Wat is daytrading

Beleggen, maar wat is daytrading en hoe werkt daytraden in 2021?

Wat_is_daytrading-IntroPlaatje.jpg

Daytrading en daytraden is letterlijk geld verdienen met de daghandel op de beurs. Het gaat vooral om de korte termijn winst die op elk moment gepakt kan worden. Kleine schommelingen in de koersen worden zo snel omgezet in geld verdienen. Daar gaat het met deze vorm van beleggen om, u kunt zo in 2021 veel geld verdienen met aandelen, futures of een index, zoals de AEX-index.

Wie is Ad Nooten als daytrader?

Uw focus is dus helemaal niet gericht op de lange termijn, maar op winsten op de korte termijn. Een daytrader zorgt er voor, dat hij aan het einde van de dag alles heeft verkocht en de volgende dag weer met een schone lei kan beginnen. Een zeer vermaarde daytrader is de Nederlander Ad Nooten. Iedereen met een computer en wat geld kan gaan daytraden. Handel als een professional.

Beleggen of een daytrader zijn?

Waar beleggen juist op de langere termijn is gericht, volgt een daytrader de ontwikkeling van de beurs van minuut tot minuut. Met deze daghandel koopt een daytrader een aandeel, optie of ander derivaat, omdat hij denkt er op zeer korte termijn winst mee te kunnen maken. Soms gaat het maar om koerswinsten van enkele centen, maar door het volume van aankoop en verkoop leiden deze kleine koerswinsten toch tot een grote opbrengst per dag. Althans, dat is natuurlijk het doel.

Wat is technische analyse en daytrading?

De technische analyse is voor de daytrader het ultieme instrument. De verschillende charts tonen de daytrader wat een goed instapmoment is. Timing is bij daytrading essentieel evenals snelheid. Ofwel, om met Leon Hillen te spreken, het gaat om een goede stockpicking. Een aandeel te lang vast houden kan op een dag het verschil maken tussen winst en verlies. En snelheid: u moet een handel platform kiezen, waarop u snel kunt handelen en beschikt over real-time koersen. Bekend zijn de online mogelijkheden van brokers als Binck bank, Alex of Lynx. Maar er zijn er natuurlijk nog meer goede aanbieders van online trading op het web te vinden.

Hoe ervaring met daytraden opdoen?

Een internetverbinding en een account bij een bank zijn voldoende, om thuis als daytrader aan de slag te gaan. Daytrading biedt daarmee vele vrijheden en mogelijkheden en is eenvoudig vanuit de pc thuis te doen. U doet er goed aan, om niet meteen met te grote bedragen te handelen, maar eerst voldoende ervaring met de charts op te doen. Met daytrading kunt u namelijk niet alleen veel geld verdienen. U kunt ook verliezen. De resultaten, naar boven en naar beneden, zijn bij daytrading vaak veel groter dan bij gewoon beleggen voor de langere termijn. Het is de ware kunst van een daytrader, om op het juiste moment in te stappen. Daarbij kunt u grote winsten maken bij stijgende koersen als u long gaat, maar ook bij dalende koersen wanneer u short gaat. Verdiep u in de mogelijkheden van derivaten als opties, turbo,warrants en speeders om een snel resultaat te behalen en zorg dat u goed op de hoogte bent van de mogelijkheden die deze instrumenten bieden. De warrant bestaat in twee soorten, te weten de call warrant en de put warrant. Net zoals bij een optie geeft de call warrant u het recht om de onderliggende waarde te kopen en de put optie u het recht om de onderliggende waarde te verkopen. Zo kunt u zowel bij een stijgende als bij een dalende beurs geld verdienen.

The trend is your friend als u snel winst wilt maken

Een trend is niets anders dan de voortzetting van een bepaalde beweging in een bepaalde richting. Dat kan naar boven zijn met hogere pieken en dalen, de uptrend, of naar beneden, de downtrend. Wanneer u een trend herkent is de kans dat u goed zit met de belegging en op het juiste manier instapt op uitstapt veel groter. De kans op winst is groter, bovendien kunt u veel preciezer handelen dan wanneer u geen enkel idee hebt welke kant de beurs op zal gaan. Daarom zeggen we bij het daytraden dat the trend is your friend. De trend kan worden afgeleid op basis van:

  1. De volumes waarin gehandeld wordt;
  2. De prijsontwikkeling tot nu toe;
  3. Een voortschrijdend gemiddelde, de moving average. Dit gemiddelde kan over allerlei periodes worden bepaald en mag ook een gewoon gemiddelde zijn, de Simple Moving Average. Bij de Simple Moving Average, SMA, worden de afzonderlijke koersen opgeteld en gedeeld door het aantal. Andere maatstaven kunnen zijn de Exponential Moving Average, EMA als exponentieel gemiddelde en de Weighted Moving Average, WMA als gewogen gemiddelde.

De candlestick grafieken

Candlestick-chart.jpg

Een daytrader maakt veel gebruik van grafieken. Bekend zijn de grafieken met de candlesticks. De candlestick en de candle geven meer informatie doordat een candlestick ook een zogenaamde body heeft. Dit rechthoekje is rood of donker gekleurd, als de koers zich in de gekozen tijdsframe opwaarts heeft ontwikkeld of wit of groen, wanneer er sprake is geweest van een daling. De body geeft aan tot hoever de koers in de gemeten periode omhoog dan wel omlaag is gegaan. Deze informatie hebt u niet wanneer u alleen maar een puntengrafiek hebt. De koers kan in een minuut tijd flinke bewegingen hebben gemaakt en die worden via de candles dus zichtbaar. De candlestick grafiek maakt ook de candlestick-analyse mogelijk. Op basis van statische ervaringen uit het verleden wordt het aannemelijk dat een bepaalde candlestick bijna zeker door een andere aannemelijke candlestick zal worden gevolgd. Zo kunt u met meer zekerheid handelen. Honderd procent zekerheid is er niet maar zeer vaak blijkt de analyse te kloppen. Hoe langer de tijdsframe hoe meer een bepaalde trend waarneembaar is.

Long gaan of short gaan, wat betekent dat?

Bij long gaan verwacht u een stijging van de koers, bij het short gaan een daling. Als u goed zit kunt u op de beurs veel geld verdienen. Er zijn allerlei producten, zoals de RBS Turbo en de ING Sprinter of opties die u dit mogelijk maken. Een Turbo long wordt bijvoorbeeld meer waard als de onderliggende waarde van de Turbo in waarde stijgt. Hetzelfde geldt voor de ING Sprinters.

Volume en daytrading

Daytrading kan per aandeel een centenkwestie zijn. Er zijn instellingen die na een paar centen winst per aandeel al weer verkopen. De truc zit dan in het volume dat men in bezit heeft, want vele kleintjes maken een grote winst mogelijk. Tien duizend stuks met een winst van drie centen na aftrek van de transactiekosten, is toch nog altijd een winst van 300 euro, nietwaar? En dat maakt daytraden een boeiend vak of boeiende hobby: veel succes als daytrader.