Wat is het placebo effect

Het effect van een placebo heeft mij altijd gefascineerd. Je kan het namelijk op meer plekken toepassen dan alleen in de letterlijke context van het woord en waar het vaak gebruikt word. Het placebo-effect kan je naar mijn idee bijna overal op toepassen, en nog sterker: iedereen heeft het placebo-effect ervaren in zijn dagelijkse leven. Ik zal aan het eind wat voorbeelden noemen waarin je het placebo effect terug zal zien.

Wat is een placebo

Voor degenen die niet weten wat een placebo is, placebo betekent vertaald uit het Latijn betekent ik zal behagen/bevallen aan iemand en stelt in het dagelijkse leven voor dat het een vervanger is voor andere zaken zoals het echte werk. Veelal wordt het placebo effect in de medische wereld gebruikt in testgroepen om medicijnen te testen, een groep krijgt het echte medicijn, de andere groep een placebo of ook wel nep pil. Hierdoor kunnen ze het echte effect testen van een medicijn en niet of dit een alleen psychische werking heeft.

Voorbeelden:

Ik zie het gebruik van het placebo effect eigenlijk over in terug. In de marketing, in de opvoeding, in de dagelijkse omgang met klanten etc.

  • In de marketing redeneert een adverteerder of een adverterende partij vaak aan de hand van hoop gevende zaken zoals dat je de meest witte tanden ooit zal krijgen als je een bepaald merk tandpasta gebruikt. Of als je een zonnebril zal kopen, dat je dan zal lijken op iemand of ermee geassocieerd zal worden door je omgeving. En met de juiste schoenen aan, zal je meer kunnen scoren. Sommige van deze effecten zullen ook nog werken ook! Alleen het effect van de witte tanden is meestal niet te bewijzen, laat je hier dus niet door gek maken. Of het voorbeeld dat elke celebrity een Nokia mobile telefoon heeft. Of dat je met een http://www.mobiele-telefoons.me@@dealdirect telefoon abonnement beter zou kunnen bellen.
  • In de opvoeding geven je ouders nabijheid of een bevestigende knik van een van beide je een extra boost om het te doen, het gevoel dat je het gaat lukken of dat het allemaal wel goed komt.
  • Klanten vinden het fijn als je hun met raad en daad terzijde staat, al is het maar een klein dingetje dat ze vragen, jij zegt, met jou ervaring, dat het goed is en goed gaat komen. Dat geeft vertrouwen.

Let op

  • Voordat je onzin gaat verkopen, het placebo effect werkt pas na een succesvol voorbeeld en heeft enige bewijsvoering nodig. Veel is dus op vertrouwen gebaseerd dat wordt gecompenseerd met ervaring die continue wordt aangevuld.
  • Kijk eens met dit principe naar kunst, veel kunst gaat hierover!

Echte voortgang en verbetering

Wil jij echte verbetering in bijvoorbeeld jouw gezondheid? Slik dan geen pillen die dromen beloven. Het placebo effect kan dan optreden. Ga liever naar de sportschool om jouw gezondheid en conditie te verbeteren. De calorieenteller op mijn fitness crosstrainer bijvoorbeeld liegt niet. na een uur op mijn http://www.fitness-sport.nl/Crosstrainer@@fitness crosstrainer heb ik werkelijk echte calorieen verbrand!