De DSB Bank; de noodregeling als begin van het einde

Algemeen

Begin oktober 2009 werd door Pieter Lakeman opgeroepen om de DSB Bank N.V. te Wognum failliet te laten gaan. Op 12 oktober 2009 is het dan bijna zover. De rechtbank heeft de noodregeling, van anderhalf jaar, van toepassing verklaard. Het toepassen van een noodregeling gebeurt niet zomaar, het is zeldzaam. De Centrale Bank greep in oktober 2006 in bij de Icesave bank. De Nederlandsche Bank greep voor het laatst in bij Van der Hoop Bankiers, dit was in december 2005.

Wat is de noodregeling

Een afkondiging van de rechtbank dat de noodregeling bij een bank van toepassing is, is te vergelijken met een surseance van betaling bij een “gewoon” bedrijf. Zo’n toepassing van de noodregeling heeft een aantal gevolgen zoals:

  • Klanten kunnen niet meer bij hun spaargeld bij de DSB
  • Klanten kunnen dus ook niet langer betalingen verrichten, ook niet via het internet bankieren
  • Bewindvoerders gaan de zaken bij de DSB afwikkelen (mr. R. Schimmelpenninck en dhr. J. Kuiper). Op deze manier wordt een evenwichtige behartiging mogelijk van de belangen van zowel de rekeninghouders aan de ene kant en de schuldeisers aan de andere kant.
  • Een procedure is opgestart tot het aanstellen van curatoren bij de verzekeringsonderdelen van de bank.

De noodregeling is aangevraagd door De Nederlandsche Bank N.V. Dit omdat er een grote uitstroom van gelden het voortbestaan van de bank in gevaar bracht, zeker op korte termijn. Ook is gebleken dat de solvabiliteit in gevaar kwam, in ieder geval stond deze onder grote druk. Het ministerie van Financiën stelde op 12 oktober 2009 dat deze toewijzing onvermijdelijk was.

De gevolgen van de noodregeling

In ieder geval is het zeer vervelend voor alle mensen die hun (spaar)geld bij de DSB bank hebben ondergebracht. Zij kunnen voorlopig niet langer aan hun geld komen. Wel worden deze mensen in de gelegenheid gesteld om zo spoedig mogelijk een betaalrekening bij een andere bank te kunnen openen. Vastgesteld is dat houders van een betaalrekening bij een andere bank een maximaal bedrag van € 250,-- kunnen pinnen, dit tot donderdagochtend 0:00 uur.

Verwacht wordt dat het Depositogarantie stelsel met betrekking tot de DSB bank al snel zal plaatsvinden. Hiermee wordt bedoelt dat spaargelden tot een maximaal van € 100.000,-- per rekeninghouder bij de DSB terugbetaald worden. Hieronder vallen niet de achtergestelde deposito’s, die erg interessant zijn omdat zij een hoge rente bieden (6,5%). Houders van deze deposito’s kunnen gebruik maken van het garantiestelsel, echter bij een faillissement zijn zij de laatste in de rij van schuldeisers die hun geld terug kunnen krijgen.

Geen overheidssteun

De DSB bank heeft een balanstotaal van bijna € 8.000.000.000,-- en is hiermee een relatief kleine bank. Te klein om door de regering in aanmerking te komen voor een reddingsoperatie, aldus het ministerie van Financiën. De grote banken zoals ABN Amro, Fortis en de ING mochten van deze reddingsoperaties wel gebruik maken.

Dirk Scheringa

Dirk is de enige aandeelhouder en tevens bestuursvoorzitter van de bank. De huidige situatie waarin “zijn” bank verkeerd brengt grote consequenties voor hem mee. Zeker op het gebied van zijn persoonlijke financiën. In 2008 prijkte hij nog in de Quote 500 met een vermogen dat was geschat op € 285.000.000,--. Naar nu blijkt uit de jaarverslagen van de bank heeft hij zware schulden bij de DSB bank en dochterbedrijven.

19 oktober 2009: nadat de Rechtbank in Amsterdam diverse keren uitstel heeft gegeven, de staat geen steun wilde geven en er geen overnemende partij is, is DSB failliet verklaard.