Examenstress. Wat kun je doen

Stress voor je examen? Wat kun je doen

Stress voor een examen, iedereen kent het wel. Veel studenten hebben last van examenvrees, de een een beetje meer dan de ander. Wat kun je nou zelf doen om te zorgen dat je de examens zonder al te veel stress goed door komt. Woorden als een goede voorbereiding, rust en ontspanning zijn hierbij cruciaal.

Voorbereiding en planning

Je weet natuurlijk al ruim van te voren wanneer je examen is, en welke onderwerpen geëxamineerd worden. Ook weet je welke stof je al redelijk goed beheerst en welke onderwerpen je nog extra aandacht moet geven. Begin daarom op tijd met studeren. Wacht niet te lang, en prop niet alles in die laatste week. Maak voor jezelf een planning welke vakken je op welke dag gaat leren, en wanneer je gaat herhalen. Maak een duidelijk schema en houd je daar ook aan, dit geeft extra overzicht en rust.

Studeren

Bestudeer de stof, oefen met toetsen, herexamens en examens van voorgaande jaren om te zien of je de stof beheerst en om te zien waar de lacunes zitten. Het is belangrijk om de stof te beheersen en begrijpen, het is daarom af te raden om alles letterlijk in je hoofd te stampen. Verder is het van belang om te herhalen, te herhalen en te herhalen.

Voeding

Als je druk bent met je studie ben je gauw geneigd om te kiezen voor een ‘snelle hap’ om maar geen tijd te verliezen. Niet Doen! Het is juist nu heel belangrijk om gezond te eten. Geen zware en vette maaltijden maar gewoon lekker gezond eten. Veel verse groenten en fruit, om je fit te voelen en gebruik wat extra omega- 3 verzuren, dit zit bijvoorbeeld in vette vis (of visoliecapsules), om je concentratie te verhogen.

Ontspanning

Als je je lekker fit voelt kun je beter studeren maar ook beter presteren. Reserveer in je planning tijd om te sporten. Door te sporten kun je je hoofd even leeg maken en ontspannen. Zorg er ook voor dat je tijdens het studeren af en toe even ontspant, haal een frisse neus, loop een blokje om met de hond, bel een vriend(in) of neem een warm bad. Zorg er in de examenperiode in ieder geval voor dat je je fit en gezond voelt, het studeren gaat dan een stuk makkelijker.

Oefeningen

Als je veel last hebt van stress voor je examen praat hier dan over met je ouders of met vrienden of studiegenoten. Gedeelde smart is halve smart. Praat de stress van je af, en leer ook om stress bij jezelf te herkennen. Ben je moe, en prikkelbaar, of heb je last van hartkloppingen, hyperventilatie of buikpijn neem een time-out. Zorg voor ontspanning en denk ook eens aan ontspanningsoefeningen. Doe ademhalingsoefeningen om rustig te worden en om even alles weer op een rijtje te zetten.

Slapen

Een nachtje doorstuderen heeft geen zin, sterker nog, het werkt averechts. Je bent dan al moe voor je aan je examen begint. Ga op tijd naar bed en zorg dat je voldoende slaapt, doe desnoods een paar ontspanningsoefeningen om rustig te slapen. Heb je het gevoel dat je toch nog even moet herhalen, sta dan ‘s ochtends een uurtje eerder op.

Pep- en andere middelen

Extra koffie en drankjes als Red Bull om wakker te blijven? Neem liever een glas water of een sapje. Kalmerende middelen of slaapmiddelen om de zenuwen de baas te blijven? Doe ontspanningsoefeningen. Pepmiddelen en kalmeringsmiddelen kun je beter niet gebruiken in tijden van examenstress. Je wordt er suf en onrustig van terwijl het juist de bedoeling is om alert te blijven.

Tenslotte

Examenstress is vervelend, het geeft een naar gevoel. Misschien gaat de stress niet helemaal over maar je kunt er wel mee om leren gaan. Ga niet piekeren en raak niet in paniek. Probeer je niet druk te maken om dingen die je niet in de hand hebt. En het allerbelangrijkste: GELOOF IN JEZELF, wees ervan overtuigt dat je het kunt.