Hoe schrijf ik een goed webartikel

Inleiding

In dit artikel krijg je snel inzicht in het schrijven van een goed artikel. Wat is een goed artikel? Een goed artikel is een artikel dat door zoekmachines gevonden wordt (dus ‘backlinken’ en goede ‘keywords’ gebruiken!), een pakkende titel heeft, nuttige informatie biedt en goed toegankelijk is. Dus geen vakjargon en moeilijke begrippen.

Kort en direct

Een goed artikel bevat feitelijke informatie over een specifiek onderwerp. Eén pagina met nuttige informatie is meer dan genoeg. Zeker op het web, waar je als het ware denkt met je ogen. Hou het artikel kort en overzichtelijk, gebruik niet meer dan drie tot vijf paragrafen met pakkende kopjes. Plaats het artikel voor meer internetverkeer in een nieuwssite (bijvoorbeeld nujij.nl) of plaats het in een persoonlijke blog. Voeg links toe met meer interessante informatie over het onderwerp.

Wees vriendelijk voor de lezer

Ken je doelgroep. Zorg ervoor dat je de interesse behoudt van de lezer. Op internet is het immers zo dat je de lezer gauw weer verder klikt.

Zorg voor:

  • een pakkende titel: de titel, samen met de ‘keywords’ vormt de titel een eerste filter: ga ik het artikel lezen, of zoek ik verder? De titel bereidt ons voor op wat er verder gaat komen, vormt als het ware een gids. Hoe nieuwsgieriger de titel ons maakt, hoe eerder we het artikel gaan lezen.
  • een inhoudsopgave, zodat de lezer weet wat hij of zij kan verwachten
  • een korte samenvatting van het artikel aan het begin: is het artikel interessant genoeg om te blijven lezen?
  • een sprankelend betoog over de hoofdlijnen, verzandt niet in details

Hoe schrijf ik het artikel?

Schrijf eerst volgens bovengenoemde tips en bewerk het artikel later! Vraag een ‘proeflezer’ om het artikel te lezen en van commentaar te voorzien. Luister of kijk goed naar zijn of haar commentaar en verwerk het commentaar. Een lezer kan een bepaalde tekst anders opvatten dan jij voor ogen hebt. Bedenk dat de lezer altijd gelijk heeft!