Reclame werkt echt wel

In het zicht, in het hart.

Is het niet opmerkelijk dat overal waar je kijkt je reclame ziet. Reclame over van als en nog wat. Reclame in alle vormen en maten. We worden bestormd met reclame waar we ook zijn.Er worden miljarden euro’s uitgegeven voor reclame. Alles wordt uit de kast gehaald om reclame zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Reclame werkt dus wel. Sterker nog. Als het niet zou werken hadden ze allang een ander manier uitgevonden om producten te promoten. De miljarden die aan reclame worden besteed worden in vele malen terug verdiend. Dit is de kracht van reclame. 

We kunnen niets anders constateren dat reclame een groot effect heeft op de mens. En hiermee op de koopkracht van een land. 

Dat reclame effectief werkt is volkomen verklaarbaar. Iedereen kent het bekende gezegde, welke als volgt luid; “uit het zicht, uit het hart.” Nou, het tegenovergestelde is ook waar. Als je een bepaald product zo veel mogelijk bij mensen in het zicht weet te brengen, zal het uiteindelijk in hun geheugen blijven hangen. Dit zal uiteindelijk leiden tot het kopen van het product.

Waarom wordt reclame gemaakt?

Reclame heeft alles te maken met verkopen. Je hoor- en zichtbaar maken voor de kopende man. Met reclame wordt dus een klant overgehaald tot het kopen van een bepaald product. Het zal duidelijk zijn dat een klant na het bekijken van een reclamespotje niet meteen de winkel in rent en het product koopt.

                        

 

Het doel van reclame hierin is in de eerste instantie het opwekken van iemands interesse in een product. Wanneer de interesse is opgewekt is de kans iets groter dat iemand iets koopt.

Er worden allerlei middelen gebruikt om producten te premoten. Hieronder noemen we aantal: Tv, internet, buitenreclame, tijdschriften, kranten, radio, mond op mond reclame, feestdagen evenementen.

Overal waar je ogen op gericht zijn, hangt reclame.

De truc is niet wat je verkoopt, maar hoe je het verkoopt. Wat haal je uit de kast om je product verkocht te krijgen. Hierin is het heel belangrijk te weten hoe mensen reageren op bepaalde zaken. Hoe de psychologie van de mens werkt. Mensen reageren op wat ze horen en wat ze zien. De reden waarom televisie als hoogste scoort ten opzichte van andere vormen van reclame, is omdat hier beide vormen in voor komen. Op tv wordt een reclamespotje gezien en gehoord. Dus is reclame op tv dubbel effectief. Mensen onthouden beelden nu eenmaal makkelijker en sneller. 

Maar, hoe krijgen ze het voor elkaar.

Hoe krijgen ze het voor elkaar dat meeste mensen meer kopen dan op hun boodschappen lijstje staat.Met een beetje fantasie krijg je zo een beetje alle producten verkocht. De mens is een makkelijke prooi wat dat betreft. Als je maar weet waar de consumenten sneller voor vallen. 

Een aantal van de volgende manier worden omvangrijk gebruikt in de reclamewereld.

  • Verleiding (exotische kleuren, bekende mensen, mooie locaties)
  • Voorproefje (vaak zie je van die kraampjes waar je gratis een uitprobeer drankje krijgt)
  • Geluiden (als je een winkel binnen loopt hoor je harde muziek. In supermarkten hoor je een stem die heel de tijd reclame voorleest)
  • Comedy
  • Herhaling van bovenstaande 

De behoeftepiramide van Maslow

Kennen jullie de behoefte piramide van Maslow?

Maslow was een Amerikaanse klinisch psycholoog die de behoefte van de mens in een piramide vorm heeft verwoord. Opgedeeld uit 5 behoeften met de belangrijkste onder aan de piramide. Op deze piramide is goed te zien waar het meest behoefte voor is. En voor de reclamemakers is dit een goed manier om te weten waar het meest geld aan wordt uitgegeven.

Behoefte piramide van Maslow ziet erals volgt uit:

  1. Lichamelijke behoefte (eten, drinken en slaap)
  2. Behoefte aan veiligheid en zekerheid (behoren tot een groep, relatie of familie)
  3. Behoefte aan sociaal contact (vriendschap)
  4. Behoefte aan waardering en contact (respect)
  5. Behoefte aan zelfontplooiing (ontwikkeling)

Even kijken hoe reclame inspeelt op bovenstaande behoeften.

Behoefte nummer 1 heeft denk ik geen uitleg nodig. Eten en drinken moeten we allemaal.

Bij behoefte nummer 2 kunnen we onder andere Moederdag, Vaderdag en Valentijnsdag verstaan. Om een goede relatie te onderhouden zou je zo nu en dan cadeaus moeten kopen.

Nummer 3 brengt ons onder andere naar de uitgaansgelegenheden.

Nummer 4 is respect. Respect hebben voor jezelf en respect krijgen van anderen. In deze tijd wordt veel aandacht besteed aan uiterlijk. Om een beetje respect te krijgen dient in veel gevallen je uiterlijk goed te zijn. Reclame speelt hierbij een grote rol. Make-up en afval producten worden in overvloed verkocht.

Als laatst nummer 5. De behoefte aan zelfontwikkeling. We hebben allemaal de behoefte onszelf intellectueel te ontwikkelingen. En school verleent hier de perfecte plek voor. Het is een van de grootste investeringen die iemand doet in het zijn leven. Ook winkels verdienen er goed aan. Schoolspullen en boeken worden in grote aantallen verkocht.

Conclusie

Elke dag worden vele manieren verzonnen om reclame te maken. Reclame bestaat al sinds de oudheid van de mens. Het zal dan ook altijd blijven bestaan. Reclame hoort bij onze leven.