Snel strategisch plannen:OGSM

Inleiding OGSM

Snel strategisch plannen kan je doen met OGSM. OGSM is een verkorte versie van een eerder artikel over plannen, daarbij is OGSM meer gericht op actie en de daadwerkelijke vertaling naar actie. Ook is dit handig voor aan medewerkers duidelijk te maken wat je wilt bereiken. Echter voor eigen gebruik is het ook handig. Vooral omdat het lekker concreet is.

Voor wie is de OGSM-methode vooral geschikt?

OGSM wordt veel gebruikt door managers die teveel in processen denken, en daarbij nog wel eens uit het oog verliezen hoe dingen in de realiteit moeten worden uitgevoerd.

OGSM betekent Object, Goals, Strategie en Measure. Hieronder een korte uitwerking van de 4 items:

  • Object: wordt bedoeld het onderwerp waar het om gaat
  • Goals zijn wat je wil dat er gebeurt
  • Strategie vat samen hoe je wilt dat dit gebeurt, bijna concreet
  • Measure heeft als doel het meetbaar maken

Een simpel voorbeeld:

Wat Hoe
probleem:(omschrijving) Objective(wat wil je) Goals(geef aan hoeveel ) Strategies( hoe je dit gaat doen) Measures(maak het meetbaar, hoe veel!)
ik ben te dik, niet fit en ongezond ik wil gezonder worden 10 kilo afvallen en bloeddruk weer normaal maken meer water drinken, gezond eten, meer bewegen ik ga 3 x keer per sporten, alles binnen 7 km met de fiets, 7x per week gezond eten, meer water drinken

Uit eigen ervaring is het voor bedrijfsmatige zaken iets lastiger, neem er de tijd voor!

Een alternatief gebruikvan de OGSM-methode:

Hieronder een voorbeeld van een OGSM bord of ook wel x-matrix genoemd, deze kan je ook op een andere manieren gebruiken. Er handig is het gebruik als planbord voor medewerkers, je hem ook door hun laten bijwerken en invullen.(erg handig!)

Handig: maak ook een actielijst!

Het is altijd handig om een actielijst te maken nadat je een OGSM model hebt gemaakt!

Zet daarin wie wat wanneer en hoe gaat doen!

Tip:

OGSM werkt erg handig bij presenteren voor grote groepen!! Andere vormen van strategie en http:// innovatie.2link.be@@innovatie vind je onder andere bij de opleider NCOI.nl