Werkgever failliet: werknemers de pineut

Mijn baas is failliet en nu

Je kon er deze week niet omheen: DSB is geen speler meer in de nationele competitie, noch bij de banken, noch in eredivisie. Rode kaart, einde verhaal! Met alle gevolgen vandien. Opvallend was de sympathie en het vertrouwen dat de coach van de club genoot van zijn spelers. Zij mogen zichzelf op de transferlijst plaatsen en beleven zo mogelijk ieder hun eigen, persoonlijk faillissement in het donkere, achtergebleven stadion dat eens DSB heette…

 

Sympathie voor de ballenjongens en meisjes

Over de schuldvraag gaan we het hier niet hebben: dat zijn grassprieten voor andere informatiebronnen met veel meer impact. Mijn sympathie gaat niet naar de twee captains van de afgelopen weken: de heren Scheringa en Borsato zullen echt niet in de dug out moeten gaan slapen… Mijn gedachten gaan naar die ontelbare, onzichtbare ballenjongens, terreinverzorgers, kantinepersoneel, stewards en verzorgers die achter de doelnetten opereerden en jarenlang supporter waren van dit financiële stadion… hoe staan zij ervoor? Welke al of niet blijvende littekens houden zij over?

Gele of rode kaart: meteen ontslag of niet?

Geel: DSB-ers zijn niet automatisch ontslagen. De scheidsrechter van dienst is de curator: hij bepaalt wie mag blijven in ‘het elftal’ en wie op de transferlijst vliegt. Wel zijn curatoren in de regel ‘vleugelspitsen’: vanaf de zijlijn plaatsen ze snel en behendig hun dribbel. Met andere woorden: hij wil snel scoren dus de bijbehorende rode kaarten (lees: ontslagen) volgen al snel na de aftrap! Binnen 1 à 2 dagen kan zijn fluitsignaal reeds in je brievenbus te horen zijn…

Wie krijgt rood?

Dat bepaalt helemaal alleen de curator! De kantonrechter of het UWV staan hierbij altijd letterlijk ‘buiten spel’! Wel moet hij een, noem het maar revalidatieperiode’, in acht nemen en die is maximum 6 weken. Dat betekent dat u nog maximaal 6 weken het stadion binnen mag maar daarna volgt onherroepelijk een stadionverbod; in dit geval: levenslang want na die tijd is er geen ‘arena met die naam’ meer! Trouwens, tijdens de Champions League zag je al 11 onbekende soldaten het front verdedigen…

Wat met mijn te goed bonnen?

Ongetwijfeld hebben alle clubleden nog geld tegoed: loon, vakantiegeld, overuren, spaarloon… Hiervoor kunnen de zieken en gewonden van dit slagveld een beroep doen op een speciale UWV-regeling, de zogenaamde faillissementsuitkering oftewel de klassieke wonderspons van de verzorger tijdens de wedstrijden. Je belandt niet met lege handen op de draagberrie: UWV betaalt het loon dat nog niet ontvangen is over de afgelopen 13 weken voor de rode kaart! Niet alleen ‘loon’, ook overuren, onkostenvergoedingen, spaarloon, 13e maand en eventuele atv-dagen. En daarna gaat onherroepelijk de spons over je carrière!

Voetballers hebben een makelaar… wie is mijn belangenbehartiger?

Bij faillissementen van deze omvang, treedt het UWV meestal zelf actief op als de ‘spelersmakelaar’ voor het gewone, achterblijvende voetvolk! In elk geval moet elke rode kaartontvanger zich als werkzoekende aanmelden en zijn/haar smartengeld aanvragen.

Mislukte trainers krijgen een oprotpremie: ik ook?

Rood: daar kun je letterlijk en figuurlijk naar fluiten! De clubkas is immers leeg!

Vind ik nog een ander elftal?

  • Ronaldinho ging van Barcelona naar Real Madrid, Beckham van Manchester naar Real Madrid, Ronaldo (oud) van Inter naar Real Madrid, Ronaldo (jong) van Manchester naar Real, Koevermans van AZ naar PSV, Huntelaar van Heerenveen naar Ajax… Hoe hoog het salarisstrookje ook is, er is altijd wel een nieuw shirt te vinden. Dan moet u natuurlijk wel uw favoriete clubkleuren laten vallen… Ook geen probleem: wie spreekt er tegenwoordig nog over clubliefde? Artikel 1 van een spelerscontract: hoeveel ga ik verdienen?
  • Lonkt naar eredivisievoetbal: BNP Paribas! Kondigde op 21 oktober aan wereldwijd op zoek te zijn naar 15.000 nieuwe spelers! Misschien mag je wel naar het buitenland? Als je ambitie hebt, het is alle DSB-ers gegund!