Wat zijn de voor en nadelen van een uitzendbureau

Inleiding

Uitzendbureaus zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Deze bureaus brengen dagelijks de vraag naar vacatures en het aanbod van werkzoekenden bij elkaar. Dankzij de kennis van de arbeidsmarkt, het uitgebreide netwerk en de vele mogelijkheden om kandidaten te bereiken, zitten er een aantal grote voordelen aan om, als opdrachtgever, uitzendbureaus in te zetten. Maar ook voor de werkzoekende zijn er zeker voordelen te noemen ten behoeve van de uitzendbureaus, zoals de goede contacten met verschillende opdrachtgevers en de kennis met betrekking tot solliciteren. Uiteraard zitten er, voor zowel de opdrachtgever als de kandidaat, ook nadelen aan het inschakelen van of het werken voor uitzendbureaus.

Als je meer informatie wilt over wat een uitzendbureau is, lees dan dit artikel: Wat is een uitzendbureau?

Wat zijn de voor- en nadelen van een uitzendbureau

Hieronder zijn de voor- en nadelen bij een uitzendbureau op een rij gezet. Voor een duidelijk overzicht zijn deze onderverdeeld in twee categorieën. Als eerste voor de opdrachtgever en ten tweede voor de kandidaat.

Opdrachtgever

Voordelen

  • Tijdwinst: de werving en selectie wordt voor een groot gedeelte overgenomen door het uitzendbureau. Dit houdt in het kort in dat de opdrachtgever niet door de vele sollicitaties (soms wel honderden) hoeft te spitten, maar alleen de beste kandidaten doorgestuurd krijgt. De opdrachtgever maakt zo gebruik van het uitgebreide netwerk van het uitzendbureau.
  • Minder risico: de opdrachtgever loopt op een aantal vlakken minder risico. Ten eerste vanwege de flexibele contracten, waardoor er makkelijker ingespeeld kan worden op snel veranderend werkaanbod. Ten tweede gedurende ziekte, aangezien het uitzendbureau garant staat voor de ziektekosten.
  • Minder werkzaamheden: het uitzendbureau verzorgt de voorlichting (met betrekking tot bijvoorbeeld de veiligheid), de verloning van uren en de begeleiding van de kandidaat.

Nadelen

  • Wisselende contactpersonen: een vast contactpersoon is van groot belang voor een opdrachtgever. De reden hiervan is dat een opdrachtgever dan maar eenmalig uitleg hoeft te geven over de organisatie en de functieprofielen. Het probleem is echter dat een intercedent of een consulent vaak slechts een jaar werkzaam is in die functie en dat er dan alweer vervanging is.
  • Onzekere factor: een grote onzekere factor voor de opdrachtgever is dat de kandidaten flexibel zijn. Dit houdt in dat niet alleen de opdrachtgever, maar ook de kandidaat elk moment kan opzeggen. En dit komt de opdrachtgever niet altijd even goed uit, zeker niet wanneer er een project af moet.

Kandidaat

Voordelen

  • Veel vacatures op één plaats: een uitzendbureau is als het ware een verzamelbak voor verschillende vacatures. Door als kandidaat goede contacten te onderhouden met de intercedent of de consultant stijgen de kansen op de arbeidsmarkt. Tegenwoordig worden veel vacatures uitgezet bij een uitzendbureau en loop je veel vacatures mis als je niet ingeschreven staat.
  • Ondersteuning bij sollicitatie: een uitzendbureau kan de kandidaat ondersteuning bieden bij het solliciteren. Het uitzendbureau weet precies wat de opdrachtgever zoekt en kan helpen met de formulering in de CV en kan de CV telefonisch toelichten. Ook is het mogelijk om voor het gesprek tips krijgen waar de kandidaat op moet letten bij het gesprek.
  • Flexibel werken: werken via een uitzendbureau is (over het algemeen) flexibel. Dit is een voordeel, want als je ineens die droombaan langs ziet komen, zit je niet vast aan een lange opzegtermijn. Ook is het op deze manier mogelijk om bij veel verschillende bedrijven in de keuken te kijken.

Nadelen

  • Onzekerheid: een van de grote nadelen van werken via het uitzendbureau is gelijk aan een van de voordelen: flexibel werken. Hoewel deze flexibiliteit sommige mensen erg aanspreekt, komt er tevens een groot stuk onzekerheid bij kijken. Het is mogelijk om de ene dag werk te hebben en de volgende dag alweer zonder te zitten. Natuurlijk zijn hier wel regels voor, zodat niet alles mogelijk is, maar de flexibiliteit blijft bestaan.
  • Verstrekkende gevolgen: als een kandidaat een slechte indruk maakt bij het uitzendbureau, door bijvoorbeeld een uitzendklus niet goed uit te voeren, dan is er kans dat het uitzendbureau niets meer voor die kandidaat wil doen. Met als gevolg dat er veel vacatures aan de kandidaat voorbij zullen gaan.

Conclusie

Een uitzendbureau heeft zowel voor de opdrachtgever als voor de kandidaat een aantal voordelen, maar zeker ook een aantal nadelen. Voor werkzoekenden zijn uitzendbureaus eigenlijk een must, omdat er zoveel interessante vacatures te vinden zijn. Voor opdrachtgevers is het erg handig om per vacature goed uit te zoeken of de voordelen opwegen tegen de nadelen.