Een enquête houden

Informatie verzamelen

Een enquête is een heel handige manier om informatie van grote groepen mensen te verzamelen. Een enquête kan bijvoorbeeld worden gebruikt worden om ervaringen van personen over een bepaald product te verzamelen. Aan de hand van de verzamelde informatie kan het product verbeterd worden zodat het nog beter bij de behoeftes en wensen van de doelgroep aansluit. Natuurlijk kan een enquête nog vele andere functies dienen. Maar hoe voer je een enquête uit?

Een enquête ontwerpen

De eerste stap in het uitvoeren van een goede enquête is het ontwerpen van een vragenlijst. Onderschat deze stap niet. De waarde en kwaliteit van je verzamelde informatie hangt voornamelijk af van de vragenlijst die je hebt opgesteld. Een slechte vragenlijst levert dus waardeloze informatie en is niet meer dan een verspilling van tijd. Met de volgende stappen ontwerp je een goed doordachte en kwalitatief hoge enquête.

Bedenk heel goed wat je wilt weten. Waar wil je de verzamelde informatie voor gebruiken en wat is je doelstelling van de enquête? Het is heel belangrijk om dit voor jezelf goed duidelijk te hebben. Stel, je hebt een presentatie gehouden en je wilt weten wat mensen ervan vonden. Denk goed aan alle aspecten van een presentatie. Wat weegt allemaal mee aan de belevenis van de toehoorder? Belangrijke aspecten zijn in dit geval bijvoorbeeld:

  • Kwaliteit van de spreker
  • Kwaliteit van de omgeving
  • Kwaliteit van de ondersteunende materialen

Deze aspecten moet je gaan onderverdelen in kleinere criteria. Als je namelijk naar de kwaliteit van de spreker vraagt, krijg je als antwoord goed of slecht. Je hebt echter geen idee wat dan goed of slecht was. Kwaliteit van de spreker kun je dan bijvoorbeeld onderverdelen in de volgende criteria:

  • Verstaanbaarheid
  • Duidelijke uitleg
  • Lichaamstaal
  • Oogcontact met publiek
  • Enthousiasme

Op deze manier krijg je gedetailleerde feedback waarmee je echt iets kunt. Stel nu aan de hand van de geïdentificeerde concepten een vragenlijst op. Je kunt ook gebruik maken van stellingen. Zorg dat de vragen of stellingen niet op meerdere manieren opgevat kunnen worden. Gebruik geen dubbele ontkenningen. Gebruik afwisselend positieve en negatieve vragen of stellingen. Door positieve en negatieve vragen of stellingen af te wisselen, voorkom je dat mensen automatisch iets gaan invullen. Het is handig om te vragen of iemand de enquête van tevoren even voor je test. Dan weet je meteen of het duidelijk is of niet. Maak je vragenlijst niet te lang want dan zullen veel mensen afhaken. Zorg dat je de lijst binnen een paar minuten in kunt vullen.

Denk goed na over de manier waarop de enquête moet worden beantwoord. Veel enquêtes maken gebruik van schaalverdeling waarbij personen een keuze kunnen maken uit een aantal opties. Populaire schaalverdelingen zijn bijvoorbeeld: mee eens/niet mee eens, goed/niet goed, wel /niet etc. Zorg dat je vragen goed aansluiten op de schaalverdeling.

Denk tot slot aan de lay-out van je enquête. De enquête moet heel duidelijk zijn en het moet voor zichzelf spreken hoe het ingevuld moet worden. Schrijf een korte inleiding waarin je uitlegt waarom je de informatie wilt verzamelen. Geef hierin ook aan hoe lang het invullen van de enquête duurt. Aan een korte enquête zullen veel meer mensen willen meewerken.

Een enquête uitvoeren

Je hebt nu een goede enquête klaarliggen. De volgende stap is om mensen te bereiken en zover te krijgen om mee te werken aan je onderzoek. Allereerst moet je de enquête beschikbaar maken. De beste manier om dit te doen is door de enquête in te voeren in een online enquête programma. Er zijn diverse gratis enquête programma's op internet te vinden. Het voordeel van deze programma's is dat je al je data digitaal hebt. Je voorkomt veel gedoe met het invoeren van informatie van papieren formulieren. Deze online enquête programma's leveren een link naar de enquête. Als personen op de link drukken, komen ze bij jouw enquête terecht en kunnen ze die meteen invullen. Je hoeft nu alleen nog maar de link aan de personen door te geven en alle data verzamelt zich automatisch in jouw account.

Hoe je de personen bereikt die je in het onderzoek wilt hebben, hangt af van je doelgroep. Je kunt de link bijvoorbeeld op een website plaatsen. Je kunt de link ook gemakkelijk naar grote groepen mensen mailen of via de post opsturen. Als je een lage reactie op de enquête verwacht, kun je overwegen om een prijs te verloten onder de deelnemers. Hiermee haal je zeker meer mensen over om mee te doen.

Tot slot

Het is vaak leuk om de resultaten naar de deelnemers van je enquête te communiceren. Natuurlijk is het veel werk om dit allemaal persoonlijk te doen. Je kunt de resultaten op een website plaatsen en vooraf aangeven dat personen naderhand de resultaten daar kunnen vinden. Geef aan wat de resultaten waren en welke acties hierop ondernomen zullen worden. Was je tijdens je presentatie bijvoorbeeld slecht te verstaan? Vertel dan dat er naar aanleiding van de informatie uit de enquêtes voortaan gebruik zal worden gemaakt van een goede microfoon. Feedback is een uitstekende manier om te zorgen dat mensen een volgende keer weer graag deelnemen.