen en uitgegroeid tot het medium van de 21e eeuw. Gekomen om nooit meer weg te gaan in het leven van velen. Internet is de nieuwsbron bij uitstek nieuws is altijd en overal beschikbaar en vooral heel erg snel.

Nieuws verouderd

Wat vandaag nieuws is zal morgen achterhaald zijn. Door de globalisering is er veel nieuws en veranderd nieuws steeds sneller. Internet kan hier goed op inspringen door steeds de actualiteit in de gaten te houden en nieuws te veranderen op te verversen. Een krant heeft dit voordeel niet waardoor nieuws al verouderd is voordat de lezer dit te lezen krijgt.

Nieuws is gratis

Nieuws is gratis verkrijgbaar op internet, vele websites publiceren nieuws zonder dat hiervoor geld wordt gevraagd. Een krant maakt kosten voor het drukken en bezorgen waardoor de lezer moet betalen voor het lezen van het nieuws. Door het vele gratis nieuw zeggen veel mensen de krant op want waarom zou je betalen voor iets wat gratis is.

Neutraal nieuws

Neutraal nieuws bestaat niet ook niet in kranten. Iedere krant of nieuwsbron heeft een bepaalde achtergrond. In Nederland zijn kranten ontstaan vanuit een bepaalde zuil een krant is dus sociaal, groen, rood, christelijk, links, rechts, etc.. Ook als is journalistiek neutraal er wordt vaak wel vanuit een achtergrond geschreven. Internet biedt de mogelijkheid om deze achtergronden los te laten en nieuws vanuit alle hoeke te lezen en te interpreteren. Het gevaar van het internet nieuws is echter wel dat nieuws ook soms harder is gekleurd of gecensureerd dan nieuws uit de krant. Hier zal de lezer zelf doorheen moeten prikken.

Mening

Zelf denk ik dat de krant niet zal verdwijnen er zal altijd behoefte blijven aan deze manier van nieuws vergaren. Nieuwe media zijn echter wel een bedreiging voor kranten en vooral jongere lezers wenden zich tot internet om nieuws te vergaren.