Faillissementsveilingen: een overzicht

Veilingen

Er gaan dagelijks bedrijven failliet. De inboedel van die failliete bedrijven moet worden opgeruimd en liefst zo snel mogelijk. Daar zorgt de curator voor in samenwerking met een veilinghouder. De te veilen inboedel wordt in kaart gebracht en de veiling wordt georganiseerd.

Veilingen algemeen

Opmerking vooraf: de linkjes naar de websites staan onderaan dit artikel op nummer.

  • Auction(s) is engels voor veiling(en) en klinkt internationaler vandaar het voorkomen van 'auction' in webadresses en domeinnamen.
  • De meeste veilinghuizen verkopen niet alleen failliete inboedels maar ook overtollige voorraden van groothandels, leasemaatschappijen, enz…
  • De hierna genoemde veilinghuizen veilen geen ONroerende goederen. Met andere woorden: zij verkopen geen woningen, bedrijfshallen, appartementen enz… In sjieke termen zegt men dan: wij verkopen alleen activa!
  • Niet alleen curatoren kunnen opdracht geven voor een boedelveiling ook banken kunnen dat!

!

1. DAAN Veilingen

Gevestigd: Daan B.V., Wiegerbruinlaan 8, 1422 CB Uithoorn.

Daan Auctions was het eerste online veilingbedrijf in Nederland. In het begin was de kleine  zelfstandige maar zakelijke koper hun doelgroep. De laatste jaren is hun werkterrein uitgebreid naar particulieren.

2. BVA-auctions

Gevestigd: Bijenvlucht 32, 3871 JJ Hoevelaken.

BVA-auctions organiseert webveilingen. Dit in samenwerking met het Nederlands Taxatie- en Adviesbureau BV (NTA). 

3. Van Beusekom

Gevestigd: Parkstraat 5, 3743 ED Baarn.

Van Beusekom heeft het op zijn website niet alleen over faillissementen maar ook over 'insolventiebegeleiding'. En dat zie je ook terug in hun uitgebreide lijst opdrachtgevers (banken, curatoren, advocaten) maar ook insolventiebemiddelaars, beleggers en directies van ondernemingen.

4. Blankenstein Veilingen

Gevestigd: Postbus 520, 7940 AM Meppel.

Blankenstein is een jong en dynamisch internet 'Veilinghuis' dat gespecialiseerd is in het veilen van complete boedels. Nog niet zo goed bekend bij het grote publiek. Blankenstein verkoopt ook onroerend goed (zoals chalets in maart 2010).

5. Bouland Veilingen

Gevestigd: Bouland B.V., Sloterweg 787, 1066 CA Amsterdam.

Bouland verkoopt zowel roerende als onroerende zaken.

Bouland is aangesloten bij de Federatie TMV (Taxateurs Makelaars en Veilinghouders) en lid van de Vereniging Register Vastgoed Taxateurs.

6. Veilingbedrijf Corstens

Gevestigd: Havikstraat 13, 6541 PL Nijmegen

Veilingbedrijf Corstens bestaat sinds 1989. Vanaf 2006 online en jaarlijks zo'n 35 internetveilingen. Zij taxeren of zelf of besteden grote partijen uit aan onafhankelijke, beëdigde registertaxateurs. Zij werken uitsluitend in opdracht van bedrijven of curatoren.  

7. Het Nederlands Veilinginstituut (HNVI)

Gevestigd: Gildeweg 42, 5175 SB Loon op Zand.

Taxeren zowel roerend als onroerend goed. Verkopen via traditionele of online veilingen. Zorgen eventueel ook voor tijdelijke opslag en vernietiging van archieven.

8. Troostwijk Veilingen

Gevestigd: Overschiestraat 59, 1062 XD AMSTERDAM

De meest bekende en de grootste op dit ogenblik sluit de rij. Troostwijk veilt reeds sinds 1830 èn wereldwijd (tegenwoordig in zo'n 18 Europese landen). Ze zijn vooral gekend van hun zogenaamde 'industriële' openbare verkopen (zo'n 500 per jaar in heel Europa). Met name: bedrijfsonderdelen, machineparken, autoparken en/of complete inboedels. Tot paarden toe!

Volgens hun website gebruiken ze 5 verkooptechnieken: online veilingen, live veilingen, webcast veiling (= live + internetbieden), online verkoop bij inschrijving en onderhandse verkoop.

Andere veilinghuizen

1. Kunst en antiek (live): De Eland, De Zon en Loth Gijselman, van Gendt Book Auctions, Weesperstraat 110, 1112 AP Diemen. http://www.deeland.nl/

2. Kunst en antiek (ook online): Venduehuis Dickhaut Maastricht, Bredestraat 23A, 6211 HA Maastricht. http://www.veilingmaastricht.nl/

3. Kunst en antiek (live): Veilinghuis Omnia, Slochterstraat ( kantoor) 107, 9611 CN Hoogezand-Sappemeer. http://www.veilinghuis-omnia.nl

Links

1. DAAN auctions

2. BVA auctions

3. Van Beusekom

4. Blankenstein Veilingen

5. Bouland Veilingen

6. Veilingbedrijf Corstens

7. Het Nederlands Veiling Instituut

8. Troostwijk Auctions