Hoe overleef je de crisis

Tegenwoordig hebben we allemaal apparaten en speciale middelen om ons huishouden eenvoudiger te maken. Deze zaken kosten vaak echter wel veel geld. Het kan ook goedkoper. In dit artikel vind je een aantal tips die je huishouden makkelijker, goedkoper en/ of milieuvriendelijker maken.

Stekkers uit de stroom

Apparaten als het Senseo koffiezetapparaat, de televisie, de computer, enzovoorts verbruiken ook stroom als ze stand-by of uit staan. Als je alleen al de stekker van de Senseo uit de stroom haalt wanneer hij niet gebruikt wordt, bespaar je tot €10 per jaar op je stroomrekening. Hetzelfde geldt voor de televisie, de Dvd-speler en de computer. Alles met elkaar bespaar je dan een leuk bedrag per jaar!

Isoleren

Een andere handige tip is het isoleren van ramen en bijvoorbeeld de voordeur in de winter. Vooral als je geen dubbel glas hebt, verdwijnt er veel warmte naar buiten. Plak in de winter bubbeltjesplastic op de ramen en hang een dik gordijn voor de voordeur. Gordijnen duur? Kijk eens in de kringloopwinkel of op marktplaats. De verwarming kan een paar graden lager.

Schoonmaken met soda

Soda is een heel goedkoop, maar ouderwets schoonmaakmiddel. Het kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Doe eens een schepje soda bij het wasmiddel in de wasmachine, uw kleren worden er mooi schoon van en het verwijdert tevens kalk uit de wasmachine en de leidingen. Ook kan soda gebruikt worden in plaats van allesreiniger. Los een beetje soda op in kokend water en u huis wordt glanzend schoon.

Een vaatwas tablet om vet te verwijderen

Niet zo milieuvriendelijk, maar zeker effectief, is het gebruik van een vaatwas tablet voor het reinigen van vette oppervlakten. Los een tablet op in kokend water, laat het te reinigen oppervlak even inweken, en het vuil waar u al vijf verschillende schoonmaakmiddelen voor gebruikt heeft lost op als sneeuw voor de zon. Ideaal om uw aanrecht of uw gasstel schoon te maken. Ook voor het reinigen van thermosflessen is het gebruik van een opgelost vaatwas tablet erg handig.

Terpentine hergebruiken

Gebruikte kwasten kunt u schoonmaken in terpentine. Verzamel de gebruikte terpentine en laat het een dag staan. Het vuil zakt naar de bodem, de terpentine kunt u er af gieten en opnieuw gebruiken. Veel beter voor het milieu én beter voor uw portemonnee.

Kaarten hergebruiken

Voor de creatievelingen onder ons is een leuke tip het hergebruiken van kaarten. Vraag vrienden en familie hun leuke kaarten te bewaren. Knip de voorkant er af en plak dit op een stuk gekleurd karton. Natuurlijk zijn er allerlei leuke variaties mogelijk. Knip het plaatje schuin doormidden en plak de twee helften met een randje er tussen op het karton. Of combineer verschillende plaatjes met elkaar. Laat uw fantasie de vrije loop en u heeft voor weinig hartstikke leuke en originele nieuwe kaarten.

Een origineel cadeau

Cadeautjes zijn vaak erg aan de prijs. Leuker en goedkoper is het om zelf een cadeautje te maken. Maak bijvoorbeeld eens jam of appelmoes en versier het potje met een stukje stof en een lint. Maak zelf een mooi doosje van gekleurd karton (of kijk eens in de kringloopwinkel) en vul het met wat kleine cadeautjes (denk bijvoorbeeld aan kaarsjes of snoepjes). Een populair, maar duur cadeautje is een plantje. Dit kan veel goedkoper door bij een tweedehands winkel of een goedkope winkel als de Action een potje te kopen en hier zelf een plantje in te zetten. Een los plantje bij een tuincentrum is veel goedkoper dan een complete plant in pot. Heb je zelf mooie planten? Probeer ze eens te stekken en geef deze weg als cadeautje.